ÉLETRAJZ
ÉLETE
Corey Todd Taylor 1973. január 28-án született Iowa fővárosában, Des Moines-ban. Leginkább egyedülálló édesanyja nevelte fel az Iowa-i Waterloo-ban. Édesapja oldaláról német és indián származású, anyukája oldaláról pedig holland és ír. 15 éves korában kábítószer-függőség alakult ki nála, és kétszer adagolt túl kokaint. Ekkor Waterloo-ban élt, de később egyedül elindult, és a nagymamája Des Moines-i házába került. Nagymamája felvette a törvényes felügyeleti jogot, hogy továbbra is iskolába tudjon járni, és még zenei felszereléseket is segített vásárolni neki. Amikor Taylor 18 éves lett, elhagyta a nagymamája házát, és Iowa különböző helyeire költözött, Des Moines pedig olyan hellyé vált számára, ahová gyakran visszatért.
2017-ben szerepelt a The Therapist című televíziós program egyik epizódjában, amelyben kiderült, hogy 10 éves korában szxuálisan bántalmazta egy 16 éves barátja. Kijelentette, hogy 18 éves koráig senkinek nem szólt az esetről, ugyanis a bántalmazója azzal fenyegetőzött, hogy bántani fogja őt is és az édesanyját is. 18 éves korában, amikor Taylor a nagyanyjával élt, túladagolás útján öngyilkosságot kísérelt meg. A volt barátnőjének édesanyja a Des Moines-i kórházba vitte, ahol az orvosok képesek voltak újjáéleszteni. Corey 30 éves korában találkozott először édesapjával, most már tartják a kapcsolatot, bár azt mondta, hogy az útjaik nem keresztezik egymást túl gyakran.
ZENEI KARRIER
STONE SOUR
A Stone Sour-t Corey Taylor – aki később a Slipknot énekese lett –, és a korábbi dobos, Joel Ekman alapította. Taylor régi barátja, Shawn Economaki basszusgitárosként csatlakozott hozzájuk. E formáló évek során a Stone Sour két demószalagot rögzített 1993-ban és 1994-ben. 1995-ben csatlakozott a zenekarhoz Jim Root, aki szintén a Slipknot egyik tagja. 1996-ban ez a felállás egy újabb demó albumot rögzített, melynek dalait 2002-ben felhasználták az önálló, debütáló albumjukon. 1997-ben a zenekar visszavonult, amelynek során Taylor és Root több időt tölthetett a Slipknottal, akiknek újabb és újabb fellépéseik voltak Des Moines-ban.
Miután Josh Rand csatlakozott a zenekarhoz, felvették a debütáló albumjukat Cedar Falls-ban. A kiadás után az album a Billboard 200-as listáján a 46. helyre került. A Brother című dal – amely hallható volt a Pókember: Idegenben című filmben –, a második helyet érte el a Mainstream Rock Charton, valamint a negyediket a Modern Rock Tracks-en és az 56-at a Billboard Hot-on 100. A következő dal, az Inhale a Mainstream Rock slágerlistán a 18. helyet kapta. A csoport két Grammy-díj jelölést kapott a legjobb metál előadásért a Get Inside és az Inhale című dalaik számára 2003-ban és 2004-ben. Az album pedig elnyerte az arany minősítést. A zenekar hat hónapon át turnézott, mielőtt ideiglenesen szünetre vonultak volna. Taylor és Root visszatértek a Slipknothoz, hogy csatlakozzanak egy másik album elkészítéséhez és egy újabb turnéhoz.
A zenekar 2006-ban tért vissza, hogy kiadja a második stúdióalbumját, Come What (ever) May címmel. Az album 2006. augusztus 1-jén jelent meg. A kritikusok pozitív véleménnyel fogadták, és az első héten 80 000 példányt értékesítettek, ami lehetővé tette számukra, hogy a Billboard 200-as listáján a negyedik helyen debütálhasson. A zenekar másfél évig turnézott, 2007. augusztus 14-én kiadták a Live in Moscow című albumot, kizárólag az iTunesnak.
