Jégvarázs / Frozen (2013) (3D)
El sem hiszem, hogy végre eljött a nap, hogy láthattam és leírhatom ezeket a sorokat. Nem is tudom, hogy kezdjem. A rövidfilmről inkább most nem írok, lássuk a kezdődést: a nagy sötétben egyszer csak felszólal a norvég népdal, az Eatnemen Vuelie és kész, ennyi, a hangulat már is adott. Aztán a Disneys logó - amit annyira szeretek a When You Wish Upon a Starral -, is erre a dallamra jön be. Gyönyörű volt. Tényleg úgy éreztem, mintha a 90-es évek hangulatát idézné meg: a Pocahontasra emlékeztetett. Aztán ez egybeolvadva a jégaratók (bocsánat, jegesemberek - LOL) dalával, ami szintén régies stílusú volt. És aztán ott volt a kis Kristoff és a kis Anna és Elsa és a szüleik és nem akartam elhinni, hogy tényleg látom.
És eszembe jut, hogy részemről tartozik egy kis háttértörténet mindehhez: még mindig emlékszem a napra, amikor keresgélés közben ráakadtam valamire: egy oldalra, ami arról írt, hogy a Disney mesét tervezett a hókirálynőről, de végül visszavonták a projektet. Emlékszem, hogy mennyire szomorú voltam. Aztán 2009-ben bejelentették, hogy mégis megcsinálják. És azóta vártam/vártunk erre a napra. Szinte mindent tudtam róla már előre de ahogyan Josh Gad is fogalmazott annak idején, ez a mese "beyond my wildest dream"...
Szóval mivel tartanom kellene magam ahhoz, hogy nem spoilerezek, hogy továbbadhassam az érzelmeim, ezért megpróbálom. Tehát bevallom nőiesen, sok résznél sikerült megkönnyeznem, bár ez azért is volt, mert voltak dalok, amik már az emlékemben éltek: például mikor annak idején először hallottam részletet a Let it Go-ból. Csodálatos volt az egész, az animáció gyönyörű volt, főleg Elsa palotája. Hogy mennyire csodásan animálták a havat és a jeget és egyszerűen mindent...
A vége még így is fantasztikus lett, hogy tudtam, mi fog történni. A trollokban sem csalódtam és nekem minden dal tetszett. Voltak ugyan konkrét sorok, amiket szótag pontos meghagyása egyszerűen meggyilkolt (pl. Let it Go - Legyen hó: most komolyan?!), de az énekhangok legalább egész jók voltak és Vágó Detti sem idegesített annyira.
Kedves Jennifer Lee! Tudom, hogy Chris Buck is segített benne, de a történetet te ötlötted ki és kérlek, maradj a Disneynél! Csodálatos, amit csinálsz, ez a mese jobb lett, mint a Rontó Ralph!
Remélem, hogy a Lopez házaspár tényleg dolgozik még valami Disney mesén, pl. Giants vagy Moana, mert nagyon jó zenét szereznek. Na és persze Christophe Beck is, a score-ra sem lehet panasz.
Hogy egy külföldi kritikát idézzek: a Disney nem az új Pixar. A Disney az ÚJ Disney. Hivatalosan is visszatért. Az Aranyhaj és a Rontó Ralph csak a bevezetés volt. Ez nem az új reneszánsz, egyszerűen egy új, csodás korszak.
Hogy túlzok-e? Abszolút nem. Azt tudom tanácsolni, hogy mindenki nézze meg, mert abszolút megéri, ha csak 2D-ben is. (Bár vannak dolgok, amikért szerintem megéri a 3D-t választani, de a látvány mindenképpen átjön.)
És most, hogy láttam, már nem érdekel, hogy milyen a TWR vagy az összes többi ebben az évben. Mert biztos, hogy ez a legjobb. Kedves Akadémia! Elhiszem, hogy ti még képesek lennétek akkor is díjat adni a Pixarnak, mikor nem ad ki új mesét, de vegyétek már észre, hogy a WDAS rég utolérte! Ez már tavaly megtörtént. Megszakad a szívem, amiért a Rontó Ralph nem kapta meg. 12 év után itt az ideje, hogy a 13. alkalommal megkapja az első animációs Oscart. (Ráadásul ez nem csak az én véleményem.)
Nem mondanám, hogy
10/10, mert ha amolyan voxosan azt mondom, hogy nálam
100%, még azt is kevésnek érzem.
Köszönöm, hogy annyi idő után ismét érezhettem ezt a hangulatot, a gyerekkorom hangulatát, a Disney reneszánsz érzését!
"Born of cold and winter air
And mountain rain combining
This icy force both foul and fair
Has a frozen heart worth mining
So cut through the heart, cold and clear
Strike for love and strike for fear
See the beauty, sharp and sheer
Split the ice apart and break the frozen heart"