A pénzes például nem arról szól, hogy fizikailag miből van a pénz. Hanem hogy azért meg kell dolgozni és nem úgy van, hogy csak lesz és szórhatod arra, ami csak megtetszik.
A második mondással még sosem találkoztam igazán, esetleg kicsit más formában... De ennek is szimbolikus jelentése van. Lehet mondani a negatív kritikát is, csak kedvesen, ami esetünkben a kulturált formát jelzi - az én értelmezésemben.
A fiatalság: itt is inkább szimbolikus, hiszen egy fiatal hiába okosabb, mint anno a szülő ugyanennyi idősen (bár ez is sokszor vitatható a mai világban
Vacsora: oké, viszont ha nem eszi meg a gyerek, akkor kukába megy. Vagyis az enyészeté lesz (= pocsékba megy az étel), vagy jobb esetben egy szerencsétlen hajléktalané, aki kikukázza. Megint csak szimbolika: az afrikai gyerek megenne bármit, amit elé tesznek, hiszen éhezik. Nincs alkalma válogatni és finnyáskodni. Kisebb gondja is nagyobb annál...
Csak egyszer vagy fiatal. Hát ez meg inkább a konkrét életkorra vonatkozik szerintem és nem arra, hogy ki mennyinek érzi magát. Azért vannak dolgok, amik hiába érzi magát valaki 60 évesen is 20-nak, nagyon nevetségesen hathatnak. Tudni kell, mi ízléses x kor felett és mi nem. Még akkor is, ha valaki örökifjúnak érzi magát.
Zárkózott vagy: ezt én megint más formában hallottam. Egyébként a szobafogság gondolom azért népszerű, mert szemmel lehet tartani a lurkót, ellenben ha nem otthon van, akkor nem. De tény, lehetne ezen kicsit módosítani és inkább kimozdítani a gyereket a friss levegőre.
Ami a beperelést illeti: 12 évesen szerintem egy taknyos ne perelgessen ilyenért senkit. Az más, ha valaki elmúlt nagykorú és a szülei azzal fenyegetik, hogy bezárják a lakásba, hogy ne mászkáljon el folyton. Hiszen ott az már valóban személyi szabadság korlátozásának minősül. De amíg valaki szülői felügyeletre, támogatásra szorul, addig a szülő a főnök. Persze csak ha amúgy jó szülő.

0 felhasználónak tetszik: