Idézet (MadHatter @ 2017.05.19. 23:13)
Én mondhatni rákényszerültem a dologra, igazából saját magam "hibájából". Olyan szakokat jelöltem meg, amivel nagyobb eséllyel lehet elhelyezkedni itt is és külföldön is (hiányszakma tulajdonképpen), nem olyanokat, amire szívesebben mennék, mert ami jobban érdekelne, azzal meg valszeg nem tudnék nagyon semmit sem kezdeni.

Nem tudom, hogy utáljam-e magam ez miatt, de valahogy mindig a megélhetés előrébb lebegett előttem, mint az, hogy valamit szeressek (egyik osztálytársam valósággal rámtámadt , mikor említettem). Egészségügyi nővérnek tanultam eddig, ami négy évig szép volt, jó volt, de úgy érzem, hogy ebbe én hosszútávon bekattannék, viszont ad egy biztonságérzetet, hogy végül is kitanultam egy szakmát és beteg ember mindig mindenhol lesz, szóval munka is. Mindenképpen lesz a kezemben valami, amit hasznosíthatok. Úgyhogy továbbtanulni is ezt fogom (ha felvesznek), aztán ha végképp nem bírom lelkileg, akkor valami nyugisabb egészégügyis szakma felé fordulok.
Igen, de azt nem tudom, hogy miért van később minden.
Nem kioktatás vagy bírálásképp írom ezeket a gondolatokat, szóval ne vedd támadásnak, csak néhány gondolat megfogalmazódott a fejemben, amelyeket az elmúlt évek szakmai tapasztalatának tudható be. Az már rosszul kezdődik, ha csak azért választod az egészségügyet, mert hiányszakma. Tény, ebben igazad van. Beteg/sérült ember mindig lesz, teljesen mindegy, hogy világbéke van vagy éppen dúl a III. világháború. Viszont ez egy hivatás, ezzel tisztában kell lenned. Gondolom tisztában vagy azzal, hogy egy nővérnek milyen ember feletti teljesítményt kell nyújtania minden műszak alatt. Segítünk, ápolunk, gyógyítunk, és sokszor egy köszönömöt nem kapunk, sőt van olyan, hogy az orvos és a beteg is belénk törli a lábát, mert mi "csak" nővérek vagyunk. Ezáltal pedig nagyon hamar kiégnek azok, akik effektíve sem akarnak egészségügyben dolgozni, és csak azért csinálják, mert kell a pénz, vagy, mert nem akarnak tanulni. Sokszor ezek a nővérek azok, akik flegmák, bunkók és az emberség fogalmát nem ismerik. Nem török a fejed felett pálcát, hiszen alapból is úgy gondolom, hogy lelkiismeretesen végzed a munkádat, szóval nem gondoltam egy percre sem azt, hogy ilyen vagy, csupán csak szeretném felhívni a figyelmedet, hogy akár ilyenné is válhatsz. Nem tudom, hogy mennyire szereted csinálni, mennyire nem érzed magadénak ezt a szakmát, de, ha nagyon nem szeretnéd, akkor valóban helyesebb lenne, ha egy olyan szakma felé orientálódnál, amiben megtalálod magadat és szereted csinálni. Én pl. annyira szeretek ebbe dolgozni, hogy már másban nem is tudnám magamat elképzelni. Most ugye mentőtiszté akarom magamat tovább képeztetni, ám a jövőmet úgy képzelem el, hogy mentőtiszt leszek néhány évig, de mindenképpen vissza akarok térni a gyerekápoláshoz vén koromra. Sokszor háborgok a fizu miatt, hogy alamizsna, Orbánnak csak a WC papírja kerül ennyibe, de rájöttem, hogy nem a pénzért csinálom. Sosem ezért csináltam. Keserédes volt azaz érzés, amikor megtudtam, hogy nemrég elhunyt az a kisbaba, akit a szülők bent hagytak a kórházba, én meg annyira féltem, hogy baja lesz egyedül a kórteremben (nagyon beteg volt), hogy becsomagoltam, felkaptam és kiültem vele a nővérpultba. Egész nap a kezembe volt, ha pedig dolgom akadt, akkor valamelyik kolléganő vagy gyakornok átvette. Aztán jött a hír, hogy nem élte túl a műtétet. Ma is eszembe jutott, aztán arra gondoltam, hogy annyi törődést adtam neki, amennyire emberileg képes voltam. Ez nincsen benne a munkaköri leírásomba, mégis így éreztem helyesnek. Ám vannak olyanok, akiket mindez nem érdekel. Beb*sszák a gyereket az ágyba, ha sír, akkor az a válasz, legalább tágul a tüdeje. Szóval ezzel csak azt akartam szemléltetni, hogy évekig teljes szívedből, becsületesen, emberségesen, kedvesen bánva a beteggel tudnád csinálni, úgyhogy semmibe vagy véve, mindenki sz*rik a fejedre, és, ha el van b*szva, vagy a beteg rosszul lesz, az orvos szerint tutira te kúrtál el valamit (holott sokszor az orvos a ludas), és mindezt képes vagy egy szó nélkül tűrni olykor, akkor azt mondom, hogy érdemes lenne belevágnod. Ám, ha csak azért csinálod, mert kell a munka, kell a pénz és igazándiból nem érzed magadat otthon benne, nem szereted csinálni, akkor hamar kényelmetlenné, nyűggé és szenvedéssé fog válni az egész. Látom a munkahelyemen is, hogy ki az, aki csak azért csinálja, mert kell a pénz. Azok valóban tárgyként kezelik a betegeket, és lesüt róluk (pl. egy mosoly nincs az arcukon), hogy zsigerből gyűlölik ezt a munkát. Szóval nem bántani akarlak, csak mindenkinek azt mondom, hogy ne sanyargassa magát. Én örülök annak, ha valaki úgy gondolja rajtam kívül, hogy ezt a hivatást választotta és élete végéig 200%-on tudná tolni, de, ha nem megy, ne erőltessük. Nem akarásnak nyögés a vége. Mindenesetre ez a te dolgod, dönts belátásod szerint, hisz a te életedről van szó. Ne feledd, egyszer élünk, és azt rohadtul ki kell élvezni.