Vegetarianizmus: elkötelezett életmód, ami egy életre szól
2013. május 26. 22:56
|
|
KyKy97Seoul <3 |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.07.31. Hozzászólás: 1284 Csatolások: 29 Azonosító: 157041 offline
|
szerintem jó dolog a vegetarianizmus!ez a legegészségesebb módja a fogyáshoz és egyéb olyan dologhoz aminek örül az ember.a zöldség,gyümölcs a legegészségesebb dolog a földön.remélem sokan megfogadják ezeket amiket a cikkbe írtam mert fontos az állatvédelem!!
2013. május 27. 14:33
|
|
Whiteberryvisszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.05.20. Hozzászólás: 178 Csatolások: 84 Azonosító: 202268 offline
|
Én mindig is tudtam azt,hogy a sok hús evés árt a szervezetnek,ráadásul csöppet sem annyira egészséges.Én csakis csirke és pulyka húst eszek,semmilyen más fajtát nem bírok,mert nem bírja sem a szervezetem,sem a gyomrom,pedig nagymamám igazi húsevő,és nem érti,én miért nem eszek húst.Sokszor mondták nekem,hogy gyenge leszek tőle,pedig egyáltalán nem igaz.Egyébként,nagyon jó cikk lett,lehet lassan én is vegetáriánusnak fogok számítani
1 felhasználónak tetszik:
Lizania
2013. május 27. 14:40
|
|
sMokEe.cLouDMakaveli |
Csoport: Tag Csatlakozott: 12.12.07. Hozzászólás: 3052 Csatolások: 1445 Azonosító: 191058 offline
|
Elvonási tüneteim vannak,ha nem eszek húst. Nekem ez nem menne.
2013. május 27. 14:41
|
|
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.05.20. Hozzászólás: 178 Csatolások: 84 Azonosító: 202268 offline
|
[quote]Hailie95 írta:
Ez egy nagyon jo cikk!
Igazabol anyum se szereti, hogy hust eszunk, de megse tudjuk abbahagyni a hus evest. ANyum nagyon sokat olvas ezekrol, es ezek minde igazak amik a cikkben vannak. O is pont ezekrol olvasott.
Valoban nem egeszseges a hus. 100x jobb lenne, ha vegak lennenk, de olyan jo a csirkemell, meg combok... egyebkent a malac nagyon nem egeszseges meg pluyka sem, se a kacsa.
Es tenyleg ki tudja mivel etetik az allatokat, csak hogy nagyobbak legyenek meg minden.
En csak csirket szoktam enni, mert anya csak azt vesz. Az meg egesz jo.
Én személy szerint utálom a disznó húst és a bárány húst is,és mivel a kisállatom nyúl,ezért még soha nem ettem nyúl húst és nem is akarok..
Viszont a csirkét nagyon szeretem,valamint a pulykát is,na de a liba egészségtelen?Én azt olvastam valahol,hogy állítólag pont a libahús a legegészségesebb,és semmilyen kezelésen,illetve túlzott tartósítószerezésen sem esik át,mert annyira jól védő szervezete van a betegségek ellen,legalábbis,én ezt halottam.
Ez egy nagyon jo cikk!
Igazabol anyum se szereti, hogy hust eszunk, de megse tudjuk abbahagyni a hus evest. ANyum nagyon sokat olvas ezekrol, es ezek minde igazak amik a cikkben vannak. O is pont ezekrol olvasott.
Valoban nem egeszseges a hus. 100x jobb lenne, ha vegak lennenk, de olyan jo a csirkemell, meg combok... egyebkent a malac nagyon nem egeszseges meg pluyka sem, se a kacsa.
Es tenyleg ki tudja mivel etetik az allatokat, csak hogy nagyobbak legyenek meg minden.
En csak csirket szoktam enni, mert anya csak azt vesz. Az meg egesz jo.
Én személy szerint utálom a disznó húst és a bárány húst is,és mivel a kisállatom nyúl,ezért még soha nem ettem nyúl húst és nem is akarok..
2013. május 27. 14:54
|
|
|
Idézet
CUKI97
Ez a cikk nem valami jó... szerintem. Ahogy Charlotte Benning is írta, a gyümölccsel, zöldséggel is van baj: génkezeltség, valamint vegyszerek - egyék csak a vegánok vagy mik a Bahamákról ideszállított banánt - ami nyilván magától olyan ép, mintha meg se tett volna pár ezer kilométert tartósítószer nélkül...
Na meg, hogy rákot okoz! Ezt a baromságot... Ha tényleg rákot okozna - persze, túlzott fogyasztás esetében -, már mindenki nélkülözné a húst, ami egyébként fontos fehérjeforrás, egy fejlődésben lévő szervezet számára nélkülözhetetlen. Ízületi fájdalmakat, betegséget valóban okozhat - köszvény a neve. (A gazdag középkori uraságoknál tényleg népbetegség lehetett, de nyilván azért, mert szinte folyton-folyvást húst ettek.) De ez aligha valószínű, ha az ember mondjuk szerdán elfogyaszt egy csirkepörköltet, vasárnap meg egy rántott húst.
Nemcsak a húst nem tudjuk tökéletesen megemészteni, bár a szervezet jobban "elbánik" vele, mint a cellulózzal. Amitől gyümölcs a gyümölcs, és zöldség a zöldség...
Amúgy meg, Isten teremté az állatot, hogy legyen mit enni az embernek... Ennyi. pardon.gif De ha valaki vega akar lenni... Felőlem. Szerintem eléggé abnormális a szervezetnek.
Ez a cikk nem valami jó... szerintem. Ahogy Charlotte Benning is írta, a gyümölccsel, zöldséggel is van baj: génkezeltség, valamint vegyszerek - egyék csak a vegánok vagy mik a Bahamákról ideszállított banánt - ami nyilván magától olyan ép, mintha meg se tett volna pár ezer kilométert tartósítószer nélkül...
Na meg, hogy rákot okoz! Ezt a baromságot... Ha tényleg rákot okozna - persze, túlzott fogyasztás esetében -, már mindenki nélkülözné a húst, ami egyébként fontos fehérjeforrás, egy fejlődésben lévő szervezet számára nélkülözhetetlen. Ízületi fájdalmakat, betegséget valóban okozhat - köszvény a neve. (A gazdag középkori uraságoknál tényleg népbetegség lehetett, de nyilván azért, mert szinte folyton-folyvást húst ettek.) De ez aligha valószínű, ha az ember mondjuk szerdán elfogyaszt egy csirkepörköltet, vasárnap meg egy rántott húst.
Nemcsak a húst nem tudjuk tökéletesen megemészteni, bár a szervezet jobban "elbánik" vele, mint a cellulózzal. Amitől gyümölcs a gyümölcs, és zöldség a zöldség...
Amúgy meg, Isten teremté az állatot, hogy legyen mit enni az embernek... Ennyi. pardon.gif De ha valaki vega akar lenni... Felőlem. Szerintem eléggé abnormális a szervezetnek.
Ne haragudj,de akkora nagy baromságot írtál,hogy nem állhatom meg szó nélkül.Először is:Isten EGYÁLTALÁN NEM AZÉRT TEREMTETTE az állatokat,hogy valamit együnk is.Az már egy másik dolog,hogy az ősembereknek köszönhetően lett szokás a hús evés.Én szerintem teljesen normális dolog ha valaki vegetáriánus.Arra esetleg nem gondoltál,hogy vannak,akiknek eleve nem bírja a szervezete a húst,esetleg állatszerető vagy éppen csak válogatós. Ez egyáltalán nem szégyen,sőt még hülyeség sem,csak mert te ezt nem tudod elképzelni vagy éppen felfogni,mert láthatólag,te az állatot csak a tányérodon tudod elképzelni
2013. május 27. 16:39
Én vegetáriánus vagyok, és igen, tök sokan mondják, hogy ez tök hülyeség, meg egészségtelen. Amúgy azért vagyok, mert voltam egyszer disznóvágáson, ami eléggé megviselt (nem akartam elmenni, de muszáj volt -.-), úgyhigy ez az oka. A cikk amúgy tényleg nem teljesen igaz, de ezzel szerintem a legtöbb húst mellőző tisztában van...
2013. május 27. 16:51
Idézet (Whiteberry @ 2013.05.27. 14:54)
Ne haragudj,de akkora nagy baromságot írtál,hogy nem állhatom meg szó nélkül.Először is:Isten EGYÁLTALÁN NEM AZÉRT TEREMTETTE az állatokat,hogy valamit együnk is.Az már egy másik dolog,hogy az ősembereknek köszönhetően lett szokás a hús evés.Én szerintem teljesen normális dolog ha valaki vegetáriánus.Arra esetleg nem gondoltál,hogy vannak,akiknek eleve nem bírja a szervezete a húst,esetleg állatszerető vagy éppen csak válogatós. Ez egyáltalán nem szégyen,sőt még hülyeség sem,csak mert te ezt nem tudod elképzelni vagy éppen felfogni,mert láthatólag,te az állatot csak a tányérodon tudod elképzelni
.
Eddig sem szándékoztam senkit sem áttéríteni a húsevés útjára, mert én meg majdnem a ló másik oldalán vagyok.
De szeretnélek megkérni, hogy vedd fel a gondolatfonalamat.
Ha az a ősember nem kóstolta volna meg a húst és annak bűnös örömeit, akkor megrekedtünk volna.
Minden élőlény szent, sérthetetlen, és az ember nem eszik húst.
Ez azért érdekes, mert, ha az ember KIZÁRÓLAG növényi eredetű táplálékkal táplálkozna, akkor
A: megmaradt volna a természeti népek színtjén
B: ugyanúgy kiírtaná az élőlényeket, azzal, hogy ugyanúgy elveszi életterüket, hogy szántót csináljon belöle.
Az ember nem eszik húst és nem is akar ártani az állatoknak.
Igen, sok állat került a kihalás szélére illetve halt ki, de a XX. századra végre észbe kapott az ember.
De ebben az esetben a farkasok és a medvék és a hegyi oroszlánok és még sorolhatnám, még nagyobb potenciális veszélyt jelentenének az emberre, mert az ember nem öli meg az állatokat, finomabban szólva nem szabályozza a szaporulatukat, ezért azok jól élnek, a táplálkozási lánc végén vígan üldögélhetnek, az ember nem zavarja őket, sőt az ember közvetlenűl alattuk lenne.
Ennél fogva az ember semmi kép sem lakna messzebb a dzsungeltől, maximum a szavannán még előfordulna, sivatag kizárva, két gumóra nem lehet társadalmat alapozni (a vér is tartalmaz némi vizet), megeszel mindent ami mozog. Európáról ne is álmodozz, a tajgáról nem is beszélve, mivel az ember nem vadászik, a szőrméről lemondhat, egy telet nem élne túl. Elég nagy evolúciós ugrás lenne az ádámkosztümtől a műszálig, gondolom azt belátod?
És mi lenne azzal a veteményes kerttel vagy szántóval?
Az ember építhetne szép nagy kerítést, hogy kivűl tartsa a növényevőket és velük együtt a ragadozókat. Ez nagyobb ökológiai csapás lenne, mint amit jelenleg csinálnak az Amazonasban. Persze csak akkor, ha az ember egyáltalán elfejlődött volna idáig vegetáriánusként.
Vagy pedig megpróbálná elhessegetni a dézsmálókat, ami valószínűleg sikertelen próbálkozás lenne, ezért lelegelnék a disznók és tehenek egy este alatt az egész éves termést, és akkor annyi, jövő tavaszig maradnak a zuzmók meg az éhezés.
Megérte egylábon állni? Nagy társadalmakat nem lehet magvakra és gumókra építeni.
Tehát, lehetsz vegetáriánus, ha akarsz, azt senki sem tíltja meg. De ne gondold azt, hogy állatot enni bűn lenne.
2013. május 27. 17:43
|
|
Jolie_77♥generation terrorist♥ |
Csoport: Kiemelt tag Csatlakozott: 12.09.22. Hozzászólás: 9318 Csatolások: 38950 Azonosító: 186395 offline
|
Idézet (wrestlingfan @ 2013.05.27. 16:51)
Tehát, lehetsz vegetáriánus, ha akarsz, azt senki sem tíltja meg. De ne gondold azt, hogy állatot enni bűn lenne.
A második mondatod hülyeség. Egy vega/vegán számára igenis bűn. De ezt egy húsevő úgysem érti meg, ez van.
Lizania
2013. május 27. 18:20
|
Beylacarter |
Csoport: Kitiltott Csatlakozott: 12.09.22. Hozzászólás: 8612 Csatolások: 2491 Azonosító: 186418 offline
|
Idézet (Jolie_77 @ 2013.05.27. 17:43)
A második mondatod hülyeség. Egy vega/vegán számára igenis bűn. De ezt egy húsevő úgysem érti meg, ez van.
Ez szerintem csak egy hülye felfogás, ennyi. A gepárd számára sem bűn megenni a gazellát, hisz ez a tápláléklánc. Nehogy már bűntudatom legyen azért, mert ettem egy jót vacsorára. Személy szerint szánalmasnak és viccesnek tartom azt, ahogyan próbáljátok bemesélni mindenkinek ezt a demagóg baromságot. Mondom, én nekem voltak szaktantárgyaim az idei tanévemben, amik taglalták részletesen az immunrendszert, a táplálkozást és ezek összefüggését. Jöhetek én itt nektek ezekkel, nem fogjátok elfogadni, mert ebben a marhaságban hisztek, s nehogy már azoknak legyen igazuk, akik azt mondják, hogy a táplálékfajtákat egy mindenevő élőlénynek arányaiban kell fogyasztani.
Én speckó már feladtam, hogy itt térítsem a népet, de úgy gondolom, hogy aki ilyen fajta gondolkodásmóddal tapossa az élők sorát az első sorban buta és műveletlen. Sajnálom, de ahogyan olvasom a hozzászólások zömét, hát sokatokra ráférne egy kis biológia óra. Mindenesetre én tök jól vidulok. Felőlem csináljátok, egészségetekre, de szerintem egy évtized sem fog eltelni, s a kórházi osztályok gasztroenterológiáján fogtok csücsülni.
2013. május 27. 18:28
|
|
Csoport: Kiemelt tag Csatlakozott: 12.09.22. Hozzászólás: 9318 Csatolások: 38950 Azonosító: 186395 offline
|
Idézet (Beyla @ 2013.05.27. 18:20)
Ez szerintem csak egy hülye felfogás, ennyi. A gepárd számára sem bűn megenni a gazellát, hisz ez a tápláléklánc. Nehogy már bűntudatom legyen azért, mert ettem egy jót vacsorára. Személy szerint szánalmasnak és viccesnek tartom azt, ahogyan próbáljátok bemesélni mindenkinek ezt a demagóg baromságot. Mondom, én nekem voltak szaktantárgyaim az idei tanévemben, amik taglalták részletesen az immunrendszert, a táplálkozást és ezek összefüggését. Jöhetek én itt nektek ezekkel, nem fogjátok elfogadni, mert ebben a marhaságban hisztek, s nehogy már azoknak legyen igazuk, akik azt mondják, hogy a táplálékfajtákat egy mindenevő élőlénynek arányaiban kell fogyasztani.
Én speckó már feladtam, hogy itt térítsem a népet, de úgy gondolom, hogy aki ilyen fajta gondolkodásmóddal tapossa az élők sorát az első sorban buta és műveletlen. Sajnálom, de ahogyan olvasom a hozzászólások zömét, hát sokatokra ráférne egy kis biológia óra. Mindenesetre én tök jól vidulok. Felőlem csináljátok, egészségetekre, de szerintem egy évtized sem fog eltelni, s a kórházi osztályok gasztroenterológiáján fogtok csücsülni.
Feltettem egy cikket, aminek a tartalmát nem én találtam ki. Azután leírtam a saját véleményemet és tapasztalatomat.
Ennyit tettem. Nem akarok megtéríteni senkit, nekem aztán édes mindegy, ki mit eszik vagy iszik.
2013. május 27. 19:17
|
|
szalayevelin |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.01.03. Hozzászólás: 879 Csatolások: 0 Azonosító: 142529 offline
|
Szerintem ez egy tok jó cikk lett ...
2013. május 27. 19:51
|
|
Petra12ღDavidHendersonღ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.08.05. Hozzászólás: 1734 Csatolások: 0 Azonosító: 132641 offline
|
Nagyon jó cikk lett!
Én magam is vegetáriánus vagyok és sokkal egészségesebb, mint mások. Én ezt az életformát csak ajánlani tudom!
