előre is elnézést kérek, lehet, hogy sikerül egy kisregényt írnom
Mérhetetlenül fel tud b.szni az etikatanárom, már elnézést a kifejezésért. Igaz, csak tegnap volt óránk vele, de most jutottam el odáig, hogy a másfél év alatt felgyülemlett, sok-sok érzést emberi hangnemben meg tudjam fogalmazni, bár lehetségesnek tartom, hogy nem fog sikerülni.
Nem vagyok az az első látásra ítélő ember, de róla egyszerűen lesüt, hogy egy ítélkező, vádaskodó, tenyérbemászó, és hihetetlenül álszent nőszemély. Ezt magamban jól meg is jegyeztem másfél éve, amikor először volt vele közös óránk, gondoltam, biztos téves az első benyomás, majd csak javul ez.
De hihetetlenül csalódnom kellett. Bár tavaly még nem volt annyira tragikus, mint idén, de már akkor is voltak érdekes dolgai, példának okáért, amikor egy olyan feladatot adott fel nekünk, hogy közösen agyaljunk ki egy tervet, hogy mi lenne, ha süllyedni kezdene a hajónk a tenger közepén. Most ebbe nem szeretnék különösebben belemenni, de lényeg a lényeg, hogy először még ki is emelte, hogy nem lehet felnőtt segítségünk, de amikor elmondtuk, mit csinálnánk, az neki nem tetszett, és konkrétan sértődötten kérdőre vont minket, hogy mégis miért nem voltunk hajlandóak segítséget kérni a felnőttektől.
Ugyanúgy tavaly a szemünkbe mondta, hogy mi semmirevaló, unalmas, és idegesítő emberek vagyunk (mindezt szemmel látható undorral az arcán), akiknek nincsen önálló véleménye, és akik nem lesznek képesek egyedül boldogulni a világban; majd miután mi ezt elmondtuk az osztályfőnökünknek, aki pedig próbált vele emberien beszélni, a következő órán kérdőre vont minket, hogy mégis mit képzelünk magunkról, hogy a háta mögött utálkozunk és olyanokat mondunk róla, amik nem igazak.
Viszont, ezekkel még úgy, ahogy meg tudnék békélni, hiszen végül is ki a tököm ő, hogy ítélkezzen, amikor kevesebbet tud rólam, mint egy ebihal, megbocsájtható bűn, hogy ostoba. Viszont idén annyira mérhetetlenül elegem lett belőle, hogy szerintem
"véletlenül" meg fogok betegedni az óráira... Nagyjából három hét telhetett el a tanévből, amikor holt lazán kijelentette, hogy ő nem hajlandó velünk tovább dolgozni, amikor semmi sem jó nekünk, semmit sem akarunk csinálni, nem vagyunk hajlandóak megosztani vele azt, amiről beszélünk a padtársunkkal, és ítélkezünk is. Itt megkérdeztem a padtársamat, hogy mégis mi a szentséges jó Istenről beszél, amikor senki meg sem szólalt, erre poker face-szel hozzám dobja a szivacsot, és fél órán keresztül arról magyarázott, hogy szívét-lelkét beleteszi minden órába, órákig készül, hogy nekünk jó legyen, de mi még csak érdeklődést sem mutatunk.
1) én alapvetően teljes mértékben egyetértek az etikaórákkal, a tankönyvünkben is olyan témák vannak megfogalmazva, amikről szívesen beszélgetnék vagy vitatkoznék értelmes emberi lényekkel. De ő, aki informatika tanár létére képtelen bejelentkezni az e-mail fiókjába, nos, azt nem nevezném értelmesnek.
2) azt nem nevezném órákig való felkészülésnek, hogy szünetben összeszedi a tankönyvét, pár informatikás jegyzetét, mindig lent hagyja a projektort, és tíz perc azzal megy el az órából, hogy összeszereli és belép a gépbe. Ezt semmiképpen sem.
3) azt már végképp nem értem, hogy milyen jogon nevez minket annak, aminek. Nem ismer minket, semmit nem tud rólunk, de még csak nem is ártunk neki azzal semmit, ha néha napján ugyanakkor beszélünk, mint ő, de ő mégis olyanoknak mond minket, amik kissé sem vagyunk, és teljesen alaptalanok. Ő csak annyit lát, hogy kiunjuk magunkból az életkedvünket, ahányszor ránk üvölt, hogy ne merjük ezt meg azt csinálni, mert intőt ad, ahhoz már túl elfoglalt ember, hogy tényleg próbáljon megismerni minket.
4) szerintem nem mi tehetünk arról, hogy nincsen véleményünk egy olyan képről, amin a srác konkrétan majdnem alszik, annyira unatkozik, vagy nem tudom mit csinál, és akkor még írjam körbe tíz mondatban, hogy milyen érzéseket vált ki belőlem a fiú, a kép, a környezete, az interakciója, stb. Ezért hagy ne én legyek már a rossz, könyörgöm.
Azt azért még hozzátenném, hogy az osztály első felének ő az informatikatanára, és bár keveset tudok, de épp eleget ahhoz, hogy egyszer nagyon közel volt ahhoz, hogy ne üssön meg egy teljesen nyugton ülő lányt, csak azért, mert az egyik balgyökér srác felidegesítette. Ergo majdnem lekevert egyet egy gyereknek.
Tanár létére.
Nem szokásom azt mondani, hogy gyűlölök valamit vagy valakit, mert utálatnál még sosem jutottam messzebb, de simán kijelentem, hogy ezt a nőt gyűlölöm, és szerintem jogosan, mert egy hazudozó, vádaskodó, ítélkező, és álszent ember, aki az egyik pillanatban még rád mosolyog, a másikban pedig elhord mindenfélének, csak azért, mert éppen nem vagy neki szimpatikus. Gondolhatjátok, mennyi életkedvvel fogok a következő félévben beülni az óráira, és hallgatni azt, hogy semmire sem vagyunk jók.
elnézést ezért a kisregényért, ezt már nagyon ki kellett adnom magamból