A napokban egy tök véletlen folytán elolvastam egy Magyar dokumentumfilmnek a kritikáját a Káin gyermekeinek. Én igazából nem is tudtam hogy mi ez illetve hogy ennek van egy előzmény filmje az 1985-ös Bebukottak.Ami a filmbarátok podcastben is téma volt.
Aztán utanuk olvastam és kiderült hogy ezek a filmek elég könnyen elérhetőek mert a youtube-on is fent vannak. Aztán ma délután megnéztem mindkét filmet és hááá azta r*hadt....
A Bebukottak egy riportfilm ami 1985-ben a Tököli fiatalkorúak börtönében készült. És 5 srác az úgy nevezett "főszereplője"akik beszélnek a helyzetükről elmondják mit és hogyan tettek miért vannak bezárva és hogy milyen állapotok vannak egy ilyen fegyintézetben.És háááá fúúúú gyerekek iszonyat megterhelő a film az 5 srác ahogy és amikről beszél az nagyon hasbavágó elég sok börtön szlenget használnak így sokszor követni is nehéz ahogy beszélnek. Az egyikük szinte vállvetve vall arról hogy agyonlötte az apját,a másik zavartan és könnyes szemmel beszél arról ha egyszer kiszabadul házakat fog felrobbantani, aztán a következő pedig kemény szavakkal kimondja hogy 3 évébe telt míg ököllel kiharcolta hogy tiszteljék idebent és vele már senki sem baszakodhat a körletben a következő fiú pedig őszintén vallomást tesz arról hogy szúrkálta le a nevelő tanárát miközben az ő állítása szerint a tanár éppen fajtalankodni kezdett volna vele.Egyszerűen elképesztő ez a film és nagyon felkavaró nem hinném hogy van bárki is aki heves közönnyel képes lenne végig nézni. Én felvoltam készülve hogy ez valami ilyesmi lesz de nagyon kemény dolgok hangzanak el a filmben.A monológok között megrendezett szituációk vannak amik még jobban érvényesítik az elhangzottakat. Az erőszak és a kétségbeesés és a félelem és a düh lengi be az egész filmet.Az biztos hogy osztályfőnöki órákon érdemes lenne levetíteni ezt a filmet a fiatal diákoknak lehetne belőle tanúlságot levonni bőven.A filmben számomra a legmágrázóbb hogy ezek a fiúk amikor elkövették a tetteiket 13-14 évesek voltak és én 2 éves voltam amikor ők már a büntetésüket töltötték. kiakasztóóó....
A másik film a Káin gyermekei ez a film a Bebukottak három azóta kiszabadult riport alanyáról szól 30 évvel később. A 3 szereplő az ország különböző pontján él de mind háromnak az élete teljesen kisiklott a szabadulás után és igazából a fiatalon elkövetett bűneiktől képtelenek szabadulni és a sorsuk gyakorlatilag akkor megpecsételődött amikor elkövették a bűntettüket egy ördögi körbe kerültek ahonnét nincs visszaút.Ez film is szintén nagyon felkavaró főleg azért mert hozzá tartozókat és rokonokat is megszólaltatnak és kicsit jobban megismerjük a három férfi hátterét és életkörülményeiket.Komolyan, néztem ezt a filmet és elborzasztott hogy micsoda állapotok vannak sok helyen Magyarországon amivel tisztában vagyok mert nap mint nap tapasztalom de újra és újra látni fúúú mindig elkeserít.
Mindenképp ajánlom mind két filmet mindenkinek de egy biztos hogy megnézés után nem lesz senkinek jó kedve egy darabig.

0 felhasználónak tetszik: