|
- törölt felhasználó -
|
|
|
|
|
Régebben úgy voltam vele, hogy ahhoz, hogy valaki igazán megismerjen, el kell olvasnia valamit, amit írtam, mert amit írok, az beszél helyettem (arra ugyanis nem vagyok képes), és ezt az álláspontot még tartom is. De! Van egy nagyszerű könyv, Benjamin Alire Sáenztől az Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában, amit imádok, de eddig csak 3-4 embernek ajánlottam (ebből kettőt ismerek személyesen). Mindegyiküknek elmondtam, hogy Ari karaktere kiköpött olyan, mint én, és röhej, mert pont ezért nem merem ajánlgatni a könyvet. Most, hogy kiírom ide, ahol tök ismeretlen emberek olvashatják, és sosem tudják meg, ki vagyok, oké, de ha ismerek, személyesen ismerek valakit, és tényleg fontos nekem, annak csak akkor merem ajánlani ezt a könyvet, ha bízom benne. Furán hangzik, hisz ez csak egy könyv (most sértettem meg a világ összes könyvmolyát, magamat is beleértve), de Ari karakterében jobban magamra találtam, mint eddig bármely író bármely könyvének bármely szereplőjében, ami egyszerre ijesztő, szomorú, fájdalmas és jó érzés. Tehát nem is tudom, olyan ez az egész, hogy ha valaki elolvassa ezt a könyvet úgy, hogy tudja, Ariban magamra ismertem, az olyan, mintha valaki egy írásomat olvasná, amibe a lelkem is beletettem, amiben semmi tabu nincs, amiben ott vagyok teljes mértékben, és amit még soha senkinek nem mutattam még meg. Mintha azzal, hogy valakinek ajánlom ezt a könyvet elolvasásra, a kezébe adnám a kést, hogy tegyen vele, amit jónak lát: dobja el, vagy szúrja belém és forgassa meg párszor (esetleg vágjon fel vele valamilyen ételt, hiszen a kések erre valóak). Ez így mennyire nagy hülyeség?