Nemrégiben hozták nyilvánosságra az idei Oscar-gála jelöltjeit, melyet idén 94. alkalommal rendeznek meg, március 27-én.
A teljes cikkhez kattints ide!
Oscar 2022: Íme a jelöltek, magyar munka is érdekelt!
2022. február 08. 20:22
|
|
the bansheelexi howard enthusiast |
Csoport: Tag Csatlakozott: 17.10.30. Hozzászólás: 4554 Csatolások: 4469 Azonosító: 267596 offline
|
a west side storynak nagyon örülök, igazán megérdemelte a jelölést, nekem a kedvenc filmem a 2021-es évből
a dűne is szerintem nagyon megérdemli, hogy a jelöltek közt van.
a tick, tick… boom! és a spencer című filmeket már egy ideje meg szeretném nézni, illetve a cikk alapján nagyon felkeltette az érdeklődésemet a kutya karmai közt és a macbeth tragédiája is.
a tick, tick… boom! és a spencer című filmeket már egy ideje meg szeretném nézni, illetve a cikk alapján nagyon felkeltette az érdeklődésemet a kutya karmai közt és a macbeth tragédiája is.
2022. február 08. 21:36
|
|
cdamnverssvisszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 20.12.20. Hozzászólás: 311 Csatolások: 6 Azonosító: 284914 offline
|
Ó, már vártam a cikket.
Kezdeném a számomra pozitívumokkal:
Most pedig negatívumok, mert nem is lenne ez az Oscar, ha nem hoznának néhány kétségbevonható döntést:
Összességében, nem olyan rossz ez az idei összeállítás, és vannak kellemes meglepetések is. Egyetlen "kikötésem" Andrew győzelme, és nagyon remélem, hogy nem kezdik el agyon díjazni a Don't Look Up-ot - a többit pedig meglátjuk.
(Oh egyébként, mennyire ikonikus, hogy minden film, amiben Andrew 2021-ben szerepelt, valamilyen kategóriában jelölve van idén? The Eyes of Tammy Faye, tick, tick... BOOM! és Pókember? Zseniális.)
Kezdeném a számomra pozitívumokkal:
- ➤ Lady Gaga nem-jelölése az elmúlt évek egyik legnagyobb pozitív meglepetése. Nem tartom rossz színésznőnek, hisz a Csillag születik-ért szerintem abszolút jogosan kapott minden elismerést, viszont A Gucci-házban jó, ha feleannyira meggyőzően és jól alakított, ezért is volt enyhén dühítő, amikor más díjaknál olyanoktól vette el a helyet, akik sokkal inkább megérdemelték volna azt. Örülök, hogy itt nem szerepel (valamint, hogy sem Leto, sem mások a filmből, sem a film maga nem annyira túl-jelölt; egyik leggyengébb tavalyról).
➤ a Dűne rengeteg jelölése zene füleimnek. Várható volt, hiszen zseniális adaptációja a könyvnek minden értelemben, de jó volt látni a kreatív vonalon a jelöléseket. Amit sajnálok egy kicsit, hogy Rebecca Ferguson lemaradt egy jelölésről; szerintem ő volt a film színészi munkájának kiemelkedője, noha Timothée is hozta a formáját, és mindenki odatette magát.
➤ örülök, hogy Kirsten Dunst is megkapta első jelölését, rengeteg emlékezetes szereplés után ideje volt már. Igaz, a film egyáltalán nem nyerte el a ~személyes tetszésemet~, de ő kétség kívül nagyszerű volt benne.
➤ nem kellett volna, hogy meglepetést okozzon, hiszen a szezon elején konkrétan kihívója sem volt, de Kristen Stewart jelöléséért legalább annyit izgultam, mint a másik kedvencemért. Az, ahogyan minden jelesebb díjátadón ignorálták a Spencer-ért (ami legutóbbi hozzászólásom óta egy kicsivel jobban elnyerte a tetszésemet - kellett neki az a második megtekintés) szinte vérlázító volt. Se SAG, se BAFTA jelölés, és még a Golden Globe-ot is olyan kapta, aki kritikusok szerint gyengébben alakított - noha maga Kristen majdnem minden kisebb egyesületnél győztes volt?
➤ a legjobb női főszerep kategória szerintem eléggé jól meg lett szavazva - Jessicának is rettenetesen örültem; az, ahogy konkrétan magára öltötte Tammy Faye szerepét, néha már félelmetes volt. Olivia Colman is zseniális volt Az elveszett lányban, neki is nagyon örülök. Sajnos mindkettejüket ignorálta a BAFTA (ami vicces, tekintve, hogy Olivia konkrétan brit, na nem baj...), ezért is lepett meg kicsit. Penélope filmjét bevallom, még nem láttam, de csomó jó dolgot hallottam róla, szóval az elkövetkezendő 1 hónapban mindenképp sort kerítek rá. Nicole Kidman viszont... csalódás. Nem rossz színésznő ő, de messze állt most bármelyik négy másik művésztől az idén. Tessa Thompson-t, Renate Reinsve-t vagy Jennifer Hudson-t szívesebben láttam volna, de hát mit lehet tenni.
➤ remélem, Lin-Manuel Miranda megkapja az Oscar-t és ezzel együtt az EGOT-ot is kivívja magának a Dos Oruguitas által, már nagyon ideje hogy ő legyen a 17. ember a világon, aki ezt eléri. Az egyik legzseniálisabb művész jelenleg és abszolút megérdemel minden nemű elismerést.
➤ a tick, tick... BOOM! jelölésétől ki tudnék ugrani a bőrömből örömömben, noha sajnálom, hogy legjobb filmben nem kapott helyett. Személyes véleménytől eltekintve is megmondja az ember, hogy nem csak az egyik legjobb musical film, de a tavalyi év legjobbja úgy általánosságban is
➤ férfi mellékszereplőkhöz nincs túl sok hozzáfűznivalóm, viszont nőknél nagyon jó volt látni Ariana DeBose-t és Jessie Buckley-t a már említett Kirsten mellett, és Aunjanue Ellis is kellemes meglepetés volt.
➤ férfi főszerep: egy leírhatatlanul erős kategória. Will Smith és Denzel Washington kétség kívül abszolút megérdemelték, hogy a listán legyenek, mindkettejük olyat alakított, amihez nehéz bármi rosszat hozzáfűzni. Benedict jelölése semmiképpen sem lepett meg, noha én személy szerint nem estem hasra tőle - egyáltalán nem volt rossz, egyszerűen nem fogott meg.
Ééés ezen a ponton válok elviselhetetlenné, előre is elnézést.
➤ Andrew Russell Garfield, ember. A BAFTA után napokig konkrétan gyomorgörcsöm volt, mert komolyan, hogyan hasonlítja bárki össze az ő letaglózó, zseniális, libabőrt okozó és mesteri alakítását mint Jonathan Larson és Leonardo DiCaprio szerepét, aki konkrétan dühös volt egész film alatt, kiabált egyet a televízióban aztán meghalt, és jut arra a konklúzióra, hogy utóbbi jobban megérdemel egy jelölést? Hogyan? Nem is beszélve arról, hogy tudtommal a BAFTA leszögezte, hogy célja a hazai tehetségek értékelése, ennek ellenére előnyben részesítették az amerikai Leonardo-t mint az angol Andrew-t... elgondolkodtató. Lényeg a lényeg, hogy nála senki sem érdemelte meg jobban ezt, de komolyan senki. Ha megnézed a tick, tick... BOOM!-ot, akkor nem őt fogod látni, ahogy színészkedik, hanem konkrétan megjelenik előtted Jonathan Larson alakja. Nem elég, hogy 1 éven át énekleckéket vett és hibátlanul adott vissza minden hangot a filmben; nem elég, hogy zongorázni és az azon való játékot imitálni is tökéletesen megtanulta olyan szinten, amitől mások több évtizednyi játék után el vannak ragadtatva; és nem elég, hogy mindezt egy személyes tragédia után, egy világjárvány alatt csinálta, de egészen konkrétan eggyé vált Jon alakjával, amit szerintem szinte lehetetlen elérni, ő mégis megtette. Amikor Jonathan saját húga úgy jellemzi a színészi munkát, hogy olyan érzés volt Andrew-t nézni, mintha "időt töltene a saját bátyjával" - véleményem szerint ott húzod meg az Oscar-kategóriás színészt. Elképesztő, amit alakított, karrierje fénypontja minden kétséget kizáróan (noha a Hacksaw Ridge-ért is megérdemelte volna '17-ben), és remélem idén díjra is tudja váltani azt a fáradhatatlan munkát, amit abba áldozott, hogy visszaadja Jonathan személyének minden aspektusát. Nagyon kemény kategóriában érdekelt és nem lesz könnyű menet, de bízom abban, hogy nagyon ritkán, de képes az Akadémia jó döntést hozni.