2006-ban a Sillyworld című daluk a Mainstream Rock dallistán a 2. helyet érte el. A Through Class sikeresnek bizonyult, ugyanis elérte az első helyet a Mainstream Rock Chart-on és a másodikat a Modern Rock Tracks-en.
2007-ben még két kislemezt bocsátottak ki, a Made of Scars-t és a Zzyzx Rd. -t. 2006-ban kaptak egy Grammy-díjat a legjobb metál előadásért.
A zenekar harmadik albumja, az Audio Secrecy Nashville-ben, a Blackbird Studios-ban került felvételre Nick Raskulinecz producerrel, és 2010. szemptember 7-én jelent meg. Mejelentették, hogy ki fognak adni egy élő DVD-t, amelyet az Egyesült Királyságban, Brightonban forgattak le.
A zenekar kiadta a The Pessimist című dalt 2012. március 27-én, amely ingyenesen letölthető a Facebook oldalukról. A dal korábban csak az iTunes deluxe verziójában volt elérhető. Ugyanebben az évben kiadták első DVD-jüket.
Az első album, a House of Gold & Bones – Part 1 világszerte 2012. október 23-én jelent meg. A második, a House of Gold & Bones – Part 2 pedig 2013. április 9-én, szintén világszerte.
2013-ban felléptek a Soundwave Fesztiválon Ausztráliában, és egyik vasárnap a Download Fesztiválon is. James Root gitáros 2013 tavaszán már nem turnézott a Stone Sour-ral, mivel egy rövid szünetet kellett tartania ahhoz, hogy dolgozhasson a .5: The Gray Chapter-ön a Slipknot-tal. Bár később kiderült, hogy kirúgták őt a bandából, ugyanis azt állította, hogy a zenekar csak a pénzre hajt.
2014. október 5-én a Stone Sour Facebook-oldalán keresztül jelentette be, hogy a zenekar elkezdte felvenni legújabb középlemezét, amely 2015. április 18-án jelent meg és a Meanwhile in Burbank... címet kapta. A későbbiekben pedig Straight Outta Burbank... címmel egy újabb albumot jelentettek meg.
2016. július 26-án Corey Taylor, a frontember elmondta a Billboard-nak, hogy a hatodik stúdióalbumon 18 zeneszám kap majd helyet.
2017. január 23-án Corey Taylor által kiderült, hogy a zenekar elkezdett dolgozni Hydrograd nevű albumán. Corey Taylor egy interjúban jelezte, hogy az album nemcsak heavy metal elemeket fog magába foglalni, de a punk és a hard rock stílusok is nagyban jellemezni fogják. Az album 2017. június 30-án jelent meg világszerte és viszonylag pozitív visszajelzéseket kapott.
2018 tavaszán és őszén a Stone Sour csatlakozott Ozzy Osbourne turnéjához
SLIPKNOT
A Slipknot című albummal 1999 elején végeztek, amely lehetővé tette számukra, hogy felléphessenek a 1999-es Ozzfest-en. Az Ozzfest jelentősen megnövelte a Slipknot rajongótáborát és az 1999. június 29-én megjelent album sikerét. A zenekar kiadta az első otthoni videóját, a Welcome to Our Neighborhood-ot. A zenekar 1999-ben és 2000-ben több országban is fellépett, hogy népszerűsítse az új albumot. 2000 elején a Slipknot első, a Roadrunner Records által kiadott albumja platina minősítést kapott.
2001 elején kezdte felvenni a zenekar a második albumját. Második lemezük felvétele 2001 februárjában véget ért, majd a zenekar megkezdte az Iowa World Tour-t. A Slipknot második albumja, az Iowa 2001. augusztus 28-án jelent meg. a Billboard listáján a harmadik helyen, az Egyesült Királyságban pedig az első helyen állt. Az album megjelenése és intenzív promóciója számos országban teltházas előadást eredményezett.
2002 közepén a Slipknot a belső konfliktusok miatt hiátusra ment, a tagok pedig más projektekre koncentráltak. Egy ideig a Slipknot jövője bizonytalan volt, sok spekuláció volt arról, hogy lesz-e egyáltalán harmadik album, vagy végleg feloszlanak-e.
Mindazonáltal 2002. november 22-én a Slipknot kiadta a második DVD-jét, a Disasterpieces-t.
