Hogy őszinte legyek, ez egy borzasztóan komoly téma, amelynek keretén belül a szakemberek véleménye is megoszlik. Néhány itteni kommentből kiindulva pedig azaz érzetem támad, hogy egyes tagok idejönnek csak úgy ítélkezni a p*csába, ahelyett, hogy magukba néznének és előhívnák magukból az empátia nevezetű beléjük kódolt tulajdonságot. Valóban lehetne mit boncolgatni ezen, hiszen van valami oka annak, hogy manapság egyszer több depressziós és még annál is több bipoláris zavarral küzdő beteget regisztrálnak. Voltak hozzászólások amelyekkel egyet is értettem, azokat tetszikeltem is, viszont azzal nem értek egyet, hogy mindez a társadalom hibája csak. Értem én, hogy minden ember fájdalomtűrő képessége más és más, de annyira könnyű ráfogni xy-ra, hogy miattad lettem ilyen, holott 99%-ban maga a beteg lélek gazdája is tehet arról ahol jelenleg tart. Nekem olyan 16-17 éves koromban volt egy 5-6 hónapos igen mély depresszív időszakom, akkor döbbentem rá arra, hogy némi szuicid hajlamom is van. Rengeteg magánéleti problémám volt, amiket nem tudtam feldolgozni és pontosan azért, mert nem állt mellettem senki. Igaza van annak, aki azt írja/mondja, hogy azok lesznek depressziósak, akik a dolgaikat, bajaikat, élményeiket nem tudják elmondani senkinek sem, mert egyszerűen nincsen olyan személy a közelükben. Baromságnak tartom azt is, hogy a depressziót gyógyszeresen kezelik. Szerintem egy lelki problémát nem lehet megoldani antidepresszánsok és kedélyjavítók tömkelegével. Az igaz, hogy eme betegséget az agy egyik neurotranszmitterének, a szerotonin hiánya okozza, amiket az alábbi gyógyszerekkel pótolnak. Viszont nem egyszer hallottam olyat, hogy az ilyen farmakológiai szerek rendszeres szedése csak leépíti az embert - az egyik ismerősöm sajnos pont ezektől a gyógyszerektől lett skizofrén és most már nem csak önmagára, de másokra nézve is veszélyes. Mindenkinek a maga döntése az, hogy mit szeretne. Régen én is elítéltem az öngyilkosokat, mert mindig azt vallottam, hogy mindig van megoldás, meghogy önzőség stb. De aztán egyszerű kaptam egy adagot a keserű nagybetűs életből és rájöttem arra, hogy nem minden olyan happy, mint ahogyan a Disney mesékben azt látni lehet. Bennem volt erő és tartás, meggyógyítottam önmagamat, ám az én speciális gyógyszerem az írás volt. Talán hihetetlennek hangzik, de sokszor jó volt kikapcsolni, elszigetelni magamat a problémáktól és olykor-olykor a hangulat, a gondok és a problémák regénybe szövése egy idő után gyógyítóan hatott rám. Azóta erősebb vagyok, mint voltam akkoriban. Ettől függetlenül, hogyha valaki nem szeretne élni, akkor tegye meg, hiszen az ő döntése. Bár azt sem árt tudni, hogy a statisztikák szerint az emberek 99%-a meggondolja magát, hogyha éppen megteszi az adott dolgot. Pár évvel ezelőtt a szerény személyem által lakott városkában futótűzként terjedt a pletyka, hogy egy xy személy kiment a határba, felvágta az ereit és végül az egyik haverját felhívta telefonon, hogy mentse meg. Nagyon sokan így járnak, és amondó vagyok, hogy sokan nem is akarnak igazán meghalni. Legalábbis én bennem megvolt a remény, hogy egyszer minden megváltozik és az életem jobb lesz, mégis olykor-olykor eljátszadoztam a gondolattal, de megtenni képtelen voltam. Igazából ez egy nagyon összetett dolog és már egy komplett regényt írtam, ám még ezer gondolat cikázik a fejemmel kapcsolatban. Aki nem volt még ebben a helyzetben, az örüljön neki, mert nem éppen kellemes élmény. De, ha egyszer valaki túléli, kijön belőle és mondjuk gyógyszerek nélkül is tette azt, akkor egy életre szóló leckét kapott az élettől. Speciel én akkor döntöttem el igazán, hogy az életemet emberek/gyermekek megmentésére és segítésére szeretném szentelni. Azóta pedig ötször is meggondolom, hogy egyáltalán van e értelme valami miatt vagdosnom magamat vagy kiborulni.
Idézet (Lizania @ 2014.08.19. 23:52)
Édes drága bogaram, tudod te mikor voltam életembe először depressziós? 5 évesen az óvodában. És igen becsavarodtam idegileg, mert olyan dolgokat éltem át 7 éves koromra ami egy felnőttnek is sok lenne. És kezeltek. Mái napig folyton depressziós vagyok, hangulatingadozásokkal, pedig már 14 éves vagyok. Elárulom, hogy mániás depresszióm van (alias bipoláris zavar), és hiába vagyok tini, ez nem pubertás, hanem egy nagyon komoly pszichés betegség, ami kezeletlenül óriási bajokkal járhat. Ilyen egy sima depresszió is, csak ha ügyes az ember kikerül belőle előbb vagy utóbb, a mániás meg folyton visszaesik. És irtózatosan feltud menni az agyvizem attól amikor hozzád hasonló "okos" emberek osszák az észt és mindent mindenkinél jobban tudnak. Hogyne, te okosabb vagy egy pszichiáternél is nemdebár?

Te tipikusan azon betegek közé vagy sorolható, akiről kiállítottak egy papírt, hogy hülye vagy és kész. Nekem annyira sántít az a dolog, hogy öt éves korodra te depressziós voltál meg hogy több mindent éltél át, mint egy felnőtt. Tényleg nem akarok ítélkezni, de speciel rengeteg bántalmazott gyermekkel találkoztam már és többségüknél a legkorábbi emlékük is olyan 7-8 éves koruk körül van. Páromat kisgyermekkorában az édesapja szintén bántalmazta és az első emlékét olyan tíz éves korára tudja tenni. Az agy egyik védekező mechanizmusa az, hogy az ilyesmi emlékeket eltemeti, így az egyén úgy érzi, mintha nem is lenne emléke arról az időszakról. Egy gyermeknek az önképe nagyjából 3-5 éves korára alakul ki és hidd el, sokszor fel sem fogja, hogy mi történik vele, illetve körülötte. Nem véletlenül gyerek a gyerek, és nem véletlenül van a "Miért?" korszak sem. Mint írtam a hozzászólásomban a pszichiáterek által felírt gyógyszerekkel csak romlik az állapota és még jobban leépíti az idegrendszert. Elképzelhető, hogy nálad már ez áll a háttérben. Nem tudom milyen szülő az olyan, aki az alig tíz éves gyerekét gyógyszerekkel tömi és hurcibálja mindenféle orvoshoz, mert meggyőződése, hogy beteg.

A problémákat és a lelkibajaid talán családi háttérben megbúvó problémákban gyökeredzik. Elképzelhető, hogy kicsit kiszínezted a dolgokat, ám, ha tényleg igaz és 14 éves korodra egy élő lelkironcs vagy, akkor harminc éves korodra téged gumiszobába fognak zárni egy elmeosztályon. Még nem is éltél szinte, nem kellett igazi problémákkal megküzdened a való életben, mint amikkel egy felnőttnek kell nap, mint nap szembenéznie.