Ómájfákingád!

Végig olvasva a topikot gyerekek, első sorban nem tudom eldönteni, hogy szimplán sírjak vagy röhögjek. Lehet, hogy a cikkírónak nem ártott volna kifejteni az
autoimmun betegség fogalmát, mert, ahogyan elnézem, egyesek azt hiszik, hogy ez egyenlő például az a HIV-vel vagy a tumoros megbetegedésekkel.
Az autoimmun betegség tulajdonképpen olyan fennálló krónikus megbetegedés, amelyet nem baktérium vagy vírus okoz, hanem valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag az adott egyén szervezete saját maga ellen fordul. Nyugodtak temethetitek a Crohnosokat, a colitis ulcerózásokat, sőt még a lisztérzékenyeket is! Nem elkeseríteni akarok senkit sem, de ezek is autoimmun betegségnek vannak feltüntetve.
Idézet (Genoveva01 @ 2013.12.28. 14:21)
Jajj, csak ezt ne!

Hol súlyos már? Engem ki a lópikula sajnál meg, mert Crohn-beteg vagyok? Gyakorlaton le sem sz*rják, hogy szteroidokat szedek, múltkor leb*sztak, hogy mit képzelek én magamról, hogy egy tíz percet reggelivel szeretnék tölteni a gyógyszereim miatt. Az általad belinkelt site-on le van írva, hogy dettóra úgy kezelik, mint ahogyan az én autoimmun megbetegedésemet.
"Kortikoszteroidokat, súlyosabb esetben pedig immunszupresszív szereket alkalmazhatnak, de ezeknek hosszú távon komoly mellékhatásai lehetnek."
Kortikoszteroidnak megfelel a Medrol (metilprednizolon), ami tényleg nagyon durva szteroid gyógyszer minden sz*ros mellékhatással, és, ha ilyenje van, akkor lócitrom a fülébe, mert csak súlyosabb esetben kell immunszupresszív készítményt szednie. Én középsúlyos Crohnnal szedek Imurant, ami immunszupresszív készítmény - magyarul immunrendszer működését blokkoló gyógyszer. Pazar.

Azon kívül, hogy a 30 000 Ft-os Pentasát ki tudom váltani olcsón, mert IBD-snek regisztráltak, semmiben sem részesülök, és, ha engem kérdezel a krónikus vastagbélgyulladás rosszabb, mint a lupusz. Mégis itt vagyok, mégis lélegzem, mégis iskolába járok, mégsem hiányzom a suliból, és még az immunrendszer blokkoló ellenére is hajlandó vagyok bemenni kórházi gyakorlatra.

Ugyanúgy elvégzem a teendőimet itthon - főzök, takarítok, segítek a házimunkában és tanulok is, mellette pedig szedem az öt gyógyszert, hogy szinten tartsam a betegséget. Neki ugyanez a dolga, pluszban még szedhet NSAID (nem szteroid gyulladás csökkentő) gyógyszereket is - a fájdalom csillapítók 99%-a ebbe a csoportba tartozik. Az én gyógyszereim meg nem férnek össze az NSAID készítményekkel, tehát a hatalmas Algopyrinen és a Nospán kívül semmit sem tudok bevenni fejfájásra vagy menstruációs görcsökre.
Kicsit talán ássátok bele magatokat, olvassatok róla, ha vannak hiányosságok! Nem bűn az, ha valaki nem orvosi lexikon, de az már full gáz, amikor előadjátok, hogy milyen súlyos, halálos beteg és, hogy meg fog halni. Egyrészről a lupusz meg sem lett erősítve - lehet, hogy kacsa. Másrészről, ha igaz is, akkor neki nem kell azon aggódnia, hogy nem tudja megvenni a legjobb, de a legdrágább gyógyszereket. Ha szedi a készítményeket és eléggé figyel önmagára, akkor lehet, hogy a betegség csak 10-20 év múlva fog előjönni. Azért ne csináljunk már mártírt a kiscsajból, mert nagyon talán van egy autoimmun megbetegedése!

Manapság minden második ember küzd valami hasonlóval, úgyhogy b*tch please...