Starity

A könyvek és a fiatalok viszonya

15 oldal 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2011. szeptember 02. 18:30 #161
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista

StátuszSoy una chica húngara, chenoísta y apasionada por Londres.
  Csoport: Moderátor
Hozzászólás: 10969
Csatolások: 8081
Azonosító: 128114
Te szent ég... Mennyi komment és nem a rövid fajtából... ohmy.gif Először is köszönöm mindenkinek. De mielőtt végigolvasnám a lemaradásomat, előtte reagálnék pár hozzászólásra, ami érkezett és még volt időm arra, hogy végigolvassam...

Nos. Kaptam pár beszólást, hogy mit kritizálom, ha nem is olvastam... Most nem ezért, vagy azért, de ki mondta, hogy ez a cikk teljes mértékben az én saját véleményem..? Hol van ez leírva? Szerintem sehová... A témába valóban beleástam magam 3 évvel ezelőtt, mert ebből írtam (részint legalábbis) a szakdolgozatomat. És mint tudjuk, egy vélemény nem vélemény. Aki úgy ír meg egy diplomadolgozatot, hogy nem gyűjt hozzá sok-sok anyagot és mindezeket nem olvassa és boncolgatja át szépen, az inkább neki se fogjon. A dolgozat lényege, hogy sok véleményt meg kell vizsgálni, mindenkiét figyelembe kell venni, pro és kontra. Közben persze nekem is állást kellett foglalnom, de ez itt egy cikk. Ahol próbáltam úgy írni, hogy a lehető legkevésbé legyen (csak) az én véleményem. Nem mondtam egy szóval sem, hogy elítélem a Harry Potter vagy a vörös pöttyös könyveket... Ha valaki esetleg mégis megtalálja és idézi nekem a szövegből, annak meg fogom köszönni...

A személyes véleményemet gondoltam, majd itt, a kommentárok között fogom megírni, ahol ennek a helye van. A cikk csak egy referátum próbál lenni abból a katyvaszból, amit olvastam és kutattam. A dolgozatom pedig nem csak a saját kutatásomból állt. Csak gerincét képezte. Ehhez vettem hozzá minden mást. Ahogy azt kell.

Ha a privát meggyőződésemre vagytok kíváncsiak, azt is nagyon szívesen megosztom. Én nem ítélem el az említett könyveket (egyébként azért pont ezek lettek megemlítve, mert a tanulmányokban is ezekre hivatkoznak a legtöbbször), nyilván jó, ha olvas a gyerek. Legalább ezt. És igen, ez egy remek ugródeszka lehet. De a régebbi és komolyabb olvasmányok ismeretére is szükség van. Legalább néhányra. Mivel nálam szakmai ártalom a kérdés, van sok személyes tapasztalatom is. Egyszer volt egy beszélgetésem egy lánnyal, aki gyűlölt olvasni. Be is vallotta nekem. De ennek ellenére a kötelezőket mindig becsülettel elolvasta. Nagyon jó tanuló is egyébként. Aztán egyszer újságolta nekem, hogy most éppen a Twilightot olvassa, és hogy ez milyen szuper könyv, nem tudja letenni és késő este még a paplan alatt is olvas... Ha innen nézzük a dolgot, ez jó dolog. Az olvasás élménye elragadta és tud időt szakítani a könyvre. Értelmes, okos, helyes lány, nem hinném, hogy neki speciel ártana, ha olykor ilyesmiket olvas.

Vannak negatív tapasztalataim is. Nap, mint nap gyerekek között vagyok és foglalkozom velük (pedig nem vagyok pedagógus), látom, hogy kik azok, akik olvasnak, kik azok, akik nem. (kötelezőket sem, vagy pont azokat nem) Sokan nagyon gyengén teljesítenek, nem tudják magukat kifejezni. Ha Valóvilágról van szó, akkor egyből kinyílik a szájuk. unsure.gif

Szóval lényeg a lényeg, még mindig jobb, ha olvas valamit a gyerek, mintha egyáltalán nem olvasna semmit. Ebből még bármi kialakulhat később.
Ami pedig a pöttyös és vörös pöttyös könyveket illeti, ott sem említettem egy szóval sem, hogy csak az egyik a tökéletes, a másik meg égetnivaló szemét. Csupán azt írtam, hogy az egyiket ma már alig ismerik a fiatalok, a másikat meg nagyon, de azt meg az előző generáció nem nagyon tudja hová tenni. (pedig elvileg ugye ők a jelen generáció szülei) És hogy ha tartalmukat tekintve nézzük őket globálisan, tényleg ég és föld. Sehol nem írtam, hogy az egyik nagyon szuper, a másik meg vacak...

