25 tény, amit tudnod kell a vérről és véradásról
2014. június 14. 14:38
|
|
Annie Horvathvisszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.11.17. Hozzászólás: 125 Csatolások: 0 Azonosító: 215430 offline
|
Már nagyon-nagyon várom, hogy tizennyolc legyek, mert remélem, hogy életet menthetek azzal, hogy nekik áldozok egy keveset a véremből. Nekem ez nem fáradtság, nekik viszont hatalmas segítség.
2014. június 14. 14:41
Idézet (Misuzu86 @ 2014.06.14. 14:35)
Jó cikk lett, és kaphatok 0- és 0+ vért is
A legjobban az szív, aki 0-..De a B+-nál lehagyták a 0- ot, aki adhat neki, hiszen a 0- bárkinek adhat! Egyébként azért is mehet valaki, mert majdnem olyan, mint egy kivizsgálás, hiszen rengeteg nemibetegséget is ki tudnak szűrni veleé s mégiscsak egy helyen lezavarnak mindent és nem kell húsz helyre mászkálni érte. Én háromszor adtam vért, de mivel minden alkalommal rosszul lettem utána, mert alig értem el az 50 kg-t így nem kaptam újabb hívást tőlük. Egyébként 18 és 65 év között lehet adni vért és el kell érni az 50kg-t!
Huh, akkor nem vagy szerencsés
2014. június 14. 14:51
Erről tanultunk bioszon,már fújom
Azt viszont,hogy milyen a vércsoportom,nem tudom.Anyukámé AB-s,ami a föld lakosságának mindössze 5 százaléka
2014. június 14. 14:58
|
|
MidnightLady |
Csoport: Tag Csatlakozott: 14.02.28. Hozzászólás: 519 Csatolások: 1 Azonosító: 221951 offline
|
Érdekes cikk lett
Csak sajnos nem tudom mi a vércsoportom.
2014. június 14. 15:14
|
|
Selena Gomez Fan.2#EvilRegal |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.04.26. Hozzászólás: 1983 Csatolások: 4 Azonosító: 200866 offline
|
Én sajna nem adhatok soha, mert én kisbaba koromban kaptam, vagyis vérszegény vagyok!
2014. június 14. 15:20
Nagyon érdekes cikk lett, és megdöbbentő ami az Egyesült Államokban és Kanadában van
Bár nem is csodálkozom hisz ott az "életmód szokásai" nagyon rossz hatással vannak az egészségre....pl. az evés, ételek minősége stb...
Hú érdekelne mi a vércsoportom...
Hú érdekelne mi a vércsoportom...
2014. június 14. 15:29
|
Beylacarter |
Csoport: Kitiltott Csatlakozott: 12.09.22. Hozzászólás: 8612 Csatolások: 2491 Azonosító: 186418 offline
|
Wow, fantasztikus cikk lett! Gratulálok!
Több ilyesmit kéne errefelé írni, bár nekem sajnos az időm nem engedi, ám ahogy vége lesz a gyakorlatomnak, lehet, hogy írok ide pár hasonló szösszenetet, hiszen ezekből rengeteget lehet tanulni.
Pluszban a cikk végére beszúrt táblázat ELAVULT!!! Magyarországon egy pár éve - az új protokoll szerint - MINDEN BETEG CSAK VÉRCSOPORTJÁVAL AZONOS VÉRT KAPHAT! Ha esetleg téged baleset ér, és tegyük fel AB pozitív vagy, akkor csak is kizárólag AB pozitív vért adnak, hiába kaphatsz mindenkitől, úgyhogy ezen felesleges is rágódni, hogy ki kinek adhat vért és kinek nem.
Egyébként az is kimaradt a cikkből, hogy olyan tizennyolc éven felüli adhat vért, akinek a testtömege eléri az 50 kg-ot! Tavaly szerveztek nálunk is a suliban véradást, sőt plusz ötös is járt érte, de mivel kemény 42-43 kg voltam, így nem engedték, mivel egy váradás alkalmával 4-5 decit simán levesznek az egyéntől.
Pluszban a cikk végére beszúrt táblázat ELAVULT!!! Magyarországon egy pár éve - az új protokoll szerint - MINDEN BETEG CSAK VÉRCSOPORTJÁVAL AZONOS VÉRT KAPHAT! Ha esetleg téged baleset ér, és tegyük fel AB pozitív vagy, akkor csak is kizárólag AB pozitív vért adnak, hiába kaphatsz mindenkitől, úgyhogy ezen felesleges is rágódni, hogy ki kinek adhat vért és kinek nem.
Egyébként az is kimaradt a cikkből, hogy olyan tizennyolc éven felüli adhat vért, akinek a testtömege eléri az 50 kg-ot! Tavaly szerveztek nálunk is a suliban véradást, sőt plusz ötös is járt érte, de mivel kemény 42-43 kg voltam, így nem engedték, mivel egy váradás alkalmával 4-5 decit simán levesznek az egyéntől.
2014. június 14. 15:32
|
|
tothbiankavalhalla |
Csoport: Tag Csatlakozott: 07.11.01. Hozzászólás: 2163 Csatolások: 4815 Azonosító: 42641 offline
|
én sima vérvételkor (mármint, hogy sima kivizsgálás végett) is rosszul vagyok már, pedig ott igazán nem sok vért vesznek. alapból undorodom a vértől, ami elég gáz mert nagyon szeretnék vért adni. hátha egyszer összetudom majd szedni a bátorságom
2014. június 14. 15:33
|
|
Fannycska999rrrromantic |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.09.04. Hozzászólás: 3681 Csatolások: 163 Azonosító: 160042 offline
|
Érdekes cikk lett. Én adnék vért, de még nem vagyok 18... de majd ha annyi leszek, adok. Amennyiben nem vagyok vérszegény (tesómról is csak akkor derült ki, hogy az, amikor elment vért adni)
2014. június 14. 15:36
Nagyon jó és érdekes cikk lett.Lehetne több ilyen cikk is gyakrabban.
2014. június 14. 15:42
Nekem 0- a vércsoportom. Szóval, én bárkinek adhatok vért.
2014. június 14. 15:44
|
Beylacarter |
Csoport: Kitiltott Csatlakozott: 12.09.22. Hozzászólás: 8612 Csatolások: 2491 Azonosító: 186418 offline
|
Idézet (kurrek @ 2014.06.14. 15:33)
A nővérem orvosis és nem csak a saját vércsoportodtól kaphatsz..az amúgy is durva lenne.
Hát én azt legfeljebb akkor tudnám elképzelni, ha tényleges vérhiány van a vérbankban és mondjuk a vér SOS-be kell, mert a beteg ott fog meghalni vérhiányban. Olyankor persze, hogy megpróbálják az illetőnek a lehető legmegfelelőbbet megkeresni. Ám a nagykönyv szerint (talán 2-3 éve, de nem tudom) elméletben transzfúziónál mindenki a saját vércsoportjának megfelelő vért kaphatja! Nem véletlenül csinálnak (talán) egyoldalú és kétoldalú vércsoport meghatározást - Serafolos gyorsteszt és labor útján is. Amint megjön a labor eredmény, telefonálnak a vérbankba és azonnal küldetnek annyi egység csoportazonos vért, amennyit az orvos előírt. Nem is tudom hányszor láttam csak az elmúlt pár hétben belgyógyászaton olyan speckó vizsgálatot, amikor az orvos egy csempére csepegtetve különböző szerotippekkel ellenőrizte, hogy a vércsoport, illetve a Rhesus faktor tényleg egyezik, sőt még a - már nem kötelező - keresztpróbát is elvégezték! Miután a vércsoportnak megfelelően történt a kicsapódás, csak is akkor kezdték meg a transzfúziót!
Szerk.: Utána néztem, csak, mert érdekelt.
2014. június 14. 15:47
|
|
hirschzsofi0711You don't own me |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.05.25. Hozzászólás: 1240 Csatolások: 31 Azonosító: 202533 offline
|
Én nem is tudom, hogy milyen a vércsoportom... De nem is akarom tudni !!! Brrrrr. Irtózom a vértől, ha látom a saját vérem, vagy másokét (jó persze egy-két csepp semmi, de ha kicsit többet) úgy érzem, hogy elájulok. A vér a gyengém. Elkezdtem a cikket is olvasni , de a végére sem bírtam érni... Már ettől a szótol is rosszul leszek. :/
2014. június 14. 16:02
Én már adtam vért, pont azután, hogy nem sokkal elmúltam 18 és az egész tényleg nem volt több 10-15 percnél. Igaz mivel csak 10 percet maradtam fekve utána végül kicsit rosszul lettem, de ezt tényleg csak a türelmetlenségemnek köszönhetem. Na meg annak, hogy éppen a határán volt a vértartalékom.
A lényeg, hogy tényleg semmi kellemetlen nincs az egészben és mellette még segítesz is.
A lényeg, hogy tényleg semmi kellemetlen nincs az egészben és mellette még segítesz is.
2014. június 14. 16:07
|
|
Hailie95Ani_1D |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.08.21. Hozzászólás: 7221 Csatolások: 0 Azonosító: 158900 offline
|
Aaaa en nagyon kivagyok a veres dolgoktol. Most is ezt olvasva kicsit razott a hideg. De jo dolog a veradas ha belegondolunk. 10 perc es vegzel es valszeg megmentettel valakit. Anyum is szokott menni.
2014. június 14. 16:09
|
|
Misuzu86동방신기 사랑해요 |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.06.26. Hozzászólás: 1253 Csatolások: 28 Azonosító: 204515 offline
|
Ha minimum kétszer részt veszel véradáson, megmondják a vércsoportodat is. Először csak annyit tudsz meg, hogy A,B,AB vagy 0-ás, a második alkalommal azt is, hogy - vagy +
Én is rosszul leszek a vér látványától, és a tűket sem bírom annyira, de ezt megoldtam annyival, hogy nem néztem oda egész idő alatt, míg bennem volt a tű
Annyira rossz a helyzet, hogy már azt tervezgeti Blake Lively, hogy Európába költözik
Annyira rossz a helyzet, hogy már azt tervezgeti Blake Lively, hogy Európába költözik
Nem látják szívesen már az USA-ban.
Ryan Reynolds megszólalt felesége, Blake Lively és Justin Baldoni jogi ügyében
Ryan Reynolds megszólalt felesége, Blake Lively és Justin Baldoni jogi ügyében
Megszólalt a jogi csata közepén.
Felismerhetetlen új frizurájával Christina Aguilera
Felismerhetetlen új frizurájával Christina Aguilera
Új frizurával jelent meg.
Jessica Chastain levágatta az ikonikus tincseit
Jessica Chastain levágatta az ikonikus tincseit
Olyan menő bobra váltott, hogy te is ilyet akarsz majd.
Nagypapa lett Eddie Murphy és Martin Lawrence
Nagypapa lett Eddie Murphy és Martin Lawrence
Közös unokájuk született.
Korábbi alkalmazottja pereli Kylie Jennert
Korábbi alkalmazottja pereli Kylie Jennert
Kiderült, hogy mivel vádolják.
Victoria Beckham elárulta, mi az az egy dolog a divatban, amit nem enged meg a lányának
Victoria Beckham elárulta, mi az az egy dolog a divatban, amit nem enged meg a lányának
Van valami, amit Harper Beckhamnek nem lehet.

0 felhasználónak tetszik: