Nos. Kaptam pár beszólást, hogy mit kritizálom, ha nem is olvastam... Most nem ezért, vagy azért, de ki mondta, hogy ez a cikk teljes mértékben az én saját véleményem..? Hol van ez leírva? Szerintem sehová... A témába valóban beleástam magam 3 évvel ezelőtt, mert ebből írtam (részint legalábbis) a szakdolgozatomat. És mint tudjuk, egy vélemény nem vélemény. Aki úgy ír meg egy diplomadolgozatot, hogy nem gyűjt hozzá sok-sok anyagot és mindezeket nem olvassa és boncolgatja át szépen, az inkább neki se fogjon. A dolgozat lényege, hogy sok véleményt meg kell vizsgálni, mindenkiét figyelembe kell venni, pro és kontra. Közben persze nekem is állást kellett foglalnom, de ez itt egy cikk. Ahol próbáltam úgy írni, hogy a lehető legkevésbé legyen (csak) az én véleményem. Nem mondtam egy szóval sem, hogy elítélem a Harry Potter vagy a vörös pöttyös könyveket... Ha valaki esetleg mégis megtalálja és idézi nekem a szövegből, annak meg fogom köszönni...
A személyes véleményemet gondoltam, majd itt, a kommentárok között fogom megírni, ahol ennek a helye van. A cikk csak egy referátum próbál lenni abból a katyvaszból, amit olvastam és kutattam. A dolgozatom pedig nem csak a saját kutatásomból állt. Csak gerincét képezte. Ehhez vettem hozzá minden mást. Ahogy azt kell.
Ha a privát meggyőződésemre vagytok kíváncsiak, azt is nagyon szívesen megosztom. Én nem ítélem el az említett könyveket (egyébként azért pont ezek lettek megemlítve, mert a tanulmányokban is ezekre hivatkoznak a legtöbbször), nyilván jó, ha olvas a gyerek. Legalább ezt. És igen, ez egy remek ugródeszka lehet. De a régebbi és komolyabb olvasmányok ismeretére is szükség van. Legalább néhányra. Mivel nálam szakmai ártalom a kérdés, van sok személyes tapasztalatom is. Egyszer volt egy beszélgetésem egy lánnyal, aki gyűlölt olvasni. Be is vallotta nekem. De ennek ellenére a kötelezőket mindig becsülettel elolvasta. Nagyon jó tanuló is egyébként. Aztán egyszer újságolta nekem, hogy most éppen a Twilightot olvassa, és hogy ez milyen szuper könyv, nem tudja letenni és késő este még a paplan alatt is olvas... Ha innen nézzük a dolgot, ez jó dolog. Az olvasás élménye elragadta és tud időt szakítani a könyvre. Értelmes, okos, helyes lány, nem hinném, hogy neki speciel ártana, ha olykor ilyesmiket olvas.
Vannak negatív tapasztalataim is. Nap, mint nap gyerekek között vagyok és foglalkozom velük (pedig nem vagyok pedagógus), látom, hogy kik azok, akik olvasnak, kik azok, akik nem. (kötelezőket sem, vagy pont azokat nem) Sokan nagyon gyengén teljesítenek, nem tudják magukat kifejezni. Ha Valóvilágról van szó, akkor egyből kinyílik a szájuk.
Szóval lényeg a lényeg, még mindig jobb, ha olvas valamit a gyerek, mintha egyáltalán nem olvasna semmit. Ebből még bármi kialakulhat később.
Ami pedig a pöttyös és vörös pöttyös könyveket illeti, ott sem említettem egy szóval sem, hogy csak az egyik a tökéletes, a másik meg égetnivaló szemét. Csupán azt írtam, hogy az egyiket ma már alig ismerik a fiatalok, a másikat meg nagyon, de azt meg az előző generáció nem nagyon tudja hová tenni. (pedig elvileg ugye ők a jelen generáció szülei) És hogy ha tartalmukat tekintve nézzük őket globálisan, tényleg ég és föld. Sehol nem írtam, hogy az egyik nagyon szuper, a másik meg vacak...
Szóval tessék ÉRTŐN OLVASNI, és utána hozzászólni. Köszönöm.

4 felhasználónak tetszik: