A 18. szülinap sok fiatal életében egy nagyon várt esemény, hiszen Magyarországon innentől kezdve nagykorúnak számít, így pedig már azt csinálhat, amit csak akar - legalábbis szeretne.
A teljes cikkhez kattints ide!
Mi leszel, ha nagy leszel? Felnőtt?
2011. szeptember 15. 10:57
|
|
Sally SparrowLondonb*zi chenoista |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 10.05.26. Hozzászólás: 10969 Csatolások: 8081 Azonosító: 128114 offline
|
2011. szeptember 15. 11:48
|
|
Jessica77♥Peace♥™ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.07.25. Hozzászólás: 2633 Csatolások: 0 Azonosító: 131949 offline
|
jó kis cikk! 
én már elmúltam annyi amennyi a címben van,de ettől függetlenül még mindig nem tudom h mi is akarok valójában lenni....
de,majd tuti rájövök egyszer!
én már elmúltam annyi amennyi a címben van,de ettől függetlenül még mindig nem tudom h mi is akarok valójában lenni....
2011. szeptember 15. 12:30
Minden generáció más, a mai 17-18 évesek tényleg később érnek. De ahogy a cikk is említi, ez csak általánosítás és nagyban függ a neveltetéstől. Szerintem nem főbenjáró bűn, ha egy 17 éves még nem tudja, hogy mit akar kezdeni az életével. Miért kellene már most tudnia, hogy milyen foglalkozást akar választani? Azt utálom a mai középfokú oktatásban, hogy erőltetik azt, hogy a diák már 9-10. osztályban találja ki, mivel akar foglalkozni. Gimnáziumokban elterjedt szokás az, hogy a tanulókat bizonyos irányba akarják terelni, manapság ilyen az orvosi vagy a mérnöki képzések. Mégis minek, kérdezem én. Egy humán beállítottságú diák úgysem fog fizikus szakra jelentkezni, vagy ha mégis, akkor utálni fogja, a legrosszabb esetben pályát tévesztett lesz. Hagyni kell a diákokat kibontakozni, nem kell szidni az ő általa választott szakot(pl középsuliban előszerettel szidják a kommunikáció és médiatudományt, a turizmust és a bölcsész szakokat, hogy "fúú az telített, meg úgy nem kapsz állást", stb.) Szerintetek ez segít egy olyan diáknak, aki éppen pályát választani készül? Azért fejtettem ezt ki, mert anno engem is érintett, mikor jelentkeztem főiskolára. Nagyon rosszul éreztem magam abban a helyzetben, hogy amíg a tanárok kiskedvencei az orvosjelöltek voltak, addig minket, gazdasági szakra jelentkezőket emberszámba se vettek. Azokra a diákokra, akik még nem választottak, pedig úgy néztek, mintha kb bűnözők lennének.
Ha eljutott egy fiatal addig, hogy felvették egyetemre/fősulira, az magával vonzz olyan új helyzeteket, amiket kénytelen maga intézni, mert senki nem fogja elintézni helyette. Ilyenek az egyetemen az adminisztratív dolgok, pl kérelmek intézése, tárgyfelvével, támogatás, meg hasonlók, amik sok utánajárással járnak. Mivel senki nem csinálja meg helyette, ezért az ő felelőssége, hogy megcsinálja-e időre vagy sem. Ha lemarad egy fontos időpontról, bukhatja. Szóval ez már bizonyos felnőtt gondolkodásmódot és felelősséget igényel, ami ha nincs meg, akkor nem felsőoktatásba való. Ugyanez vonatkozik a háztartásra, befizetendő számlákra is, de ezt a szülők még el tudják intézni helyette. Rengeteg elsős egyetemista gondolja úgy, hogy a felsőoktatásban buli az élet, csütörtöktől hétfőig party, aztán meg nagyot koppannak, mikor vizsgaidőszakban rájönnek, hogy esetleg tanulni is kéne már valamennyit. Mivel előadásokat nem kötelező látogatni, ezért ez is egyéni felelősség, hogy bejár-e órára vagy nem. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy napestig csak tanuljon valaki, sőt. Ha nem szórakozik az ember akkor könnyen besavanyodik. Menjen csak bulizni, hiszen most van itt az ideje. Annyi a lényeg, hogy tudja, hogy holt a határ, találjon egy egyensúlyt a bulizás és a tanulás között, akkor nincs probléma.
A financiális dolgokról: nagyon jó dolognak tartom a diákmunkákakat, mert egyrészt belekukkant az ember a munka világába, másrészt pedig jó érzés, ha tudod, hogy azt a pénzt te kerested meg. De nem tartom éretlennek azt sem, aki nem dolgozik egyetem mellett. A kemény és tényleg színvonalas sulikban sokat kell tanulni, és sokszor már nem marad idő munkára. Főleg az első évben, amikor a dolog még a bennmaradásról szól (most nem a nevenincs intézményekről beszélek, ahol nem kell tanulni, hanem a tényleg színvonalas főiskolákról/egyetemekről).
Szóval szerintem egyáltalán nem baj az, hogy ha egy fiatal éli az életét, bulizik, urambocsá még iszik is 1-2 vodkanarancsot egy partyban
. Itt is megemlíthetném, hogy akkor érett egy ember, ha nem issza le magát a sárga földig. Jó oké, én se vagyok szent, beleestem én is tipikus hibákba, mint túl sok buli, túl sok alkohol. De ez az állapot úgysem folytatható sokáig, mert ettől előbb-utóbb kiég az ember. Úgy gondolom, hogy akkor lesz valaki felnőtt gondolkodású, hogy ha egyrészt tisztában van ezekkel a korlátokkal és képes gondoskodni magáról. Hogy ez kinél mikor következik be, az már egyéni dolog.
Ha eljutott egy fiatal addig, hogy felvették egyetemre/fősulira, az magával vonzz olyan új helyzeteket, amiket kénytelen maga intézni, mert senki nem fogja elintézni helyette. Ilyenek az egyetemen az adminisztratív dolgok, pl kérelmek intézése, tárgyfelvével, támogatás, meg hasonlók, amik sok utánajárással járnak. Mivel senki nem csinálja meg helyette, ezért az ő felelőssége, hogy megcsinálja-e időre vagy sem. Ha lemarad egy fontos időpontról, bukhatja. Szóval ez már bizonyos felnőtt gondolkodásmódot és felelősséget igényel, ami ha nincs meg, akkor nem felsőoktatásba való. Ugyanez vonatkozik a háztartásra, befizetendő számlákra is, de ezt a szülők még el tudják intézni helyette. Rengeteg elsős egyetemista gondolja úgy, hogy a felsőoktatásban buli az élet, csütörtöktől hétfőig party, aztán meg nagyot koppannak, mikor vizsgaidőszakban rájönnek, hogy esetleg tanulni is kéne már valamennyit. Mivel előadásokat nem kötelező látogatni, ezért ez is egyéni felelősség, hogy bejár-e órára vagy nem. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy napestig csak tanuljon valaki, sőt. Ha nem szórakozik az ember akkor könnyen besavanyodik. Menjen csak bulizni, hiszen most van itt az ideje. Annyi a lényeg, hogy tudja, hogy holt a határ, találjon egy egyensúlyt a bulizás és a tanulás között, akkor nincs probléma.
A financiális dolgokról: nagyon jó dolognak tartom a diákmunkákakat, mert egyrészt belekukkant az ember a munka világába, másrészt pedig jó érzés, ha tudod, hogy azt a pénzt te kerested meg. De nem tartom éretlennek azt sem, aki nem dolgozik egyetem mellett. A kemény és tényleg színvonalas sulikban sokat kell tanulni, és sokszor már nem marad idő munkára. Főleg az első évben, amikor a dolog még a bennmaradásról szól (most nem a nevenincs intézményekről beszélek, ahol nem kell tanulni, hanem a tényleg színvonalas főiskolákról/egyetemekről).
