Arra, hogy mennyi ember lételeme a "fröcsögés." Ezek az emberek bárhol, bármikor, bármi miatt képesek fröcsögni. Az ilyenek többnyire csak azt veszik észre és arról beszélnek, amiről fröcsögni lehet. A bunkó szomszéd, a kötsög osztálytárs, az agyhalott főnök, vagy csak simán egy ellenszenves szembejövő. Az ilyen fajta embereknek amúgy is ellenszenves mindenki. Ha néha nem fröcsögnek, akkor olyan sztorikkal etetnek, amikkel azt próbálják alátámasztani, ők mekkora hősök, királyok, szupermenek, akik erőn felül teljesítenek mindenben. Nem úgy mint
egyesek, és ugye egyesek alatt bárki mást értenek. Nekik a legkeményebb az életük, ők küzdenek meg mindig mindenért a legjobban, nekik nem repül a szájukba a sült galamb és nem félnek a munkától sem, mert képesek egyedül levinni a szemetet a zuhogó esőben.

Eleinte vitatkoztam, magyaráztam, kérdeztem: "mégis miért?". Na ez múlt el. Már legyinteni se legyintek. Elsétálok, befogom a fülem, felhangosítom a zenét, akármi. Fröcsögj csak, ahogy tetszik. Érezd magad különlegesnek, fantasztikusnak, kivételesnek, mindenki felett állónak, csak mert reggel pofára esett a vajas kenyered, felemás zoknit húztál fel és amúgy is mindenkinek könnyebb az élete, mint a tiéd, de te mégse akasztottad még fel magad, sőt. Én is kelek fel olykor bal lábbal, vannak rettenetes napjaim, mi több, rettenetes hónapjaim olykor. Az élet senkihez se túl kegyes, bár attól függ, honnan nézed. Én inkább a másik oldalról nézem. Sokkal könnyebbek a mindennapjaim, mint a tiéid, valóban, mert engem nem kötsögök, segqfejek, barmok, rib@ncok és ostobák vesznek körbe. Még akkor sem, ha van köztük ilyen is. Sokkal könnyebbek a napjaim, mint a tieid, mert azzal foglalkozom, hogy néha reggel Borisz a lábamhoz dörgölőzik, és nem azzal, hogy már megint tiszta macskaszőr vagyok. Azt érzem, hogy finom illat van és teli a hasam, és nem azt, hogy rohadt büdös a lakás a bundás kenyér után. Nem azzal foglalkozom, hogy már megint ki mit mikor kinek és miért mondott, tett, mert nem az én dolgom. Sokszor még akkor sem az én dolgom, ha nekem vagy rólam mondják. És ha pofára esik a vajas kenyér, eleresztek egy cifra anyázást, és túllépek rajta, nem pedig fészbúkon, twitteren, blogokon morgolódok rajta még egy órácskát. Se naiv, se hülye nem vagyok. Tudom ki hazudik, ki képmutató és ki nem éri meg az erőfeszítést. Csak ezt meg megtartom magamnak. Van, akiket nem szeretek. Van akiktől egyenest undorodom. Megesik. Épp csak a nézőpontom más. Nem az a baj, hogy elfelejtettél felnőni, és azt hiszed mindenkit érdekel a véleményed, hanem az, hogy tele vagy gyűlölettel. Így tényleg elég sz@r lehet élni. Legalábbis biztosan sz@rabb, mint annak, aki igyekszik a naposabbik oldalon állni és nem ellenséget lát minden sarokban. Nevermind. Néha én is kitörhetek.