Szóval tessék ÉRTŐN OLVASNI, és utána hozzászólni. Köszönöm. meghajolo.gif És akkor most olvasok tovább... Mit írtatok még nekem..? rohog.gif
4 felhasználónak tetszik: saii, Grace Benning, Alison Lerman, Szandi0820
2011. szeptember 02. 18:35 #162
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista

Idézet (itsmekaylie @ 2011.09.02. 14:47)
Először is: Nem érthetetlen nyelven írnak, hanem régiesen, de az is ugyanúgy magyar, csak nincs teletűzdelve divatszavakkal. Másodszor pedig: igenis történnek körülöttünk a világban, sőt a szomszédos országokban is olyan események, amik miatt egy háborús történet is ugyanúgy átérezhető. Az pedig, hogy Magyarországon épp nincs háború, nem azt jelenti, hogy nem is élhetnéd bele magad egy ilyen jellegű regénybe. Az meg, hogy nem valósághű, az egyszerűen nevetséges. Te magad mutattál rá, hogy nem akkor éltél mikor azok az események történtek, szóval fogalmad sincs róla, hogy az adott eseményről mi valósághű és mi az író agyszüleménye. Természetesen egy háborús regényben is rengeteg kitalált esemény lehet, de ha egy ismert háborúról írnak (bár mondjuk melyik nem ismert), akkor követni fogják valamilyen szinten az adott háború eseményeit, csak lehet belecsempésznek magukból egy kicsit. Rengeteg író járt utána témájának, nem csak egyszerűen kitalálta. Persze egyetlen háború sem lehet színtisztán felvázolható, mert nem lehet ott mindenki mindenhol, hogy elmondhassa, hogy mi történt.
Hol van az előírva, hogy be kell illeszkedni?! Elárulom neked: sehol. Senkinek nem kell beilleszkednie, ha nem akar az adott környezetbe beilleszkedni. Ha valaki szeret olvasni régebbi könyveket, nem kell ezzel felhagynia, csak mert mások szerint az nem történhet meg a környezetükben, amit bennük olvasott, ezért ne is olvassanak róla. Elárulom neked a mai világban már minden megtörténhet. Shakespeare megmutatta az igaz szerelmet és rajta kívül még sokan mások is, mégis dobjuk el a műveiket, mert a többség szerint nincs igaz szerelem. Szerintem egyik embernek sem kell feladnia a saját értékeit, gondolatait és álmait csak mert mások szerint azok úgysem fognak megvalósulni.
Végezetül pedig lehet, hogy olvasol állatos, természet és egyéb biológiai témájú könyveket, mégsem adják át azokat az élményeket, amiket a régebbi "érthetetlen" könyvek (ahogy te írtad) adnak át. Mindenesetre becsülendő, hogy te olvasol könyveket, erre legyél büszke, mert ma már nagyon kevesen olvasnak.

meghajolo.gif
2011. szeptember 02. 18:39 #163
- törölt felhasználó -    
Idézet (Sally Sparrow @ 2011.09.02. 18:30)

Szóval tessék ÉRTŐN OLVASNI, és utána hozzászólni. Köszönöm. meghajolo.gif

Így tettem, én nem ezért mondtam, hogy ne ítéld el a Harry Pottert anélkül, hogy olvastad volna. Kommentedre reagáltam.
2011. szeptember 02. 18:45 #164
Rebu
Rebu

