Idézet (Castia @ 2010.05.07. 00:02)
Én akár támogatnám is, hogy csak egy helyesírási teszt kitöltése után lehessen regisztrálni, de sajnos tény az, hogy ez általános közoktatási probléma, messze túlmutat egy fórumon. Pedagógus ismerősöktől rendszeresen hallok rémtörténeteket, hogy már dolgozatokban is használják az ien, vok és hasonló rövidítéseket. Sőt állítólag odáig jutottunk, hogy most már a magyar szakosok egy része se tud helyesen írni. Nemsokára ők fognak tanítani...

Én azt mondom, hogy a magyar nyelv esetében még nem is annyira vészes a helyzet. A spanyol nyelvűeknél nem ritka, sőt, sajnos azt kell mondjam, hogy teljesen általános és megszokott, hogy az általános iskolai magyartanár nem tud helyesen írni. S természetesen ezt tanulják meg a gyerekek, és nem véletlen, hogy a spanyol ajkú népesség 99%-a nem tud helyesen írni. Saját tapasztalat alapján mondom: eddig a nyelvészeken kívül egyetlen olyan spanyol nyelvűvel nem találkoztam a neten, aki tudott volna helyesen írni.
Nemrég a Twitteren egy mexikói általános iskolai tanár leírta úgy a
suyo ('övé') névmást, hogy
sullo. Kérdezem, mit is várunk ezek után?
A Fun-topicba nemrég feltettem azt a videót (nem tudom, hányan nézték meg, gondolom nem sokan), amikor az új spanyol oktatási miniszterasszonynak — a média jelenlétében — protokoláris rendezvény keretében átadnak jelképesen egy bőrtáskát, ráírva hatalmas aranyszínű betűkkel, hogy MINISTRA DE
HEDUCACIÓN. Hát ez ott az oktatási színvonal.