Számos késés után a Slipknot a Los Angeles-i The Mansion-ba költözött 2003 közepén, hogy elkezdjenek dolgozni a harmadik albumon Rick Rubin producerrel. 2004 elején befejeződtek a lemezen végzett munkálatok, és elindult a The Subliminal Verses World Tour. A Vol. 3: (The Subliminal Verses) 2004. május 24-én jelent meg; második helyen állt a Billboard listáján. A Slikpnot rögzítette az első élő albumját 9.0: Live címmel, kiadva pedig 2005. november 1-jén lett. A turné 2004-ben folytatódott, majd 2005-ben ért véget, mielőtt még második alkalommal is hiátusra mentek volna.
2006-ban a Slipknot megnyerte első Grammy-díjját a „legjobb metál előadás” kategóriában a Before I Forget című daláért.
2006. december 5-én a Slipknot kiadta a harmadik DVD-jét, a Voliminal: Inside the Nine-t. Amíg hiátuson voltak, a tagok ismét másfajta projektekre koncentráltak.
A Slipknot negyedik albumjának előkészítése 2007 vége felé kezdődött. A munkálatokat a Sound Farm Studio-ban kezdték el 2008. februárjában Dave Fortman producerrel. Az album júniusban lett kész, a zenekar 2008. július 9-én megkezdte az All Hope Is Gone World Tour-t. A Slipknot negyedik albumját, az All Hope Is Gone-t 2008. augusztus 20-án adták ki, első helyen landolt a Billboard listákon. 2009 a Slipknot debütáló albumjának 10. évfordulója volt, hogy megemlékezzenek az eseményről, szeptember 9-én kiadták az album speciális kiadását. 2008-ban turnéra indultak, amely egészen 2009. október 31-ig tartott, amikor is megkezdték harmadik hiátusukat.
Paul Gray-t 2010. május 24-én holtan találták egy Urbandale-i szállodában. Halálának körülményei nem voltak azonnal ismertek, a boncolás nem tárta fel az okát. A halála utáni napon a zenekar fennmaradó nyolc tagja egy élő, maszk nélküli sajtótájékoztatót tartott Gray özvegyével és testvérével együtt. Június 21-én megerősítésre került, hogy a halál oka morfin és fentanil véletlen túladagolása volt. A zenekar habozott bejelentést tenni a Slipknot jövőjét illetően.
A banda negyedik videóalbumja a (sic)nesses címet kapta és 2010. szeptember 28-án jelent meg. A DVD tartalmazza a Slipknot teljes fellépését a 2009-es Download Festival-on, egy 45 perces filmet az All Hope Is Gone turnéról, illetve a DVD megemlékezésül szolgált Paul Gray számára is.A Slipknot 2011-ben tért vissza turnézni, számos fellépésük volt Európában.
Az Iron Maiden és a Metallica mellett felléptek a Festival and Rock-on Rióban, illetve játszottak a Belgium's Graspop Metal Meeting-en is.
Elárulták, hogy befejezik és kiadják az ötödik stúdióalbumjukat, és hogy nincsenek terveik Paul Gray helyettesítését illetően. 2012-ben felléptek a Mayhem Festival-on.
2012. május 29-én a Roadrunner Records weblapján közzétételre került az Antennas to Hell előzetese. Később Corey Taylor a Twitteren keresztül közölte, hogy 2012. június 17-én ki fognak adni egy greatest hits albumot.
A Slipknot első saját zenei fesztiválja, a Knotfest 2012. augusztus 17-én került először megrendezésre. 2013. június 14-én a Slipknot másodszorra is fellépett a Download Festival-on. A zenekar körülbelül 90 000 ember előtt lépett fel, és kétszer kénytelen voltak megállítani a koncertet – egyszer az egyik dal közepén –, hogy a tömeg nyomására szétnyílt elülső barikádot helyreállítsák.
A zenekar ötödik albumjának elkészítése 2013 végén kezdődött.
2013. december 12-én a zenekar hivatalos honlapján került bejelentésre, hogy Joey Jordison 18 év után elhagyja a zenekart, személyes okokra hivatkozva. A hivatalos Facebook oldalán Jordison később azt mondta, hogy nem lépett ki Slipknotból, és hogy ő magát is megdöbbentette a hír. Jordison és a Slipknot egyaránt megígérte, hogy további részleteket tesznek majd közzé ezzel kapcsolatban.
2014. júliusában a Slipknot elkezdett előzeteseket közzétenni az új albumról a hivatalos honlapján és a szociális médián keresztül. a The Negative One címre keresztelt dal augusztus elsején került kiadásra, ezt követte négy nappal később a videóklip is, amelyet Shawn Crahan rendezett.
Augusztus 24-én megjelent a The Devil In I, illetve bejelentették az új album címét is. Hollandiában és Ausztráliában október 17-én, az Egyesült Királyságban október 20-án, világszerte pedig október 21-én jelent meg az új album, .5: The Gray Chapter néven.
A Slipknot október 25-én turnézni kezdett Észak-Amerikában az új album népszerűsítésének céljából. A zenekar 2015-ben a Soundwave Festival-on, Ausztráliában is fellépett. A The Devil In hivatalos videóját, amelyen a zenészek a régi maszkjaiknak módosított változatát viselték – kivéve Taylor-t, Wilson-t és Crahan-t, akik teljesen új maszkot viseltek – szeptember 12-én adták ki.
A The Negative One-t 2014-ben Grammyre jelölték a „legjobb metál előadás” kategóriában.
2016. szeptember 25-én a zenekar ismét fellépett a saját fesztiváljukon, a Knotfesten, ahol bemutatták a teljes Iowa albumot.
Corey Taylor által 2018. októberében kiderült, hogy a zenekar 2019 elején lép újra stúdióba, és ugyanabban az évben szeretnék kiadni a hatodik albumot, majd világkörüli turnéra menni.
Október 31-én megjelent az All Out Life című zeneszámuk, amit egy videóklip is kísért.
2019. március 4-én a zenekar bejelentette, hogy a következő album kiadásának dátuma 2019. augusztus 9. lesz, és hogy a Gnotira, a Volbeat és a Behemoth támogatásával fellépnek majd a Knotfest Roadshow-on.
Március 7-én a Slipknot a Metallica nyítózenekara volt a hatodik WorldWired turnéjukon Ausztráliában és Új-Zélandon október 17-től október 31-ig.
2019. március 14-én Chris Fehn beperelte a zenekart, ugyanis állítólag nem fizettek neki. Fehn kifejezetten azzal vádolta Corey Taylor-t és Shawn Crahan-t, hogy több zenekarhoz kapcsolódó üzleti szervezeteket hoznak létre különböző államokban, amelyek pénzt gyűjtenek a zenekarból. Fehn arra szólította fel őket, hogy végezzenek teljeskörű könyvelést a zenekar összes vállalatával és eszközével kapcsolatban, annak érdekében, hogy megállapítsák az esetleges nyereségeket és károkat. 2019. március 18-án a zenekar bejelentette a hivatalosan honlapján, hogy Chris Fehn már nem tagja a zenekarnak.
2019. május 16-án felléptek a Jimmy Kimmel Live!-on, illetve az új maszkokról is megosztottak képeket. Ugyanazon a napon kiderült, hogy az album címe We Are Not Your Kind lesz, közzétételre került a dallista, illetve az Unsainted című daluk videóklipje is. Ebben a klipben volt először látható a zenekar kilenc tagjának új maszkja, beleértve a még ismeretlen új ütőst is.
2019. június 26-án hazánkban is felléptek a VOLT fesztivál keretein belül, ahol egy felejthetetlen koncertet adtak.
Július 22-én kiadták a második dalt is a közeljövő albumjukról, Solway Firth címmel. Ezt kísérte egy zenei videó is, amely élő felvételeket tartalmazott a 2019-es fellépéseikből, valamint a The Boys című sorozat néhány jelenete is látható volt benne.
