Egy privátbeszélgetésnek hála - amiben felmerült a jó pár évvel ezelőtti önmagam - visszalapoztam a 2012-2014-es hozzászólásaim közé, és bár tudtam magamról mindig is, hogy egy hatalmas bunkó voltam, nem gondoltam volna, hogy ennyire.

Még a mai napig is szívesen mondom meg kerekperec a véleményemet, soha sem rejtettem véka alá azt, legyen szó egy virtuális közösségről vagy éppen személyes közegről. Eléggé szókimondó is vagyok, szóval sajnos gyerek előtt is olykor kicsúszik a számon néhány csúnya szó (pedig igyekszem munka közben moderálni magamat), ám mégis úgy gondolom, hogy iszonyú sokat változtam. Nem csak Phaedra, az elfogadás és a tolerancia irányába, hanem effektíve mindenképpen. Szóval olyan stílusban, mint ahogyan anno írtam, már nem írnék, mert úgy érzem, hogy abszolút nem felnőtt emberhez méltó magatartás. Érdekes, hogy egy év leforgása alatt (kb. tavaly ilyenkor szálltam igazán magamba, és hagytam itt a Starity közösségét 2016 év elejéig) mennyi mindenről megváltozott a véleményem és az álláspontom. A homoszexualitás még mindig kényes téma, mert bár elfogadom őket, főleg, hogy több homoszexuális hírességért is rajongok, valamint - hiszitek vagy sem -, de a volt munkahelyemen több leszbikus kamasz lány is megfordult, és teljesen félreismertem őket, egyáltalán nem olyanok, mint akiket a tévében láttam a Pride kapcsán. A biszexualitás pedig - szerintem - minden emberben benne van, csupán csak azt nevelték belénk, hogy a férfi-nő az ideális pár, emiatt is van az, hogy a legtöbb ember képtelen elfogadni a homoszexualitás jelenlétét. Én végül is arra jutottam, hogyha két férfi-két vagy nő meg fogja egymás kezét, vagy ízlésesen megcsókolják egymást, akkor üsse köve, nem érdekel, hisz nem az én életem. Régen láttam irritáló melegeket is (4-es 6-os villamoson, soha nem fogom elfelejteni), talán ezért is voltam velük mindig is ellenséges, de az utóbbi években abszolút nem futottam beléjük. Exem akkor jött be hozzám a kórházba látogatni a vese műtétem miatt, amikor a Budapest Pride volt. Ő viszont totál homofób, mégsem kezdte el szidni őket és egyéb jelzőkkel illetni. Teljesen más volt a véleménye, tehát valószínűleg az idei Pride sem forgatta meg annyira a heterók gyomrát. Na, mindegy, megint csak elkalandoztam. Örülök annak, hogy az évek folyamán sikerült egyfajta toleranciát elérnem, és itt nem csak a szexuális orientáltságú emberekre gondolok, hanem mi egyébre. Régebben sokkal agresszívabban vitatkoztam, tele káromkodásokkal, lekezelő hangnemmel, amiket mára már abszolút elhagytam, tehát megtanultam az évek folyamán érvelni, vitázni és a vitapartneremet egyenrangúként kezelni. (Phaedrának még mindig jár ezért egy cuppanós puszi

) Az utóbbi hónapokban több problémám akadt a fórum által, gondolkodtam azon is, hogy letörlöm magamat, hiszen az a két fontos ember, aki miatt nagy részt feljárok, azok fészbukon is az ismerőseim, tehát a kapcsolat nem szakadna meg, viszont az egyik legnagyobb hibát követném el. Mert bár nem ezen a színvonalon kezdtem el fórumozni, mégis ennek az oldalnak, de legfőképpen a társaságnak köszönhetem mindazt, hogy ma azaz ember vagyok, aki szeretek lenni. Igaz, néha lekezelő vagyok, nagy az egóm (de hát kinek nem?