Státusz7 év után az oldalon azt kívánom, bár visszanézhetném az összes bemutatkozásomat
  Csoport: Tag
Hozzászólás: 552
Csatolások: 20
Azonosító: 131974
Szerintem a tanárok örüljenek , hogy egyáltalán olvasunk. Már átrágtam magam a Twilight könyveken, és attól jött meg a kedvem ahhoz, hogy olvassak. például elolvastam a kötelező olvasmányt is. saját példámból tudom, hogy elkezded olvasni és az első fejezet holt unalmas, de ha azt kibírod nagyon érdekes tud lenni. Én inkább olvasok fantasyt, mint kötelezőt, de igazából nekem sincs sok választásom..
2011. szeptember 02. 18:48 #165
- törölt felhasználó -    
Én elmondom a véleményem, lehet a torkomnak ugrani, én nem fogom mondani, hogy "nem kérek válaszokat", mert mindenki megformálhatja a véleményét, ezért megteszem én is.
Akárki akármit mond, a Harry Potter az egyik legfelülmúlhatatlanabb könyvsorozat, ami valaha író tollából eredeztetett. Ha valakinek nem tetszenek a filmek, oké, az már más tészta. De azt mindenkinek el kell ismernie, hogy a könyvek fenomenálisak.
A Twilight is egész külön téma. Én egy ideig nagyon megszállott voltam, oda-vissza esküdöztem rá, hogy milyen eszméletlen, de most, hogy már több könyvet elolvastam, és tágult a látóköröm, be kell valljam, hogy lepkefing.
Mindezt úgy mondom, hogy Én a Gyűrűk Ura triológiát, és számtalan Stephen King könyvet is kiolvastam már, vagyis nem csak az én korosztályom könyveit szeretem.
A vörös pöttyös könyveket kifejezetten szeretem, és most lehet engem szidni, de vannak köztük jó vámpíros könyvek is, pl. az Evernight-széria nekem az egyik kedvencem, hiába tucatkönyv, tucatcselekménnyel, sokak szerint. Szerintem A Burok is nagyon jó könyv, ezerszer jobb, mint a Twilight, rá sem ismertem Stephanie írására, mikor először olvastam. Emellett Darren Shan könyveit is nagyon imádom. És igen, 15 éves vagyok, a Darren Shan Vámpírkönyveket pedig 13 évesen olvastam ki először (az összeset). Szerintem semmi probléma azzal, ha egy fiatalabb gyerek olyan könyveket olvas el, mint a Harry Potter utolsó része (amit és kb. 11 évesen olvastam először), vagy Darren Shan Démonkönyvei. Nem lesz tőle degenerált, fogyatékos, egyszerűen bővül a látóköre. Én sosem álmodtam rosszakat ezektől a könyvektől, és értelmi fogyatékos sem lettem, szóval... pardon.gif
A kötelező olvasmányokat viszont én is gyűlölöm, egytől egyig, főleg az Egri Csillagokat. És sokakkal ellentétben én nem azért utálom, mert a háborúról szól, és nem tudom átélni, mivel nem tapasztaltam a saját bőrömön a történteket. Miért, innen valaki ismer vámpírokat, vérfarkasokat, démonokat és varázslókat? Erősen kétlem. Ez már csak fantázia kérdése. És nem is a régies nyelvezet miatt utálom az Egri Csillagokat, hanem mert egyszerűen nem tud lekötni maga a cselekménye, nem az én "stílusom". Igen, lehet azzal jönni, hogy persze, mert én főleg a tipikus, vörös pöttyös tinikönyveket szeretem. Igen, ez így van. És ez egyáltalán nem probléma. Legalább olvasok.
Én spec. - elnézést, de - elítélem az olyan embereket, akik utálnak olvasni. Ezeken az embereken látszik a legjobban a kulturálatlanság, pl. ők azok, akik a legkisebb mértékben sem tudnak helyesen írni, sőt, még egy hozzászólást sem tudnak rendesen megfogalmazni, mivel semmi szókincsük.
Nos, lehet a nyakamnak ugrani, hajrá! pardon.gif
2 felhasználónak tetszik: thunderbird, Mia
2011. szeptember 02. 18:55 #166
MycySmiley
MycySmiley
♥Dean Winchester♥

StátuszNézz az égre,a legszebb fényre,láss egy álmot,s harcolj érte.♥
Hozzászólás: 2387
Csatolások: 7014
Azonosító: 150055
Én imádok olvasni.Anyu is rengeteget olvas,így nagyon sok a könyvünk is.Főleg Vavyan Fable,Christina Agata és Meg Cabot könyvek.Amiket én is nagyon imádom és rengeteget olvastam is.De nekem az örök kedvenceim akkor is a Harry Potter könyvek maradnak.Meg persze a pöttyös könyvek.Nagyon sok "pöttyös" könyvünk van és már vagy 5x olvastam is az összeset. biggrin.gif
És én a többséggel ellentétben azt nem tudom,hogy mik azok a Vörös pöttyös könyvek.http://starity.hu/images/emoticons/pardon.gif
2011. szeptember 02. 18:56 #167
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista

Idézet (BarcaFan @ 2011.09.02. 17:42)
Ilyen viták vannak a könyvtárakban amúgy? Mert akkor lehet elkezdek olvasni. rohog.gif

Nálunk nincsenek. smileeee.gif

Idézet (BarcaFan @ 2011.09.02. 12:53)
Az empátiához nem kellene alapjáraton az, hogy vályogházban lakjak, mire elérjek suliba sáros legyen mindenem, mert nincs betonút, és így tovább. Ahhoz, hogy a múltat át tudd élni, elégnek kell lennie annak, ha hallasz róla. Ha kaptál megfelelő oktatást és nevelést, ennyiből fel kell fognod. A fantázia hiányát, hiába olvastál tanulmányokat, én semmikép nem kötném a filmekhez. Lehet azért védem ennyire őket, mert operatőrnek is tanultam, de a film másfél óráig szórakoztat jobb esetben, ne zaklassuk már ilyennel pluszban még, hogy miattuk nem olvas MileyCyrusfan88. Én ezt a tévére is értem, bár ezt nagyon halkan merem csak megjegyezni. Az amiket meg az iskolákról írsz, az bennem tovább erősíti azt a véleményt, hogy magával az oktatással van baj. Fejleszteni, korszerűsíteni kell, mert nem hinném hogy a 8-10 éves gyerek a hibás, ha nem tud, és nem szeret olvasni. Ez a tanár, szülő, oktatási rendszer együttes hibája, nem a gyereké. De az amúgy jó, hogy foglalkoztat a téma, csak ezek szerint te egy felmérést védtél meg a bizottság előtt, és nem egy megoldást reprezentáltál. Most ezzel nem lebecsülni/beszólni akarok neked, csak értem én a problémákat többnyire, de a megoldásról már ritkán hallani. Ez más területre is igaz egyébként, sajnálkozunk, szörnyülködünk másokon, meg a problémákon. Van aki emiatt jobbnak érzi magát, van aki meg csak szimplán szeret problémázni. Ez egyébként erős sarkítás már, és el is tér a cikk témájától, szóval God mod off biggrin.gif

A film alatt én nem csak a mozifilmeket és tévéfilmeket értettem, hanem mindennemű mozgóképet. rolleyes.gif Amibe beletartoznak például a realityk is.
Nem azt mondtam, hogy akkor leszel empatikus, ha nagyon csóró vagy és tudod értékelni a legapróbb dolgokat is. smileeee.gif
Jól gondolod, együttes hiba az olvasás hiánya. Sokan szidják a tanárokat és mindent rájuk fognak, hogy azért nem tud olvasni a gyerek, mert nem lett rá megtanítva. Oké, elismerem, hogy vannak rossz tanárok, de rengeteg jó is van. (szerencsémre nekem csak utóbbiakhoz volt szerencsém 1 kivételtől eltekintve) A baj ott kezdődik el szerintem, hogy nincs sok gyerek. Ebből kifolyólag igyekeznek minél kevesebb osztályt indítani, hogy minél kevesebb pedagógust kelljen fizetni. Csakhogy 1-1 osztályba bezsúfolódik rengeteg gyerek, különböző képességekkel. Az előírt tananyag, a követelmény rengeteg, de ha a szülő például otthon nem tanította meg a gyereket fegyelemre és tiszteletre, akkor ne a pedagógustól várja el... Az órák jelentős része elmegy a fegyelmezéssel... Az anyaggal meg haladni kell, nincs idő külön-külön mindenkire jól odafigyelni. Általában a pedagógus vállalja a délutáni korrepetálást és elmagyarázást, de egyrészt sokan nem élnek ezzel, másrészről meg a pedagógus is kifárad, mint egy ló a nap végére... Nekik nem napi 8 órás a munkaidejük. Ők otthon is dolgoznak. Dolgozatot állítanak össze, javítanak és korrepetálnak is, ha erre igény mutatkozik. A tanár nem egy gép, ő is elfárad. Ebből kifolyólag sajnos ő sincs mindig toppon.
Nem, nem egy felmérést védtem meg. Hanem az enyém és még sok másik felmérés együttes összerakását. És az abból levont konklúziót.
Ami a megoldást illeti: konkrét megoldás nincsen. A gyökerekhez kellene visszamenni és elölről elkezdeni teljesen máshogyan. De az aktuális kormány ugye mindig torpedózza az előző munkáját, így nem lehet egyről a kettőre jutni, egy helyben toporgás van. Egyet előre, kettőt hátra... De mivel politizálni nem lehet és nem is akarok, itt most befejezem. biggrin.gif
2 felhasználónak tetszik: ophely88, saii
2011. szeptember 02. 19:04 #168
Zsu14
Zsu14

StátuszCod sziv,Cod lelek,Cod rajongo leszek mig elek <3
Hozzászólás: 1094
Csatolások: 1370
Azonosító: 151326
Hat nem ertem meg azokat akik utalnak olvasni mert en nagyon szeretek szerintem egy nagyon jo dolog es minden ember megtalalja a megfelelo konyvet maganak
2011. szeptember 02. 19:09 #169
wertzuio
wertzuio
visszatérő vendég

StátuszTsőő mingyá jövök...
Hozzászólás: 158
Csatolások: 0
Azonosító: 144707
Hát akkor én nem tartozok közéjük... Én a "pöttyös" könyveken nőttem fel, mindegyiket elolvastam már vagy 5-ször. Aztán ahogy nőttem anya folyamatosan ajánlott egyre magasabb irodalmi értékkel rendelkező könyveket. Hogy példákat mndjak, a BBC-s Büszkesg és balítélet után elolvastam a könyvet, és utána az összes Jane Austen könyvet... A Brote lányok a kedvenceim, az összes könyvüket olvastam pár példa: Vilette, Agnes Grey, Üvöltő szelek, és a kedvencem a Jane Eyre... zen kívül P.J Wodehous-t olvasok rengeteget (otthon van van 50 könyvünk tőle, szóval nem panaszkodom) Agatha Christit ( anya kedvenc írója, úgyhogy szinte kötelező) és most nagyon rákattantam Dikens-re is, pedig régebben nem szerettem, mert unalmasnak találtam a könyveit, de most már nem... És ezen kívül még összeolvasok mindenfélét, sokszor azt is, amit nem kéne... smileeee.gif
2011. szeptember 02. 19:23 #170
Claryssa
Claryssa
Hozzászólás: 674
Csatolások: 2
Azonosító: 158636
Idézet (num1Kolosszus @ 2011.09.02. 18:48)
Én elmondom a véleményem, lehet a torkomnak ugrani, én nem fogom mondani, hogy "nem kérek válaszokat", mert mindenki megformálhatja a véleményét, ezért megteszem én is.
Akárki akármit mond, a Harry Potter az egyik legfelülmúlhatatlanabb könyvsorozat, ami valaha író tollából eredeztetett. Ha valakinek nem tetszenek a filmek, oké, az már más tészta. De azt mindenkinek el kell ismernie, hogy a könyvek fenomenálisak.
A Twilight is egész külön téma. Én egy ideig nagyon megszállott voltam, oda-vissza esküdöztem rá, hogy milyen eszméletlen, de most, hogy már több könyvet elolvastam, és tágult a látóköröm, be kell valljam, hogy lepkefing.
Mindezt úgy mondom, hogy Én a Gyűrűk Ura triológiát, és számtalan Stephen King könyvet is kiolvastam már, vagyis nem csak az én korosztályom könyveit szeretem.
A vörös pöttyös könyveket kifejezetten szeretem, és most lehet engem szidni, de vannak köztük jó vámpíros könyvek is, pl. az Evernight-széria nekem az egyik kedvencem, hiába tucatkönyv, tucatcselekménnyel, sokak szerint. Szerintem A Burok is nagyon jó könyv, ezerszer jobb, mint a Twilight, rá sem ismertem Stephanie írására, mikor először olvastam. Emellett Darren Shan könyveit is nagyon imádom. És igen, 15 éves vagyok, a Darren Shan Vámpírkönyveket pedig 13 évesen olvastam ki először (az összeset). Szerintem semmi probléma azzal, ha egy fiatalabb gyerek olyan könyveket olvas el, mint a Harry Potter utolsó része (amit és kb. 11 évesen olvastam először), vagy Darren Shan Démonkönyvei. Nem lesz tőle degenerált, fogyatékos, egyszerűen bővül a látóköre. Én sosem álmodtam rosszakat ezektől a könyvektől, és értelmi fogyatékos sem lettem, szóval... pardon.gif
A kötelező olvasmányokat viszont én is gyűlölöm, egytől egyig, főleg az Egri Csillagokat. És sokakkal ellentétben én nem azért utálom, mert a háborúról szól, és nem tudom átélni, mivel nem tapasztaltam a saját bőrömön a történteket. Miért, innen valaki ismer vámpírokat, vérfarkasokat, démonokat és varázslókat? Erősen kétlem. Ez már csak fantázia kérdése. És nem is a régies nyelvezet miatt utálom az Egri Csillagokat, hanem mert egyszerűen nem tud lekötni maga a cselekménye, nem az én "stílusom". Igen, lehet azzal jönni, hogy persze, mert én főleg a tipikus, vörös pöttyös tinikönyveket szeretem. Igen, ez így van. És ez egyáltalán nem probléma. Legalább olvasok.
Én spec. - elnézést, de - elítélem az olyan embereket, akik utálnak olvasni. Ezeken az embereken látszik a legjobban a kulturálatlanság, pl. ők azok, akik a legkisebb mértékben sem tudnak helyesen írni, sőt, még egy hozzászólást sem tudnak rendesen megfogalmazni, mivel semmi szókincsük.
Nos, lehet a nyakamnak ugrani, hajrá! pardon.gif

Teljesen egyetértek veled, komolyan, a szívemből szóltál. meghajolo.gif
1 felhasználónak tetszik: num1Kolosszus
2011. szeptember 02. 19:25 #171
- törölt felhasználó -    
Hát akkor én se tartozom közélyük,mert én imádok olvasni és én mindig is pöttyös könyveket olvastam és azt se tudom,hogy milyenek a vörös pöttyös könyvek!smileeee.gif
2011. szeptember 02. 19:57 #172
- törölt felhasználó -    
Hát én imádok olvasni,és imádom a pöttyös könyveket.Néha a könyvekből szedek szófordulatokat,és én is-mondjon bárki bármit-elítélem az olvasást semmibevevő embereket!És Isten látja lelkem,én néha sokkal jobban szeretek elolvasni egy könyvet,minthogy bámuljam a Twilight-ot és a többi vámpíros filmet.semmi bajom velük,de én nem vagyok oda értük.Egyszer-egyszer megnézem,de nem leszek fan!Én megmaradok az Anubisz házának rejtélyeinél,és ez így jó!És csak annyit mondok:olvassatok!
2011. szeptember 02. 20:05 #173
- törölt felhasználó -    
Hát rám ez azt hiszem nem vonatkozik, nálunk inkább az okozza a problémát, hogy túl sok könyvet veszek havonta laugh.gif
6 felhasználónak tetszik: ophely88, Sally Sparrow, x maite x, Heetella, Alison Lerman, Szandi0820
2011. szeptember 02. 20:15 #174
Beaaaa
Beaaaa
Hozzászólás: 1193
Azonosító: 141537
Idézet (Cynthia @ 2011.09.02. 20:05)
Hát rám ez azt hiszem nem vonatkozik, nálunk inkább az okozza a problémát, hogy túl sok könyvet veszek havonta laugh.gif

