Idézet (Charlotte Benning @ 2013.04.25. 17:56)
Mondjuk ha a felesleges tananyagokat kidobnák, fele annyi lenne a megtanulandó éves anyag. Itt eleve ezzel kezdődik a baj.
Idézet (Charlotte Benning @ 2013.04.25. 18:08)
Nem erre gondoltam. Hanem pl. a sok külföldi ország történelme helyett a saját történelmünket kéne jobban tanítani. A saját hagyományainkat kéne előtérbe helyezni. Sok középiskolás nemhogy a királyainkat nem ismeri, de a Himnuszt sem tudja. Én ilyesmire gondoltam pl.
Hát nem tudom. Szerintem mindennek van valami értelme és haszna, ami szerepel a tananyagban, más kérdés, hogy tényleg rengeteg és képtelenség mindenre elég időt szánni, pláne a mai fiataloknál, akik az óra jelentős részében szeretnek mással foglalkozni, és így meg is van az aznapi "tananyag" egy jelentős része: a pedagógus a renitenseket fegyelmezi, amivel elmegy a sok értékes idő. És itt vissza lehetne kanyarodni a szülőkhöz, de nem teszem, érti mindenki szerintem a lényeget.
Valóban vannak alap dolgok a magyar történelemben, de szerintem azért ezeket is megtanítják. Más kérdés, hogy a diáknak mennyire érdekes, mi ragad meg és mi esik ki a fejéből. Ez nyilván tanárfüggő is részben, ki-mit-hogyan tud előadni és érdekessé tenni. Nekem általában véve egész jó töritanáraim voltak, de speciel a magyar történelmet a mai napig nem szeretem... Sosem kötött le, tanulni is unalmas volt. Egyetemes töriből sokkal jobb is voltam, mert érdekesebbnek találtam és sokkal több dolog maradt meg bennem ezzel kapcsolatban. Ettől függetlenül elfogadom, tudom, tisztában vagyok vele, hogy illik ismerni a hazánkat. Én is törekszem rá, de attól még unalmasnak tartom.

Pedig például gimnáziumban zseniális tanárnőm volt, aki ha valami hülyeséget írt a könyv, egyből javította, sőt, többféle nézőpontból is körüljárta ugyanazt a témát. Mindig mereven elzárkózott attól, hogy a politikai nézeteivel befolyásoljon minket, és ezért (is) a mai napig tisztelem, becsülöm. Később, amikor már nem volt tétje, természetesen szóba került és azóta tudom, mit és hogyan gondol a politikáról és érdekes módon meglepődtem. Kellemes csalódás volt.
Ja, és ahogy korábban valaki már írta: ki humán, ki reál beállítottságú és soha ne mondd, hogy soha nem lesz szükséged arra, amiről tanítottak téged. A gyerekekkel meg kell ismertetni sokféle dolgot, hogy ne csak a szülő, a pedagógus lássa, mihez van a gyereknek affinitása, de a gyerek is tudja, hogy mihez van kedve, tehetsége. Nagyon nehéz manapság dönteni, hogy mik legyünk, ha nagyok leszünk. Én 18 évesen sem tudtam pontosan. Csak úgy nagyjából.
Ami pedig még a külföldi történelmet illeti: lehet, hogy valaki turkológus hallgató lesz, vagy anglisztikára megy, esetleg romológiára és sorolhatnánk. Szerintem fontos, hogy megismerjünk más kultúrákat is. Nem csak hogy szélesebb legyen a látókörünk, de azért is, hogy tanuljunk egy kis toleranciát és empátiát.
Nem ezért, vagy azért, de rengetegen a romákkal sincsenek teljesen tisztában, sőt. Olyan dolgokról gőze nincs az embereknek, pedig hú... Ha tudnák, mindjárt átértékelnének dolgokat magukban - jó eséllyel...