Szóval szerintem egyáltalán nem baj az, hogy ha egy fiatal éli az életét, bulizik, urambocsá még iszik is 1-2 vodkanarancsot egy partyban
1 felhasználónak tetszik:
thunderbird
2011. szeptember 15. 12:54
|
|
Sally SparrowLondonb*zi chenoista |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 10.05.26. Hozzászólás: 10969 Csatolások: 8081 Azonosító: 128114 offline
|
Az kimaradt a cikkből, de beleírhattam volna még, hogy akkor lesz valaki még felnőtt, ha képes felelősséget vállalni magáért és a tetteiért is.
Arra pedig, hogy az ember jól érezze magát, természetesen szükség van. Engem speciel az bosszant, hogy valakinek az a fontossági sorrendje, hogy buli, pia, nők/pasik, szex. És valahol leghátul kullog a suli, de az is csak azért, mert "muszáj". Illetve mert addig sem kell dolgozni, stb.
Arra pedig, hogy az ember jól érezze magát, természetesen szükség van. Engem speciel az bosszant, hogy valakinek az a fontossági sorrendje, hogy buli, pia, nők/pasik, szex. És valahol leghátul kullog a suli, de az is csak azért, mert "muszáj". Illetve mert addig sem kell dolgozni, stb.
2011. szeptember 15. 13:25
|
|
ElodyEinzelgänger |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.07.08. Hozzászólás: 9489 Csatolások: 674 Azonosító: 154912 offline
|
Jó cikk lett. Én még csak 13 vagyok, nem is igazán tudom, mihez akarok kezdeni, sok minden jól megy, de amit nagyon szeretek is, azok az idegen nyelvek:) És ez egy jó kezdet szerintem
2011. szeptember 15. 14:04
Valóban, elég nagy probléma manapság hogy 16-17 évesen elképzelése nincs a fiatalaknak arról, hogy mit is akarnak kezdeni magukkal.
2011. szeptember 15. 14:12
Gratulálok a cikkhez,hiszen nagyon jó lett.A munkával kapcsolatban pedig az ember úgy döntsön,hogy az neki részben jó legyen.Ne olyan munkát válasszatok,amit egyáltalán nem szerettek és alig várjátok,hogy nyugdíjba mehessetek.Pl. én már 13 évesen kiválasztottam néhány szakmát,ami illene és tetszene is (szerintem).Újságíró,ügyvéd vagy esetleg modell szeretnék lenni.A szüleim is sokat segítettek ebben a döntésben,de még van egy kis időm addig,hogy oda jussak,hogy egyetemre kéne menjek.
2011. szeptember 15. 14:24
|
|
vikike0614 |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.11.11. Hozzászólás: 950 Csatolások: 88 Azonosító: 138487 offline
|
jó cikk ! én tom mit kezdek magammal ugyhogy enegm nem nagyon érint de jó cikk!
2011. szeptember 15. 14:29
|
|
PerlitaFänni™ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.11.20. Hozzászólás: 2451 Csatolások: 483 Azonosító: 139171 offline
|
Még messze vagyok a 18-tól, de már vannak elképzeléseim. A gond az, hogy ezek az elképzelések 2-3 évente változnak, mint az is, hogy tudom, hogy majd mi lesz a gyerekeim neve, de amikor kitalálom, hogy mással fogok foglalkozni felnőttként ezek a kiválasztott nevek is változnak
Sally Sparrow az én fontossági sorrendemben például az élen a suli/tanulás áll. Utálom, de csinálom, rendesen tanulok, mindent megteszek. Sőt szerintem nekem valami agybajom van, mert nem tudok úgy elmenni a suliba, hogy tudom, hogy meg kellett tanulni valamit, de nem tanultam. Rosszul érzem magam, állandóan azon agyalok, hogy mit kell tudni, megfájdul a fejem tőle és csak akkor nyugszik meg a lelkem, ha minden kész, tudom az anyagot. Lehet bármennyi az idő csak felkészülten fekszek le aludni. (Aztán a fotossági sorrend második fokán állnak a fiúk
)
(nekem is ilyen sminkbőröndöm volt/még meg is van, mint ami a képen látszik.
)
Sally Sparrow az én fontossági sorrendemben például az élen a suli/tanulás áll. Utálom, de csinálom, rendesen tanulok, mindent megteszek. Sőt szerintem nekem valami agybajom van, mert nem tudok úgy elmenni a suliba, hogy tudom, hogy meg kellett tanulni valamit, de nem tanultam. Rosszul érzem magam, állandóan azon agyalok, hogy mit kell tudni, megfájdul a fejem tőle és csak akkor nyugszik meg a lelkem, ha minden kész, tudom az anyagot. Lehet bármennyi az idő csak felkészülten fekszek le aludni. (Aztán a fotossági sorrend második fokán állnak a fiúk
(nekem is ilyen sminkbőröndöm volt/még meg is van, mint ami a képen látszik.
2011. szeptember 15. 14:36
|
evelin0623Isααĉ |
Csoport: Kitiltott Csatlakozott: 11.03.23. Hozzászólás: 1057 Csatolások: 122 Azonosító: 147866 offline
|
Még jó! Szegény gyereknek szép szülei (és élete) lett volna!
2011. szeptember 15. 14:37
|
evelin0623Isααĉ |
Csoport: Kitiltott Csatlakozott: 11.03.23. Hozzászólás: 1057 Csatolások: 122 Azonosító: 147866 offline
|
Idézet (evelin0623 @ 2011.09.15. 14:36)
Még jó! Szegény gyereknek szép szülei (és élete) lett volna!
Szerk*Ezt nem ide akartam, hanem a Brenda Songoshoz, de a gépem már megint hülyül
2011. szeptember 15. 15:08
|
Vegaszseni |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.08.21. Hozzászólás: 2553 Csatolások: 7161 Azonosító: 158908 offline
|
Én soha sem akarok felnőni. Mindig gyerek akarok lenni. Imádom anyát, nevetni és a barátokkal lenni. Nem tudom elképzelni magam pár év múlva. Szeretem szétröhögni a fejem, anyával és a mostani barátaimmal lenni. Nem akarok felnőni
2011. szeptember 15. 15:24
|
Peace_Devil boySupre dan's of care Rarry'ϟ |
Csoport: Kitiltott Csatlakozott: 11.07.10. Hozzászólás: 1205 Csatolások: 2532 Azonosító: 155057 offline
|
jó cikk lett! én piszokgazdag:DDD
Férje nyilatkozott Selena Gomez diagnózisáról
Férje nyilatkozott Selena Gomez diagnózisáról
Így nyilatkozott róla Benny Blanco.
Ez a gond a fanok szerint az új Harry Potter-sorozat előzetesével
Ez a gond a fanok szerint az új Harry Potter-sorozat előzetesével
Nincsenek megelégedve a rajongók.
Kylie Jenner és Timothée Chalamet nyaralós képei láttán te is a tengerpartra vágysz
Kylie Jenner és Timothée Chalamet nyaralós képei láttán te is a tengerpartra vágysz
Közös nyaraláson vesznek részt.
Florence Pugh hivatalossá tette a kapcsolatát
Florence Pugh hivatalossá tette a kapcsolatát
2 évvel az első randevúzási pletykák után.
Ő lehet Taron Egerton párja
Ő lehet Taron Egerton párja
Kiderült, kivel alkothat egy párt Taron Egerton.
Sophie Turner megsérült, leállt a Tomb Raider forgatása
Sophie Turner megsérült, leállt a Tomb Raider forgatása
Megsérült a híresség.
Blake Lively megszólalt, miután ejtették Justin Baldoni elleni szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait
Blake Lively megszólalt, miután ejtették Justin Baldoni elleni szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait
Blake Lively megszólalt.
Jennifer Lopez izmos háttal búcsúzott a koncertsorozatától
Jennifer Lopez izmos háttal búcsúzott a koncertsorozatától
Véget ért a Las Vegas-i show-ja.