Idézet (Lizania @ 2012.07.03. 00:28)
A Cynthia által leírt agymosás alatt mit kell érteni? Mit csinálnak ott az emberrel, hogy agymosásnak nevezzük?
Már tegnap is idéztem, nos az csak egy bekezdés volt, a film alatt ez a leírás, szerintem tömören összefoglalja a dolgot:
Idézet
Először egy tesztet akarnak kitöltetni veled és minél több információt összegyűjteni rólad. Majd közlik veled a teszt végeredményképpen, hogy milyen "aberrációd" vannak; de se baj, az ő hókusz-pókuszukat éppen arra találták ki, hogy kigyógyítsanak belőle. Majd egyre jobban behálóznak, teljesen elveszik a maradék józan eszedet is, és minél több pénzedet is. Családi és baráti kapcsolataidat szétzilálják.
A nagyobb "siker" érdekében extra dózisú "vitaminkészítményeket" is ajánlanak neked. (Lásd Magyarországon: Lenkei Gábor vitaminjai.) Végül már annyira be- és bele csavarnak, ha mégis ki akarsz lépni, azt tettlegesen is megakadályozzák.
Mindehhez a szcientológiai egyháznak saját "nevelő" tisztjei, titkosrendőrsége, sőt még átnevelő tábora is van.
E film egy a szcientológiai egyházzal kapcsolatba került német család sorsát dolgozza fel, megtörtént események alapján.
"Az igaz történet egy német családról szól, akiket prédaként ölel át és fon be egy magát vallásnak hirdető csoportosulás, a szcientológiai egyház. Miközben a fiatalasszony képtelen elszakadni, és egyre mélyebben és szorosabban kötődik a szervezethez, a férj, aki korábban maga is szcientológus volt, úgy dönt, hogy otthagyja a társaságot. Sikerül is a menekülés, ám eközben elveszíti a hitvesét és a kislányát.
A kényes témának számító filmet titokban forgatták, mert az alkotók tartottak a szcientológusok támadásaitól. A német közszolgálati televízióban való bemutatása óta azonban csak fokozódnak a film körüli feszültségek, botrányok. A németországi szcientológusok szerint a tévéfilm a türelmetlenség és a diszkrimináció légkörét alakítja ki egy vallási közösség ellen.
A film készítői azonban cáfolják a vádakat, és mint hírlik, nem futamodnak meg, mert az igazság, vallják, mindennél előbbre való."
Németországban, Franciaországban, Görögországban állami szinten lépnek fel a szcientológia ellen, Oroszországban pedig teljesen betiltották őket. Magyarországon nem korlátozzák tevékenységüket, sőt az egyház magyarországi vezető lelkésze Oroszországból Magyarországra menekült hazánkba, mert Oroszországban összetűzésbe került a hatóságokkal, valamint az egyházat a moszkvai kárvallottjai beperelték.
A Wikipédia "legfelsőbb bírósága" (ilyen is van) pedig egyhangúan, 10:0 szavazattal letiltotta az összes olyan szerkesztési kísérletet, amely a szcientológia egyház és a hozzá kapcsolódó szervezetek tulajdonában lévő IP-címekről érkezik.
A film címe: Míg végül semmid sem marad (Bis nichts mehr bleibt). Tegnap megnéztem, ahhoz képest amire számítottam elég - mondjuk úgy - lightos lett, habár elgondolkodtató és egyben tragikus is.