), szeretek okoskodni, főleg olyan témákban, amikben nagyon jártas vagyok, de mindezek mellett emberségre törekszem, ami azért nagyon nehéz, ha az embernek beszól egy 10-12 éves gyermek. Nehéz, nagyon nehéz, hiszen ha face to face történne a dolog, a gyerek nekem nem merne beszólni, ha meg be is szól, maximum mosolygok egyet, és legyintek. Emiatt is nehéz virtuális közegben értelmesen vitatkozni, hiszen nem tudhatod, hogy a vitapartnered hányadik életévét tapossa. Egy 12-14 éves gyerekkel felesleges leállni pl. (csak hasamra ütöttem) a régi generációs telefonokról vitázni, mert nem tapasztalta, nem használta őket, nincsen viszonyítási alapja. Pluszban az is feltűnt, hogy bár amekkora f*szkalap voltam, jóval értelmesebbek voltak a tagok, akikkel konfrontálódtam. A hozzászólások zöme, amikre reagáltam, értelmes minimum 6-8 sorosak voltak, tehát az akkori fiatalabb generáció valamilyen szinten képes volt szavakba önteni gondolatait, véleményét. Manapság meg mit lát az ember? Van két mondat, oszt' örülj, hogy ennyit is hajlandó volt leírni.
Száz szónak is egy a vége: sajnálom, hogy nem tudom kitörölni az évekkel ezelőtt megírt hozzászólásaimat, mert abszolút nem vagyok rájuk büszke. Pedig akkor is "érettnek" gondoltam magamat, ami elég nagy hiba a részemről. Néhány hozzászólásom abszolút nem érett, logikus gondolkodásra vall. Rengeteg embert megbántottam, a lelkébe gázoltam, csak, mert az akkori látásmódom ütközött másokéval. Mondhatnám azt, hogy nem bánt, de bánt. Kicsit úgy lelkiismeret furdalásom is van ezek miatt. Lehet, hogy visszakeresgélem a tagokat, és akik még nem törölték le magukat (szerintem 1%-uk), lehet, hogy megdobom őket egy privivel, és elnézést kérek. Mert bár nem most történtek, de most már igazán ad örömöt, ha valakit így inzultálok.
Sokat változtam. Fogalmam sincs, hogy kit érdekelt ez a fajta önmarcangolás meg a tipikus egós ömlengés magamról, de így visszaolvasva, még egy kicsit önértékelésnek is tűnik. A mostani önmagamnak köze nincsen ahhoz a sz*r, ítélkező nyomorékhoz, aki egykoron voltam. Mindegy, csak muszáj volt megosztanom veletek, amivel csak az volt a célom, hogy
igen is adjatok mindenkinek egy esélyt. Az emberek képesek változni, elfogadóbbak lenni, de csak akkor, ha ők maguk is akarják ezt a fajta változást. Ez pedig így van rendjén.

Pluszban a feminácik elleni vájkálódásomat sem tartom most már helyén valónak. Amikor ezen hozzászólások ellen érveltem, nem tudtam milyen érzés az, amikor egy férfi úgy érzi, hogy a nő felett áll. A - most már volt - munkahelyemen számtalan eset történt, hogy az osztályvezető főorvos lekezelő volt velem, csak, mert nincsen pénisz a lábaim között. Értem én, hogy az orvos effektíve csicskának tartja az ápolónőt, de az már a legalja volt, amikor a nevemet sem volt hajlandó megtanulni még a mai napig, és én voltam a Vöröske az osztályon, holott mindig volt névtáblám. Megalázó volt, pláne, hogy elvárta azt, hogy megcsináljam a munkáját (jobbára lassan a nővér diagnosztizált helyette) és nemhogy egy köszönömöt nem böfögött oda, de erősen kötekedni kezdett. Most már úgy gondolom, hogy a feminista nézetek valamennyire is, de szükségesek, hiszen a saját bőrömön tapasztaltam.