Biztos vagyok benne, hogy másoknak ez nem olyan nagy probléma, de a héten már annyira összejött minden, és mivel a mai napra éppen ez vonatkozik, ezért leírom:
A Disney hazai helyzetével. És mielőtt szemforgatva lejjebb görgetnétek, kérlek olvassátok el, hogy mire is értem ezt pontosan.
Bevezetésnek: A Disney hazai DVD forgalmazója a ProVideo, mozis pedig a Fórum Hungary.
Nem is tudom, hol kezdhetném, talán azzal, mikor október elején érdeklődtem náluk először. Mivel évek óta eléggé beleásom magam a szinkronnal kapcsolatos dolgokba, így tudni szerettem volna, hogy ez a számomra fontos mese, a Jégvarázs milyen szinkronhangokat kap majd. Mivel egy rakás országban megvoltak a hangok már nyáron és a szinkronfelvételekről a csehek még videót is csináltak októberben, így bátorkodtam írni a ProVideonak egy levelet, hogy tudnak-e valami információt adni. (Azért nekik írtam, mert mikor még az InterComnál voltak a jogok, akkor mindig hozzájuk küldtek, mert hogy a DVD-s forgalmazó intézi a szinkront...) Természetesen a PV készségesen továbbküldött a Fórum Hungaryhez. Írtam nekik egy e-mailt és mivel el akartam kerülni azt a nevetséges helyzetet, hogy visszaküldjenek a Pro Videóhoz, ezért beleírtam, hogy ők küldtek hozzájuk. Így sikeresen meg is oldódott a dolog, hiszen nem válaszoltak (hozzáteszem, régebben szoktak, tehát biztosan megkapták a levelemet, nem veszett el vagy ilyesmi). Jó. Elfogadtam, hogy a Jégvarázs magyar hangokat tartalmazó listája
államtitok.
Mi volt a következő pont? Nem is tudom már a sorrendet. Nézzük tovább a szinkront: kijött egy borzasztó hangokkal ellátott előzetes pár hete, nem paráztam, ilyenkor még nem a végeleges hangok szoktak lenni. Sőt, általában csak a TV-ben játszott reklámoknál hallani a véglegeseket. Viszont ma a Fórum Hungary feltöltött egy TV spotot, amiben Vágó Detti lett Anna hangja. Hogy ez miért baj? Mert ez a nő már irritál! Már nincs olyan új Disney mese (komolyan mondom! ha nem hiszed, nyugodtan mondj egy mesét és én megmondom, hogy kit szinkronizált benne!), amiben ne lehetne hallani. Ráadásul ha ez tényleg a végleges (amire sajnos most min. 90% esély van), akkor Anna már a 3. (WTF???) Disney hercegnő lesz, akit ő szinkronizál. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy Javító Félixet dobták be Olafnak.
A következő fejezet megértéséhez ugorjunk vissza egy évet: 2012. november, a Rontó Ralph. Sehol semmi reklám, a Disney Channelen Az öt legenda reklámját nyomják, mikor annak még van egy hónap premierig, a Ralphnak meg kb. egy hét. Bár pontos box office adatokra nem emlékszem, itthon nem teljesített valami fényesen. És nem volt hozzá Cinema Citys menü sem. (Ezekről a menükről azt kell tudni, hogy van egy oldal, ahol meg lehet őket nézni, csak itthon nem feltétlenül hozzák be. Létezik pl. Futótüzes is, annak fecsegőposzáta van a tetején, de valamiért azt sem hozták be.) Na már most mivel a Jégvarázs elég jól teljesít az eddigi eredmények alapján, így bátorkodtam ma rákérdezni a Cinema Citynél, hogy ugyan lesz-e már menü hozzá. Amit egyébként szívesen megírtam volna még, hogy mivel ahhoz a hülye Turbóhoz volt és mivel az Aranyhaj óta nem csináltak itthon menüt, pedig lett volna rá lehetőség. /Ja, és kéretik a Pixart most elkülöníteni, mert itthon az az "Isten" vagy én nem tudom, hogy abban miért van ekkora bizalom, ha ebben nincs./
Persze na mit kaptam válasznak? Na mit? Már úgyis kitaláltátok. Azt hogy, nem. Na itt rohadtul elkapott a gépszíj. Mert itt most nem egy hülye pohárról van szó, meg arról, hogy szívesen összegyűjtöttem volna a figurákat. Amióta csak követem a Disneyt, még nem volt ilyen mese, amit ennyire vártam volna. (Pedig higgyetek nekem, az Aranyhaj iránti érdeklődésem sem volt semmi!)
És egyszerűen elegem van. Ebből az egész itthoni helyzetből. Hogy megint eljáttszák ezt, mint a Rontó Ralphnál, pedig ez egy tündérmese, nem kell attól félni, hogy a közönség nem szereti majd, mert "játékgépes". Sőt, a legtöbben a '90-es évek meséihez hasonlítják. Nem igaz, hogy ennyire nehéz lenne egy kicsit tenni azért, hogy kapjon valami reklámot ez a szerencsétlen mese. Ez már egyszerűen nevetséges.
És persze ki lesz a hibás, ha itthon megbukik? Na ki? Hát persze, hogy a Disney, majd statisztika mind azt mutatja, hogy nekünk magyaroknak nem kell ilyen film és nem azt, hogy a forgalmazót nem érdekli. Esküszöm, én többet reklámozom ezt a mesét, mint a két forgalmazója együttesen! (Haha, na nem mintha ez nehéz lenne, pff.)
És még mindig ott van bennem, hogy az olyanok, mint a Turbó miért kapnak menüt? Az a nagy koppintás? Már a VOX és a Mozimánia is megírta, hogy listát lehetne írni azokról a mesékről, amikből összelopták a történetét. És itt most nem arról van szó, hogy mert az nem Disney. Érdekes, azt nem vontam kétségbe sosem, hogy A zöld urai vagy a Croodék miért kapott menüt. De a Jégvarázs megérdemelte volna. És azt is megérdemelné, hogy a forgalmazó kicsit jobban megerőltesse magát. Számomra olyan, mintha ezzel a mesével most lezárulna egy korszak és egyszerűen fáj, hogy itthon így elcsesznek mindent. Még mindig ideges vagyok miatta, pedig azt hittem, hogy ha leírom, akkor jobb lesz. Pedig legszívesebben bemennék hozzájuk és verném az asztalt, hogy vegyék már észre magukat, mert ez nevetséges.
Kérek mindenkit, hogy ne ítéljen el engem emiatt. Lehet, hogy csak attól sokalltam be, amik velem történtek ezen a héten és egyszerűen elegem lett. De az is lehet, hogy az eddigi majdnem hét év alatt tapasztalt helyzet az, amitől rohadtul felment bennem a pumpa. Egyébként megkérdeztem, hogy mi alapján döntik el ezt a menüs dolgot. Szerintetek fognak válaszolni? Szerintem nem.
Ja, és nem fogják eredeti nyelven adni, mert ezt is megkérdeztem...