MAGÁNÉLET
2002. szeptember 17-én Taylor akkori felesége, Scarlett életet adott fiuknak, Griffin Parker-nek. Taylornak az egyik korábbi kapcsolatából van egy lánya, Angeline, aki 1992-ben született. Taylor és Scarlett 2004. március 11-én házasodtak össze, majd 2007-ben elváltak. 2009. november 13-án Taylor feleségül vette Stephanie Luby-t a Las Vegas-i Palms Hotelben. 2017. december 28-án Taylor bejelentette Twitteren, hogy ő és Luby elválnak. 2019. április 7-én Instagram-odalán bejelentette, hogy elkötelezte magát a Cherry Bombs nevezetű együttes alapítója, Alicia Dove mellett.
Alkoholizmusban szenvedett, amin Scarlett segítette túl, illetve ő akadályozta meg őt az öngyilkosságban is. 2006-ban Taylor elmondta az MTV-nek, hogy 2003-ban megpróbált kiugrani a The Hyatt nyolcadik emeletének erkélyéről a Sunset Boulevard-on. Egy másik interjúban azt mondta, hogy a barátja Thom Hazaert akadályozta meg őt az ugrásban. Scarlett azután közölte vele, hogy vagy kijózanodik vagy semmisnek nyilvánítja a házasságukat. Mielőtt a Stone Sour elkezdte volna felvenni a Come What(ever) May című albumját 2006. januárban, Corey már józan volt.
2009. augusztus 3-án házigazda volt a Kerrang! Awards-on.
2010 szeptember elején Taylor bejelentette, hogy könyve, a Seven Deadly Sins: Settling The Argument Between Born Bad And Damaged Good 2011. július 12-én jelenik meg.
KÖNYVEK
The Tiger
2001–2016: Rock Sound
2010-2011: Seven Deadly Sins: Settling the Argument Between Born Bad and Damaged Good
2013: A Funny Thing Happened On The Way To Heaven (Or How I Made Peace With The Paranormal And Stigmatized Zealots & Cynics In The Process)
2015: You're Making Me Hate You: A Cantankerous Look at the Common Misconception That Humans Have Any Common Sense Left
2017: America 51: A Probe into the Realities That Are Hiding Inside "The Greatest Country in the World"
DISZKOGRÁFIA
SLIPKNOT
STÚDIÓ ALBUMOK
2001. augusztus 8.: Iowa
2004. május 25.: Vol. 3: (The Subliminal Verses)
2008. augusztus 26.: All Hope Is Gone
2014. október 21.: .5: The Gray Chapter
2019. augusztus 9.: We Are Not Your Kind
ÉLŐ ALBUMOK
2005. november 1.: 9.0: Live
2017. október 20.: Day of the Gusano: Live in Mexico
VÁLOGATÁSALBUMOK
2012. július 24.: Antennas to Hell
STONE SOUR
STÚDIÓ ALBUMOK
2002. augusztus 27.: Stone Sour
2006. augusztus 1.: Come What(ever) May
2010. szeptember 7.: Audio Secrecy
2012. október 13.: House of Gold & Bones – Part 1
2013. április 9.: House of Gold & Bones – Part 2
2017. július 4.: Hydrograd
ÉLŐ ALBUMOK
2007. augusztus 14.: Live in Moscow
KÖZÉPLEMEZEK
2005. április 18.: Meanwhile in Burbank...
2015. november 27.: Straight Outta Burbank...
2018. április 21.: Hydrograd Acoustic Sessions
VIDEÓ ALBUMOK
2012: Live at Brighton
FILMOGRÁFIA
1999: Welcome to Our Neighborhood - önmaga
2001: We Sold Our Souls for Rock 'n Roll - önmaga
2002: Rollerball - önmaga
2006: Voliminal: Inside the Nine - önmaga
2008: Nine: The Making Of All Hope Is Gone - önmaga
2008: Get Thrashed - önmaga
2009: Of the (sic): Your Nightmares, Our Dreams - önmaga
2010: Audible Visions of (sic)nesses - önmaga
2011: Goat - önmaga
2013: Sound City - önmaga
2015: Fear Clinic - Bauer
2015: Doctor Who - Fisher King (üvöltés)
2016: QI - Series N - önmaga
2016: Officer Downe - Headcase Harry
2017: Nostalgia Critic - önmaga
2017: Day of the Gusano: Live in Mexico - önmaga
2018: The Therapist - önmaga
2018: Nostalgia Critic - önmaga

2 felhasználónak tetszik: