Idézet (Holly Keller @ 2011.12.15. 18:01)
Igazából én ezt úgy mondtam, hogy nem vagyok valami művész-zseni.XD Szóval nem jártam művésziskolába, sőt művészettörténelmet is általános iskola hatodik osztályában tanultam. Úgyhogy szakmailag nem igazán tudok érvelni, mindössze annyit, hogy Picasso művei szerintem katasztrófálisak, és mégis mindenki azt mondja rá, hogy művész. Hogy miért, azt nem tudom, pedig én egy nagy összecsapott dolgot láttam, amikor kémleltem egy Picasso festményt. Semmi érdemlegeset nem találtam benne. Persze a művész akkor művész, hogyha tehetsége is van ahhoz az adott dologhoz, és én nem feltétlenül Tony rajzára értettem ezt a dolgot, hanem úgy általánosságban. Amit te rajzolsz szerintem arra is lehet mondani, hogy művészet részben, mert mégis csak szavak nélküli önkifejezésre törekedtél. Vagyis lehet, hogy neked művészet és másnak nem. Pont ezért relatív fogalom a művészet szó is, mert eléggé tág és megint csak ember válogatja. Sokan csak azért művészek a mai 21.-dik században, mert azt mondják rá. Mikor Gagára olyan jelzőt aggatnak, hogy "előadóművész", na akkor tudom a hajamat tépni. Míg másnak művészet az, amit csinál, az nekem egyáltalán nem az. Sosem voltam nagy művész-búvár, és ezt is úgy tudom mondani, mint egy külső szemlélő. Van pár olyan művész, akiknek a munkájában semmit sem látok, mégis azt mondják rájuk. Kinek ez a véleménye, kinek az, emberek vagyunk, mint ahogyan az is, hogy mindenkinek más tetszik és mindenki mást tart művészetnek.
Nem hiszem, hogy valaki attól lesz művész, hogy a tömeg azt mondja rá. Nem szubjektivitásból kell megítélni a művészetet, hanem szakmai szempontokból. Picasso művész volt, ha tetszik nekünk, amit alkotott, ha nem. Gaga nem művész, mert ami pénzért készül, igénytelenül és mások befolyásolására szolgál, az nem lehet művészet. Lehet szeretni, amit csinál, csak tudni kell, hogy az nem művészet. A művészet valami magasabb rendű, olyasvalami, amit mi, átlagemberek nem ítélhetünk meg. Tetszhet vagy nem tetszhet nekünk, de felismerni tudni kell. Még az én kedvenceim között is kevés a művész. Bármennyire is szeretem őket, a legtöbb csak tehetséges, de sose lesz művész. Ilyen egyszerű ez. A művészetnek nem szabadna szubjektívnek lenni abból a szempontból, hogy kinek mi az, csak abból szabad szubjektívnek lennie, hogy tetszik-e nekünk az adott mű, avagy sem.

1 felhasználónak tetszik: