Starity

Ments életet – Tanulj meg újraéleszteni!

2 oldal 1 2
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2017. május 14. 12:18 #1
Beyla
Beyla
carter

StátuszÉljen a szabadszólás joga! :)
  Csoport: Kitiltott
Hozzászólás: 8612
Csatolások: 2491
Azonosító: 186418
Számtalanszor előfordult már velünk, hogy filmekben, sorozatokban láttunk újraélesztési folyamatokat, ám a kérdés joggal merülhet fel bennünk – tényleg mindent úgy kell csinálni a valóságban, ahogyan azt a televízióban mutatják nekünk? Mai cikkünkben a mesterséges újraélesztés folyamatát fogjuk részletezni.
A teljes cikkhez kattints ide!
1 felhasználónak tetszik: Bátor Ventillátor
2017. május 14. 12:36 #2
- törölt felhasználó -    
A mi óvodánkban az egészséghét keretein belül minden évben megvannak hívva hozzánk a "Gyógyító bocsok", akik egy plüssmackón mutatják meg a gyerkőcöknek, hogy miként is működik az újraélesztés. De emellett meg is gyógyíthatják a mackót. biggrin.gif (vérvétel, infúzió, gyógyszerbeadás, lázmérés stb) Emlékszem tavaly még ki is vihették a mackót egy hordágyon a mentőautóhoz és szirénázva távoztak, nagy élmény volt a számukra. biggrin.gif
2017. május 14. 12:44 #3
LadyAly
LadyAly
Mama Roach

Státusz♥★Love★♥ Viva La Cucaracha
  Csoport: Tag
Hozzászólás: 3203
Csatolások: 7322
Azonosító: 88389
Idézet (Szandiii_1992 @ 2017.05.14. 12:36)
A mi óvodánkban az egészséghét keretein belül minden évben megvannak hívva hozzánk a "Gyógyító bocsok", akik egy plüssmackón mutatják meg a gyerkőcöknek, hogy miként is működik az újraélesztés. De emellett meg is gyógyíthatják a mackót. biggrin.gif (vérvétel, infúzió, gyógyszerbeadás, lázmérés stb) Emlékszem tavaly még ki is vihették a mackót egy hordágyon a mentőautóhoz és szirénázva távoztak, nagy élmény volt a számukra. biggrin.gif

Haha, hát ez tök szuper. Így biztos könnyebben megmarad a buksikban az elmélet.
2017. május 14. 13:10 #4
- törölt felhasználó -    
Nagyon köszi a tanulságos cikket, Beyla! meghajolo.gif
2017. május 14. 13:38 #5
Larraa
Larraa

StátuszPotencial.
Hozzászólás: 517
Csatolások: 1
Azonosító: 261218
Ez tanulságos cikk.!
2017. május 14. 13:53 #6
- törölt felhasználó -    
Valóban tanulságos cikk lett. meghajolo.gif
2017. május 14. 13:56 #7
- törölt felhasználó -    
Nagyo jó cikk lett! Több ilyen tanulságos dolgot is olvasnék az oldalon. happy.gif Bár én tanultam suliban az újraélesztésről, elvileg alkalmazni is tudom, de azoknak, akik nincsenek tisztába mit kell ilyenkor tenni nagyszerű. biggrin.gif
2017. május 14. 15:15 #8
- törölt felhasználó -    
Nagyon jó lett ez a cikk! Már lassan 4 éve áll közel a szívemhez az elsősegély,sok versenyen is voltam már és nagyon jó érzés azt látni,amikor fiatal gyerekek sajátítják el a különböző ellátásokat. Fontosnak tartom,hogy mindenki részesüljön legalább egy alapszintű oktatásban,mert sosem tudhatjuk,hogy mikor kell megmentenünk valakinek az életét.
2017. május 14. 15:59 #9
Arcee23
Arcee23
Hozzászólás: 595
Csatolások: 61
Azonosító: 222613
Köszönöm a cikket. Nagyon jó lett. meghajolo.gif
Nekünk még általánosban tanították. Azóta többször is utánanéztem, hogy ne kopjon meg a tudásom, de ilyen részletesen még soha sehol nem találtam meg a leírást.
Csak hiába tudok újraéleszteni, ha tudom magamról, hogy pár másodpercig tuti csak állnék ledöbbenve és így értékes időt veszítenék. unsure.gif
2017. május 14. 17:37 #10
_ToTo_
_ToTo_
Cinikus kritikus

StátuszMár több, mint 20 éve...
  Csoport: Moderátor
Hozzászólás: 12631
Csatolások: 11645
Azonosító: 4133
Én simán oktatnám már 5.-6. osztálytól ... kötelezően.
3 felhasználónak tetszik: Bátor Ventillátor, Szandi0820, Beyla
2017. május 14. 18:40 #11
Maiko
Maiko
Hozzászólás: 1722
Csatolások: 2
Azonosító: 261082
A tudás hatalom, bár magamat ismerve teljesen leblokkolnék ilyen helyzetben.
2017. május 14. 18:58 #12
Beyla
Beyla
carter

Idézet (Maiko @ 2017.05.14. 18:40)
A tudás hatalom, bár magamat ismerve teljesen leblokkolnék ilyen helyzetben.

Mindenki másképp éli meg a krízishelyzeteket. Van, aki meg tudja őrizni a higgadtságát, míg mások leblokkolnak. Én is úgy gondolom, hogyha már kisiskolásként felkészítenék a gyerekeket, a leblokkolás lehetősége kivédhetőbb lenne. Minden a gyors reagáláson és a nyugodtságon múlik. Ha pánikolsz, könnyűszerrel még a saját nevedet is elfelejted azokban a percekben, nemhogy az újraélesztés tanult folyamát felidézni. Én mondjuk könnyen meg tudom őrizni a hidegvéremet, de hát ugye előnyöm van a szakmám által. Kevesebb, mint egy év leforgása alatt három gyerek keringése omlott össze, amikor bent voltam. Az elsőnél lefagytam, de néhány hónappal ezelőtt képes voltam nem pánikolni, higgadt maradni. Nyilván minél több hasonló jellegű krízis helyzetet élsz át, annál tapasztaltabb vagy, annál jobban tudod, hogy mit hogyan kell csinálni.
2 felhasználónak tetszik: Bátor Ventillátor, Maiko
2017. május 15. 10:10 #13
El Mexicano
El Mexicano
új tag
Hozzászólás: 72
Csatolások: 0
Azonosító: 239645
Pont azt szokták tanítani az orvosok, hogy NE szájból szájba, hanem orrba kell fújni...
2017. május 15. 12:34 #14
Beyla
Beyla
carter

Idézet (El Mexicano @ 2017.05.15. 10:10)
Pont azt szokták tanítani az orvosok, hogy NE szájból szájba, hanem orrba kell fújni...

Szakmai tanulmányaim során nekem is orrba tanították, ám 2015-ben azt nyilatkozta a Magyar Resuscitatios Társaság, hogy sokkal eredményesebb a reanimálás, hogyha szájba fújod a levegőt, nem pedig orrba. Sokszor elkövetik azt az alapvető hibát, hogy a sérült feje nincsen megfelelően reklinálva a lélegeztetés során, így a levegő orron keresztül nem tud eljutni az alsó légutakba. Laikusoknak inkább a szájba való lélegeztetést javasolják, és ezzel szakmailag egyet is értek.
2017. május 15. 14:27 #15
- törölt felhasználó -    
Idézet (Beyla @ 2017.05.15. 12:34)
Szakmai tanulmányaim során nekem is orrba tanították, ám 2015-ben azt nyilatkozta a Magyar Resuscitatios Társaság, hogy sokkal eredményesebb a reanimálás, hogyha szájba fújod a levegőt, nem pedig orrba. Sokszor elkövetik azt az alapvető hibát, hogy a sérült feje nincsen megfelelően reklinálva a lélegeztetés során, így a levegő orron keresztül nem tud eljutni az alsó légutakba. Laikusoknak inkább a szájba való lélegeztetést javasolják, és ezzel szakmailag egyet is értek.

Úgy tudom, újabban laikusok számára levegő befújása már nem is kötelező, elég csak a kompresszió, mert az emberek bepánikolnak, hogy "úristen, nem megy", emiatt a kompressziót teljesen elfelejtik, és végül aztán abszolút nem segítenek.
2017. május 15. 16:18 #16
Beyla
Beyla
carter

Idézet (Porkéz @ 2017.05.15. 14:27)
Úgy tudom, újabban laikusok számára levegő befújása már nem is kötelező, elég csak a kompresszió, mert az emberek bepánikolnak, hogy "úristen, nem megy", emiatt a kompressziót teljesen elfelejtik, és végül aztán abszolút nem segítenek.

Nyilván, ha nem tudod a megfelelően elvégezni a lélegeztetést, nem ismered a megfelelő technikát, akkor elég csak a kompresszió, hiszen az is jobb és több a semminél. Utána néztem a legújabb protokollnak (MRT, ERT hivatalos oldalain), és a mostani szabályzat szerint csak akkor nem kell lélegeztetni, hogyha a szívmegállást követő néhány percben kezdődik meg a reanimálás, ugyanis a vérben akkor még van annyi oxigén, hogy a létfontosságú szervek oxigenizációját biztosíthassuk. (ezt a cikkben is leírtam egyébként) Sajnos rengeteg tévhit, hiedelem kering a neten, és az orvosok véleménye is sokszor eltér egymásétól. Nekem is megvan a saját véleményem, és én sem tartom a legkorrektebb megoldásnak a szájból szájba való lélegeztetést, de az öt évenként megújított reanimációs protokoll szerint az orrba való lélegeztetés nem kielégítő, emiatt háttérbe is szorult, pedig furi, mert a suliban én is orrba tanultam az újraélesztést. És most így visszagondolva, ha a reklinálásnál egy picit is elmozdult a baba feje (ami nálam elég gyakran előfordult), a lélegeztetés sikertelen volt. Lélegeztetni pedig kell, nyilván személy és helyzet függő, de, ha valaki nem pánikol, ismeri az eljárást és tudja is alkalmazni, elég nagy hiba volna elmulasztani, és a 30:0 arányt fenntartani.
2017. május 15. 20:29 #17
Dorinadd
Dorinadd
Always

StátuszR5 & Harry Potter & TVD & TO & PLL
Hozzászólás: 1937
Azonosító: 259598
Nagyon jó cikk és hasznos!
2017. május 16. 15:16 #18
Nouseforaname123
Nouseforaname123
új tag
Hozzászólás: 2
Azonosító: 264351
Ez egy nagyon hasznos cikk! De az embereknek nem egy internetes portálról kéne ezt az információt megszerezniük hanem az iskolában kéne tanítani. Sajnos ismét a magyar iskolarendszer hiányosságainál kötünk ki.
2017. május 16. 21:56 #19
Domipetra
Domipetra
visszatérő vendég

StátuszGîl síla na lû govaded.
Hozzászólás: 198
Azonosító: 243796
Na most...azért aki nincs kiképezve inkább ne csinálja, kérjen segítséget ,és minél hamarabb hívjon mentőt. És tényleg nem olyan egyszerű...leírják, de attól még az emberek 90% a helyszínen nem tudja megcsinálni. Én a csapattal tavaly voltam a Vöröskereszt Országos Elsősegélynyújtó versenyén, ahol csapatkapitány is voltam, és volt olyan helyszín ahol épületbe voltunk és nekem az volt az első hogy szaladtam a defiért, mert ugye mi azt használhatjuk, elméletben pedig orrba kell fújni a fertőzések elkerülése érdekében. De ezeket szerintem mindenkinek megkéne tanulni, aki beszámitható, és nem kap sokkot ha a kárhelyszínre kerül. smileeee.gif
2017. május 16. 23:50 #20
Detta
Detta
Queen♛

StátuszTired AF.... but succesful
Hozzászólás: 4786
Csatolások: 689
Azonosító: 128947
Nem rossz, hogy valami értelmes/hasznos cikk is kerül fel az oldalra! Egy kis videót is be lehetett volna illeszteni, de azért abban egyetértek az előttem szólókkal, hogy akinek nincs képesítése/tapasztalat ezzel kapcsolatosan az ne nagyon csináljon ilyet. Aki már vett részt elsősegélyoktatáson vagy hasonlón szerintem meg nyugodtan segítsen a másikon ha szükséges
2 oldal 1 2
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!