Most pedig negatívumok, mert nem is lenne ez az Oscar, ha nem hoznának néhány kétségbevonható döntést:
- ➤ egyszerűen muszáj a Don't Look Up-pal kezdenem, mert több, mint 2 hónappal azután sem tudom feldolgozni a film minőségét, hogy először és utoljára megnéztem. Egyetlen olyan színészi munka sem volt, ami megérdemelne akár csak egy jelölést is bármelyik nevesebb szövetségtől. A forgatókönyv is harmatgyenge volt, a film maga pedig majdnem 3 órányi elvesztegetett idő az életedből, amit soha nem kapsz vissza. Adam McKay felfogása szerint pedig ha nem tetszett a film, akkor globális felmelegedés tagadó vagy... elképesztően logikus megközelítése annak, hogy a film egyszerűen rossz, lol. Legjobb film, eredeti forgatókönyv, eredeti filmzene, és még vágás is? Vicc kategória.
➤ a Passing ignorálása egy az egyben tragikus és dühítő. Tessa Thompson és Ruth Negga kérdés nélkül be kellett volna, hogy kerüljön női fő- és mellékszereplő kategóriákba. Remélem, az Akadémia a közeljövőben rájön, hogy mindkettejük nagyszerű színésznő, ideje lenne már.
➤ akármennyire szeretem a Marvel-t szinte minden médiumon, a Pókember helyett könnyen jelölni lehetett volna az Örökkévalókat, és nem is állt volna távol az igazságtól, mert a vizuális munkája köröket ver az előbbire. A Shang-Chi-hoz nem tudok mit hozzáfűzni, kellemes volt a kinézete és szépek voltak a mitikus lények. A másik, amit ebben a kategóriában rögtön hajítanék a kukába az a Free Guy.
➤ mint már mondtam, a tick, tick... BOOM! könnyedén bezsebelhetett volna még jelöléseket: a vágáson kívül egy legjobb film, legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb hang is megérdemelt lett volna, de ami talán legjobban hiányzik, az Robin de Jesús teljes ignorálása, miközben a film egyik legérzelmesebb vonala az ő karakteréhez kapcsolódik, és nagyszerű volt Michael szerepében. De igen, nehéz elhinni hogy nincs ott a film a legjobbak között, miközben a Therapy jelenet létezik... az egyedül megérdemel minden jelölést.
➤ korábban írtam, hogy a legjobb férfi főszerep kategória eléggé jól összerakott, de Mahershala Ali-t így vagy úgy (például Javier helyett, lol) szívesen láttam volna a Swan Song-ért. Dev Patel a The Green Knight-ban és Peter Dinklage a Cyrano-ban is szuper volt szerintem.
Összességében, nem olyan rossz ez az idei összeállítás, és vannak kellemes meglepetések is. Egyetlen "kikötésem" Andrew győzelme, és nagyon remélem, hogy nem kezdik el agyon díjazni a Don't Look Up-ot - a többit pedig meglátjuk.
(Oh egyébként, mennyire ikonikus, hogy minden film, amiben Andrew 2021-ben szerepelt, valamilyen kategóriában jelölve van idén? The Eyes of Tammy Faye, tick, tick... BOOM! és Pókember? Zseniális.)
1 felhasználónak tetszik:
Glamster
2022. február 09. 16:05
|
|
cdamnverssvisszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 20.12.20. Hozzászólás: 311 Csatolások: 6 Azonosító: 284914 offline
|
Tegnap este már eléggé ki voltam merülve, ezért néhány dolog még így is hiányzott a kommentemből.
Például fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Dűne ennyi jelölés mellett sem hozta meg Denis Villeneuve-nek a legjobb rendezői lehetőséget, amit eléggé nonszensznek tartok, tekintve, hogy az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb rendezői munkája. A kategóriában szívem szerint kicserélném Paul Thomas Anderson-t őrá, ha pedig lenne rá lehetőség, Kenneth Branagh helyére Lin-Manuel Mirandát raknám, mert debütáló rendezői munkának a tick, tick... BOOM! nagyszerű volt, és elképesztő odafigyeléssel, törődéssel és szeretettel komponált meg minden egyes jelenetet a filmben.
Női mellékszerepekből akadt az idén jó néhány, és bár összességében jó listának tartom, Judi Dench helyett én szívem szerint Caitríona Balfe-ot jelöltem volna a Belfast-ból; valamiért jobban megfogott az alakítása. Arról nem is beszélve, hogy ez a jelölés Judi karrierjéhez már nem sok mindent tesz hozzá (szép teljesítmény, szó se essék róla), viszont Caitríona-jéban hatalmas lökés lehetett volna.
Legjobb film kategóriához kötöttem már néhány dolgot, de elég nevetségesnek tartom, hogy a "Don't Look Up" ott van a listán, míg olyan nagyszerű filmek, mint a "The Tragedy of Macbeth", a "tick, tick... BOOM!" vagy a "The Worst Person in the World" nincsenek. Őszintén szólva a DLU-t, a Belfast-ot és a Licorice Pizza-t könnyűszerrel lecserélném az utóbbi háromra.
Remélem, több minden már nem jut eszembe, de összességében rendkívül érdekes és izgalmas mix lett a tavalyi filmekből itt összeválogatva minden kategóriában, és mint már azt mondtam, csak egyetlen győzelem az, ami a lelkemben fix, az pedig Andrew-é a tick, tick... BOOM!-ért.
Így utószónak azért még hozzátenném, hogy már évek óta hiányzik egy koreográfia kategória ezekből a díjakból. Annyi nagyszerű, elképesztő és egyenesen emberfeletti produkció van minden évben (idén többek között WSS), hogy valahogyan illene ezt a művészeti ágat is értékelni.
Például fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Dűne ennyi jelölés mellett sem hozta meg Denis Villeneuve-nek a legjobb rendezői lehetőséget, amit eléggé nonszensznek tartok, tekintve, hogy az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb rendezői munkája. A kategóriában szívem szerint kicserélném Paul Thomas Anderson-t őrá, ha pedig lenne rá lehetőség, Kenneth Branagh helyére Lin-Manuel Mirandát raknám, mert debütáló rendezői munkának a tick, tick... BOOM! nagyszerű volt, és elképesztő odafigyeléssel, törődéssel és szeretettel komponált meg minden egyes jelenetet a filmben.
Női mellékszerepekből akadt az idén jó néhány, és bár összességében jó listának tartom, Judi Dench helyett én szívem szerint Caitríona Balfe-ot jelöltem volna a Belfast-ból; valamiért jobban megfogott az alakítása. Arról nem is beszélve, hogy ez a jelölés Judi karrierjéhez már nem sok mindent tesz hozzá (szép teljesítmény, szó se essék róla), viszont Caitríona-jéban hatalmas lökés lehetett volna.
Legjobb film kategóriához kötöttem már néhány dolgot, de elég nevetségesnek tartom, hogy a "Don't Look Up" ott van a listán, míg olyan nagyszerű filmek, mint a "The Tragedy of Macbeth", a "tick, tick... BOOM!" vagy a "The Worst Person in the World" nincsenek. Őszintén szólva a DLU-t, a Belfast-ot és a Licorice Pizza-t könnyűszerrel lecserélném az utóbbi háromra.
Remélem, több minden már nem jut eszembe, de összességében rendkívül érdekes és izgalmas mix lett a tavalyi filmekből itt összeválogatva minden kategóriában, és mint már azt mondtam, csak egyetlen győzelem az, ami a lelkemben fix, az pedig Andrew-é a tick, tick... BOOM!-ért.
Így utószónak azért még hozzátenném, hogy már évek óta hiányzik egy koreográfia kategória ezekből a díjakból. Annyi nagyszerű, elképesztő és egyenesen emberfeletti produkció van minden évben (idén többek között WSS), hogy valahogyan illene ezt a művészeti ágat is értékelni.
1 felhasználónak tetszik:
Glamster
Florence Pugh hivatalossá tette a kapcsolatát
Florence Pugh hivatalossá tette a kapcsolatát
2 évvel az első randevúzási pletykák után.
Blake Lively megszólalt, miután ejtették Justin Baldoni elleni szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait
Blake Lively megszólalt, miután ejtették Justin Baldoni elleni szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait
Blake Lively megszólalt.
Ő lehet Taron Egerton párja
Ő lehet Taron Egerton párja
Kiderült, kivel alkothat egy párt Taron Egerton.
Részben megszületett a döntés Blake Lively és Justin Baldoni ügyében
Részben megszületett a döntés Blake Lively és Justin Baldoni ügyében
Kiderült, hogyan döntött a bíróság.
Vanessa Hudgens elárulta, mivel küzdött a szülése után
Vanessa Hudgens elárulta, mivel küzdött a szülése után
Szülés után problémái voltak.
"Elolvadok!" Lily Collins lánya nagyon cuki mérföldkőhöz ért
"Elolvadok!" Lily Collins lánya nagyon cuki mérföldkőhöz ért
Nagyon édes fotót posztolt róla.
Lizzo megfogadta, hogy addig nem veszíti el a szüzességét, amíg nem nyer Grammy-díjat
Lizzo megfogadta, hogy addig nem veszíti el a szüzességét, amíg nem nyer Grammy-díjat
A 30-as éveiig várt.
Megszületett Hailee Steinfeld gyermeke!
Megszületett Hailee Steinfeld gyermeke!
Édesanya lett a híresség.