A Harry Potter, Éhezők viadala és a Gyűrűk ura jó könyv... de úgy igazából: értelmes mitől lenne? Lehet valami jó könyv, de nincs akkora mély, sokatmondó tartalma, hogy az értelmet adjon neki. Nem vonom kétségbe az írójukat, mert ezeket megírni hatalmas munka volt, ami igen jól sikerült.
Forrás:
http://starity.hu/magazin/54964-meg-marciusban-megjelenik-leiner-laura-uj-konyve/#ixzz3ToogM696
Ehhez annyit, hogy a Harry Potter nem képvisel kevesebb értéket, mint Balzac művei. Kissé beszűkült látókörre vall, hogyha az ún. "populáris irodalom" nagyjaiban nem tudod meglátni a mély üzenetet, amelyek az élet minden területére kiterjednek.
Balzac a maga korának értékeit képviseli, amit napjaink "irodalmárai" eléggé túlromantizálnak, de nyilván fel lehetne hozni más példákat is. Senki nem vitathatja el az értelmüket/értéküket. (Hozzátenném, hogy én elfogult vagyok, a Harry Potternél többre nem tartok semmilyen irodalmi művet, sőt, én azt is a klasszikusok közé sorolom.)
Az irodalom minden válfaja felé befogadónak kell lenni, nem csak a "régieket" isteníteni - a világ nem lett felszínesebb, csak mert elmúlt az idő, csak nehezebb megtalálni a gyöngyszemeket