Hol is kezdhetném? Elég érdekes, mikor az ember úgy indul moziba, hogy vannak bizonyos elvárásai a filmmel szemben. Én azt vártam el ettől a filmtől, hogy tele legyen érzelemmel és tényleg adjon vissza valamit abból, ami akkoriban zajlott. És ez sikerült. Azt vártam tőle, hogy mikor kijövök a teremből, érezzem azt, hogy csodálatos volt. Hát, emberek, legszívesebben visszaültem volna a következő vetítésre, megnézni még egyszer. Abszolút megéri az árát. Nem is tudom, volt-e olyan film, ami két órán keresztül ilyen szinten le tudott kötni. Egy percig sem unatkoztam. Imádtam, hogy tele van Mary Poppins-dalokkal, szerintem jó döntés volt bemutatni, hogyan keletkeztek.
Az is tetszett, hogy míg Mrs. Traverst 10 perc után utálni kezdtem, a végére egy érthető, szerethető karaktert csináltak belőle. Hogy Walt idézetéhez kapcsolódóan mondjam, előjött a benne lakó gyermek.
A díszlet is dicséretet érdemel, nem csak a figurákra és poszterekre ügyeltek, de még a Time címlapot is kitették a falra. Az is tetszik, hogy lehet rajta látni, mennyire foglalkozott a dolgozóival és milyen jó körülmények közt dolgoztak.
A színészekről: Emma Thompson tökéletes volt, nála jobbat nem is találtak volna. Tom Hanksnél sem találhattak volna jobbat, ezt elismerem, bár azt is be kell vallanom, hogy egy percig sem hittem el neki, hogy ő Walt Disney. Lehet, hogy aki nem foglalkozik vele ennyit, simán átsiklik felette, de nekem nem ment. Nem színészileg volt vele gond, inkább a smink/maszk nem lett olyan, mint kellett volna. A Sherman testvéreket (Jason Schwartzman & B.J. Novak) egyszerűen imádtam, különösen, hogy Jason még énekelt is. (Jó mondjuk kb. mindenki énekelt, de aki látta a filmet, tudja, mire gondolok.) Tényleg, mindenki jó választás volt, Colin, Ruth és Rachel Griffiths is. (Bár kicsit többet vártam volna Ellie néni jeleneteiből.)
Persze ahogyan azt vártam, volt "néhány" (értsd: sok) rész, amin elérzékenyültem, de most komolyan, az első film, ami részben Waltról szól. Hogy Ginty történetéről már ne is beszéljünk...
Nagyon durva volt, hogy a végén tényleg az igazi felvételekből játszottak le részletet, bár vártam volna Waltot is. Na mindegy, már hallottam őt máshol. :')
A feliratról már előzőleg megtudtam, hogy rémes lesz, úgyhogy számítottam rá. Legközelebb mondjuk adhatnák valaki olyannak a feliratkészítés feladatát, aki nem a google fordítót használja. Arról már ne is beszéljünk, hogy abszolút nem konyít a történethez. Példának okáért ott volt az a mondat, hogy "Diane a nővérének olvasta fel a könyvet." Igen, teljesen egyértelmű, hogy a kisebb olvas fel a nagyobbnak...
A végén persze érzelmeim koronázásaként lezárták egy "dedicated to Diane Disney Miller (1933-2013)" mondattal, nehogy megússzam szárazon.
Egyébként mindenkinek ajánlom ezt a cikket. Nagyon érdekes.
Kedvenc jelenet: Mikor odaviszi magával Mickey egeret, hogy vele aludjon.
10/10*

6 felhasználónak tetszik: