t.A.T.u. - Dangerous and Moving
Szavakkal nem tudom kifejezni iránta IMÁDATOM. Ennek az albumnak köszönhetem, hogy elinditotta és meghatározta a zenei izlésemet ! Életem első lemezem volt, amit valaha kaptam. Még mindig emlékszem arra az ominózus 2005 szentestére mikor is a kezembe kaptam a drága anyukámtól, és azon nyomban le is játszottam a gépen, és szerintem napokig mást se hallgattam. Ehhez az albumhoz fűződik egy kisebb baki is, mikor anyum, nővérem és én mentünk kocsival valahová karácsony előtt és a hátsó ülésen figyelmes lettem egy cd tokra, ami pontosan ez az album volt, én pedig örömömben felszólaltam *hogy te jó ég ez a t.A.T.u. új albuma?*

Mire ők *Dehogy... az nem az, csak a tokja egyezik, a benne lévő CD egy másik* (Pontosan nem ez volt a válasz, valami más, de arra már a Jó Isten se emlékszik.

Persze én mint egy 12 éves gyerek bevettem.

Na, de térjünk kicsit ki az albumra. Első hallgatásnál szinte mindegyik dal megtetszett. Kivéve a "We Shout" és talán még a "Perfect Enemy" volt. Érdekesség, hogy az évek múltával szinte ezek váltak a kedvenc dalaimmá az albumról. Mikor ezt a lemezt hallgatom elvisz egy szürreális, képzeletbeli és sok múltbeli képhez. Rengeteg emlék fűz hozzá. Az album a Dangerous and Moving dal introjával kezd, ami a mobilom csengőhangja is 1 éve, de volt többször is a régieken is. Az "All About Us" a 2005-ös év legnagyobb durranása volt. Felér egy katarzissal. A "Cosmos" dalukkal az csillagos űrbe, a világegyetembe repitenek. A "Loves Me Not"-ra mindig azt hittem egy rock szám xD Pedig csak egy erősebb, ütősebb kiváló popdal. Ezt véltem az album legerősebb dalának. Kislemezként is kijött, de csak néhány országban (videó nélkül). A "Friend or Foe" egy kellemes popdalocska, ami kislemezként is kijött. Emlékszem, a rádió mennyit nyomatta 2006 nyarán. Még apum is szerette ezt a dalt.

A "Gomenasai" az egyik legszebb és az egyik olyan dal, ami könnyed és szivhez szóló. Ez is kijött klip formájában. 2 verizója is van.

Annyira szép dal. Érdemes meghallgatni. A "Craving" dalukat a "Gomenasai"-hoz hasonlittam, mert szinte ugyanolyan nyugtató és szép, de idővel rájöttem egy picikét pörgősebb. A "Sacrifice" ez is az album egyik legerősebb dala. Majdnem olyan jó mint a "Loves Me Not" és az "All About Us". Igazán kiváló dal, pont az albumra való. A "We Shout" daluk az első pár évben különc volt, nem forditottam rá elég figyelmet, pedig az elmúlt 1-2 évben annyira megszerettem, hogy az album Top 5-ébe bele került. Mikor lejátszom, azon gondolkozok, hogy ez a dal fogható-e egy másik dalhoz az albumról vagy bárki más zenéjéhez? Ilyesmi féle számokat szivesen hallgatnék.

Az első hangtól fogva eláraszt a nyugalom, ez az érzés a naplemente és a csönd idillijéhez fogható. Ez is katarzis.

A "Perfect Enemy"-vel szemben is vegyesek voltak az érzéseim. Ezt a számukat is pár év után megszerettem. A dalszövege annyira magával ragadó. Ez a zene a lemez "középpontja". Az "Obizienka Nol" az egyetlen orosz szám az albumról. Ez is remekmű, mint a többi összes. Nos, jöjjön az album cimadó dala "Dangerous and Moving", ami egy kicsit hajolt már az electro zene felé. Milyen furcsa, hogy készült egy kisfilm is, amiben az emberek viselkedését, "rosszaságát" mutatja be, az ő általuk kigondolt módon. Szerintem ezzel az albummal egy jó néhány lépcsőfokot megmásztak az előzőhöz képest. Érettebb hangzásilag és dalszövegileg is. Nem kapott elég figyelmet az album, mivel kitudódott az első után, hogy álleszbikusságról volt szó, és nem valódiról.

A lányok igazán kitettek magukért itt, de nem túl sokan vélték ezt észrevenni, pedig egy igazán klassz album lett a javából. Ha például 10-es skálán lehet szavazni, minimum egy 11-est adnék.

Sajnos.. már ők külön utakon járnak, de számomra ők egyenlőek a "befolyásol" szócskával. Igen, sok mindenben befolyásoltak engem, mint zeneileg és emberileg. 2005-ben erős volt a mezőny album kiadásban. Gondoljunk a Coldplayre, Mariah Careyra, vagy épp a másik nagy kedvencemre a lányok mellet Madonnnára. Ők mind slágerlistások voltak, albumaik is jól fogytak az évben, mig a t.A.T.u. az "All About Us"-al tudott köztudatba maradni 2005-2006 tájékán. Ők egyedi albummal álltak elő, amihez foghatót még nem találtam. Boldog vagyok, hogy megismerhettem ezt a remekművet és az én Námbörvánomként emlithetem meg.

Tehát regék ide, regék oda, de ez a mindenkori kedvenc albumom a világon.

Köszönöm azoknak, akik vesznek rá fáradtságot, hogy elolvassák. Tudom hosszú lett, de ha a t.A.T.u.-ról van szó, be nem áll a szám.