Oldalakat tudnék írni erről, de most lusta vagyok.
Én magam is vegetáriánus vagyok és sokkal egészségesebb, mint mások. Én ezt az életformát csak ajánlani tudom!
Oldalakat tudnék írni erről, de most lusta vagyok.
2013. május 27. 21:43
Idézet (Jolie_77 @ 2013.05.27. 17:43)
Nem szeretnék sem vitatkozni többet, nem mintha eddig szerettem volna.
De, ha még ráérsz, próbáld meg kifejteni, hogy miért érzed úgy, hogy bűn lenne.
Elég makacs vagyok, vannak olyan nézetek, amiket sosem fogok elfogadni, de megérteni általában megpróbálom őket.
2013. május 27. 21:53
|
|
|
Idézet (wrestlingfan @ 2013.05.27. 21:43)
Nem szeretnék sem vitatkozni többet, nem mintha eddig szerettem volna.
Elég makacs vagyok, vannak olyan nézetek, amiket sosem fogok elfogadni, de megérteni általában megpróbálom őket.
Őszintén szólva semmi kedvem nincs kifejteni, sem utána hallgatni az ostoba hozzászólásokat, főleg olyanoktól, akik szerint az állatok azért vannak, hogy az embert szolgálják.
Körülöttem éppen elég [..] van, aki a nyuszim láttán csak a pörköltre tud gondolni, nem pedig arra, hogy ez a kis szőrmók egy élőlény, aki nem azért született, hogy a tányéron végezze.
2013. május 27. 22:14
Idézet (Jolie_77 @ 2013.05.27. 21:53)
Őszintén szólva semmi kedvem nincs kifejteni, sem utána hallgatni az ostoba hozzászólásokat, főleg olyanoktól, akik szerint az állatok azért vannak, hogy az embert szolgálják.
Körülöttem éppen elég [..] van, aki a nyuszim láttán csak a pörköltre tud gondolni, nem pedig arra, hogy ez a kis szőrmók egy élőlény, aki nem azért született, hogy a tányéron végezze.
Megértem az álláspontod.
2013. május 27. 23:47
|
Beylacarter |
Csoport: Kitiltott Csatlakozott: 12.09.22. Hozzászólás: 8612 Csatolások: 2491 Azonosító: 186418 offline
|
Idézet (Jolie_77 @ 2013.05.27. 18:28)
Feltettem egy cikket, aminek a tartalmát nem én találtam ki. Azután leírtam a saját véleményemet és tapasztalatomat.
Ennyit tettem. Nem akarok megtéríteni senkit, nekem aztán édes mindegy, ki mit eszik vagy iszik.
Tudom, gondoltam, hogy nem te találtad ki, csak azt mondom, hogy a cikkekben leírt dolgok többsége a tömény hülyeség. Mint írtam többször is, mindenkinek saját szíve-joga eldönteni, hogy mit fogyaszt el és mit nem a számtalan fajta, illetve típusú ételből. Egyedül amivel nagyon nem értek egyet, hogy itt sokatok ezt mennyire egészségesnek tartja, holott a szervezetnek igazából szüksége van a húsra. Rap4evert nagyon sajnálom, mert ő szinte egész életében zöldségen élt, kéne az állati fehérje és a vas, s most nem tud mit csinálni, mert a gyomra nem tudja feldolgozni. Ha az állapota tovább romlik, akkor kénytelen lesz felkeresni egy szakembert és lehet, hogy kínzó vizsgálatok tucatját fogják szerencsétlenen elvégezni, sőt lehet, hogy még szondát is nyeletnek vele. Én már láttam gyomorszondázást, és nem lehet valami kellemes élmény, én most azért rimánkodok, csak azzal hagyjanak békén, ha már alulról biztosan muszáj. Egyszerűen ez egy egészségtelen életmód, és persze, hogy egészséges, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszel, de nem szabad kizárni magát a húst sem. Egyrészről megvonod a szervezeted a kellő fehérjéktől, másrészt pedig felborítod az egész emésztőrendszered működését. Ám ennek a kárát és böjtjét, mint ahogyan itt a tag is, csak jóval később látta meg azáltal, hogy ami nem zöldség, mindent kihány. Mindenesetre azért gondoljátok át alaposan, hogy ebbe tényleg bele akartok e vágni, mert a vége súlyos következményekkel járhat.
2013. május 28. 15:29
|
|
|
Idézet
Jolie_77 írta:
Én is pontosan ezen háborodtam fel.Teljes mértékben egyetértek.
Lizania
2013. május 28. 17:32
|
|
Lizanialied |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.11.07. Hozzászólás: 3169 Csatolások: 1228 Azonosító: 163471 offline
|
Istenem felfoghatná már a sok buta ember itt, hogy a szervezet jól elvan hús nélkül is! Én se vagyok gyakorlatilag soha beteg, mióta még inkább lecsökkentettem a húsevést. Előtte sokszor voltam. Sokkal egészségesebb az ilyen életmód, mint amit ti folytattok itt. És ezt fel lehet fogni, mert nem egy ember bizonyította már.
2013. május 28. 17:45
|
Beylacarter |
|
Idézet (Lizania @ 2013.05.28. 17:32)
Istenem felfoghatná már a sok buta ember itt, hogy a szervezet jól elvan hús nélkül is! Én se vagyok gyakorlatilag soha beteg, mióta még inkább lecsökkentettem a húsevést. Előtte sokszor voltam. Sokkal egészségesebb az ilyen életmód, mint amit ti folytattok itt. És ezt fel lehet fogni, mert nem egy ember bizonyította már.
Drága, neked volt dietetika órád? Gondolom nem. Volt immunológia tantárgyad? Gondolom az sem - akkor mire alapozod? Nyugi, beteszlek pár napra bölcsibe vagy kórházba, nem fog huszonnégy óra eltelni és valami nyavalyát össze fogsz szedni, ami vagy ilyen influenzaszerű köhögéses, torokfájásos dolog lesz, vagy éppen a remek hányás-hasmenéses vírus, a Calici. Ahhoz, hogy beteg legyél olyan közegben is kell mászkálnod, hisz mióta én is kórházban vagyok gyakorlaton, szedtem össze szép számmal fertőzéseket, és saját gumikesztyűm, maszkom van, s állandó jelleggel kezet mosok minden beteg után. Tavaly, amíg gimibe jártam, én is tök egészséges voltam, de idén, ha nem voltam ötször beteg, akkor egyszer sem. Majd, ha lesz bármilynemű ismereted ezzel kapcsolatban és talán normálisan érvelsz, akkor nagyon talán elfogadom a véleményedet, de nem árt mellé, ha legalább van egészségügyi szakmád, mert akkor tudom, hogy valamit tanultál. Megfelelő fehérjék nélkül az immunrendszered legyengül, s nem lesz ellenálló a bakteriális fertőzésekkel és a vírusokkal szemben, emiatt könnyebben meg tudsz betegedni. De of course pont te mondod, aki még a vegetáriánus életmód közelében sincsen... Vicces...
Blake Lively megszólalt, miután ejtették Justin Baldoni elleni szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait
Blake Lively megszólalt, miután ejtették Justin Baldoni elleni szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait
Blake Lively megszólalt.
Részben megszületett a döntés Blake Lively és Justin Baldoni ügyében
Részben megszületett a döntés Blake Lively és Justin Baldoni ügyében
Kiderült, hogyan döntött a bíróság.
"Elolvadok!" Lily Collins lánya nagyon cuki mérföldkőhöz ért
"Elolvadok!" Lily Collins lánya nagyon cuki mérföldkőhöz ért
Nagyon édes fotót posztolt róla.
Gyermeket vár Aubrey Plaza - alig több mint egy évvel a férje halála után
Gyermeket vár Aubrey Plaza - alig több mint egy évvel a férje halála után
Terhes a színésznő, első gyermekét várja.
Összeházasodtak a Vámpírnaplók sztájai
Összeházasodtak a Vámpírnaplók sztájai
Titkos esküvőn mondták ki az igent.
Megszületett Hailee Steinfeld gyermeke!
Megszületett Hailee Steinfeld gyermeke!
Édesanya lett a híresség.
Dakota Johnsont csókolózni látták az új párjával
Dakota Johnsont csókolózni látták az új párjával
Egy ideje pletykálnak a kapcsolatukról.