Villámtolvaj - Percy Jackson és az olimposziak (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief) - 2010
Hát igen nagy bajban vagyok/voltam ezzel a filmmel. Mivel nagy rajongója vagyok a könyvsorozatnak is. Előbb olvastam el a könyvet, és aztán néztem meg a filmet. Kár érte. Ha felcserélem a sorrendet, talán most 10esre pontoznám a filmet.
Kezdjük ott, hogy a rendező az egyik legrosszabb rendező szerény véleményem szerint. Chris Colombust maximum Uwe Boll tudja felülmúlni, mint a legpocsékabb rendező. A forgatókönyvet hanyat homlok megváltoztatták, a könyvhöz képest.
Némely kulcsfontosságú szereplőt kihagytak, és teljesen lényegtelen karaktereket beleszőttek. Gondolok itt arra, hogy Clarissát, Ares lányát kihagyták, míg Persephonét, aki nyáron a földön van anyjával, beleszőtték a filmbe. Pedig a könyvben direkt is hangsúlyozta Riordan bácsi, hogy Persephone nincs az alvilágban, amikor Annebethék lemennek oda..
A másik eget rengető hiba: A főszereplőgárda, és alakításaik. Logan Lermant személy szerint tehetséges színésznek tartom, de itt nem brillírozott Percy szerepében. A hazafiban kiskölyökként nagyobbat alakított.
Az abszolút melléfogás Annabeth megformálója, Alexandra Daddario volt. Annabethet úgy írják le, mint egy tipikus kaliforniai csajt. Hosszú, göndör szőke hajú lányt, lesült arcbőrrel, aki mellesleg gyönyörű, és okos is, mivel Pallas Athéné lánya. Alexandra alakítása nem hozta ki a maximumot ebből az egyébként remek karakterből. Alexandra maga sem egy nagy szépség. Csak annyi derült ki róla, hogy lenyomja egy maga a komplett félvér-tábort. Az elméjével azonban nem brillírozott.

Az például, hogy építész szeretne lenni egyáltalán nem derült ki a filmből. Apropó: Ez inkább az író hibája: Pallas Athénének NEM is lehetne gyermeke, mivel a 3 szűz istennő egyike.
Groverből meg menő feka csávót faragtak, pedig a könyvben félénknek van leírva, és nem humorzsáknak. A könyvben Percy a humor forrása, és nem Grover.
Nah de hogy pozitívumot is mondjak: A Vegasos jeleneten jót mulattam.

Kis tiniérzékiséget vittek bele az apró flörtökkel, és a tudatmódosítóval a Lotus evők fészkében. Hát nem vitték túlzásba. Ebből fenomenálisabb jelenetek is lehettek volna. DE ettől függetlenül ez a legjobb jelent szerintem.
Összességében véve Uma Thurman (Medúza) és Rosario Dawson (Persephone) voltak a legjobb karakterek. Pierce Brosnan meg... Inkább ment volna haza. Az egyik legröhejesebb karakter volt az övé.
Szumma szummárum: Úgy tudom lesz folytatása. Hát nem tudom mit hoznak majd össze, mivel sok kulcsfontosságú momentumot és szereplőt kihagytak, amik alapjai a további történetnek. Nem tudom milyen lesz...
10/5*