Idézet (Freeze @ 2012.06.06. 19:31)
Nincs ezzel baj, de amikor azt látom, hogy egyik helyen gyűjteni kell egy súlyos beteg kisgyermeknek, mert egyszerűen senki nem támogatja a kezelését vagy a szükséges műtétet, a másik oldalon bemutatnak egy sast, akinek több millió forintból műlábat fabrikáltak.
Amit most itt felvázoltál, egy elég eltúlzott szituáció, szerintem az ilyen meglehetősen ritka. A legtöbb állatmenhely, amiket például én is támogatok, nem ilyesmire gyűjt, hanem az alapvető ellátásra, az utcáról befogadott, súlyosan sérült/beteg állatok orvosi kezelésére stb. Tehát ez igazából a két véglet, ugyanezt a helyzetet akár meg is fordíthatnánk, ha mondjuk egy árvaház lakóinak gyűjtenek karácsonyi ajándékra, mellette pedig épp egy menhely bezárása miatt kerülne több tucat állat utcára. Bagatell példa volt ez is, de remélem érezhető a hasonlóság. Bár igazából az emberek nagy része számára a saját, emberi problémáik mindig is komolyabbnak, súlyosabbnak fognak tűnni, mint egy állat élete vagy halála.
Eleve az állatvilágban mindig is farkastörvények uralkodtak, a kisebbet/gyengébbet felfalják a magasabb szinten lévők. Ez a természet rendje, alapból nem is kellene etetni egyik állatot sem, ha az ember nem avatkozott volna bele a természetbe. Csak mivel pl. a kutyát megszelídítettük, így felelősséggel tartozunk értük, és gondoskodnunk kell róluk.
Hát pont ez az, amit mondasz, hogy a domesztikációval "rontottunk el" mindent, innentől a mi dolgunk, hogy etessük őket és otthont biztosítsunk nekik (csak sokan ezt nem érik fel ép ésszel). A mai napig sok háztartásban természetes, hogy a "fölösleges" állatszaporulatot különféle kegyetlenebbnél kegyetlenebb módszerekkel pusztítják el, ez a másik dolog, amin az emberek szemléletmódjának befolyásolásával változtatni kellene.
A vegetáriánusok szájából elfogadok minden érvet és minden tiszteletem az övüké, de azoktól, akik ugyanúgy húst fogyasztanak kissé álszentnek tűnik ez a téma, hiszen a sült csirkét jóízűen fogyasztják, annak ellenére, hogy a csirke egész életében szörnyű körülmények között volt tartva, és valószínűleg óriási félelmeket élt meg mielőtt a vágóhídon sorra került.
Nem leszek álszent, bevallom, hogy nem vagyok vegetáriánus, viszont nagy húsfogyasztó sem. Az egyetlen a csirke, amit hetente egyszer fogyasztok, emellett halat, gombát, tojást stb. Nyilván abban is van igazság, amit te írsz (a disznovágás módszereivel a mai napig nem értek egyet), viszont itt vidéken, ahol én is lakom, azért nincsenek szörnyű körülmények közt tartva az állatok. A falusiak egy részének még mindig a háztáji gazdálkodás a "fő profilja", de sokan űzik munka mellett is, így ezek a baromfik nem élnek rettegésben és szűk helyen. Személy szerint nem vásárolnék baromfihúst megbízhatatlan vagy az általad felvázolt helyekről, főleg nem Tescóból, ki tudja, honnan van vagy hogy mivel kezelték azt a húst...