Az még a jobbik probléma, nem?? thumbsup.gif biggrin.gif smileeee.gif
1 felhasználónak tetszik: Sally Sparrow
2011. szeptember 02. 20:36 #175
Domcicc
Domcicc
Dekker's bitch

StátuszAnglia :3
Hozzászólás: 3553
Csatolások: 5834
Azonosító: 123419
Idézet (num1Kolosszus @ 2011.09.02. 18:48)

Ezt most feltételezem az én írásomra válaszolva írtad, miszerint szerintem nem kéne olyan könyveket olvasniuk a fiataloknak, amik nem az ő korosztályuknak valóak. Nem mondtam egy szóval sem, hogy akik olvasnak ilyen könyveket 10-14 évesen, mint Darren Shan vagy Stephen King könyvei, azokból fogyatékosok válnak. Ez nem is lehetne lehetséges. Én se lettem fogyatékos. biggrin.gif Mondjuk Darren nem ír még olyan durván, 13 évesen én is olvasgattam. King azért már más tészta, sokkal sötétebb világa van. Azért ne mondjuk már, hogy érzelmileg egészséges valakinek az, ha arról olvas 13 évesen, hogy egy lányt szívatnak állandóan, malacvérrel öntenek le puszta szemétségből, aztán az bosszút áll mindenkin az erejével. Meg a Mobil. Egy hétig nem mertem felvenni a telefonom amiatt a könyv miatt. Igen, nekem egy kicsit érzékenyebb lelkivilágom van az év egyik felében, a másikban elég érzéketlen tudok lenni az ilyen dolgokra, és én is szeretem az ilyen típusú regényeket, legnagyobb kedvenc íróm Bret Easton Ellis, aki ha akarna se tudna olyan írást összehozni, ami nem kavarja a botrányt.
Elismerem, meg kell ismerniük a fiataloknak is ezeket a könyveket, mert zseniálisak, de szerintem a többségük számára bőven elegendő lenne, ha 14 éves kor felett kezdenének ilyeneket olvasgatni. Számos olyan remekmű van a világban, amelyek nem tartalmaznak ennyi rossz dolgot, és mégis fejlesztő jellegűek. Aki 13 évesen érzelmileg, értelmileg elég érett azokhoz a könyvekhez, melyekről itt most szó van, áldásom rá, had olvassa, de ahogy én itt látom a mai generációt a fórumon...sokakat nem ismerek, de csak néhány hozzászólásból, véleményből átjön, hogy ennek a korosztálynak a nagy része nem elég érett felfogású ahhoz, hogy ne csak menjen végig a sorokon, fogja is fel, miről olvas. Én örülök, hogy te és még 2-5 ember rajtad kívül (az itteniek közül) vagytok elég értelmesek ehhez. Összefoglalva: korrigálom, amit írtam, nem vonatkozik minden egyes 10-14 évesre, általánosítottam a többség alapján. Bocsánatot kérek attól a néhány kivételtől.
A Twilightról annyit, hogy annak idején engem is elcsábított pár hétre, aztán egy ismerősöm felhívta a figyelmem rá, hogy nézzek a bűvköre mögé, azóta nem vagyok oda-vissza érte, de még mindig jobb, mint a belőle készült filmek. A Burok nekem is jobban tetszett.
3 felhasználónak tetszik: thunderbird, num1Kolosszus, saii
2011. szeptember 02. 20:49 #176
- törölt felhasználó -    
Idézet (Domcicc)
Ezt most feltételezem az én írásomra válaszolva írtad, miszerint szerintem nem kéne olyan könyveket olvasniuk a fiataloknak, amik nem az ő korosztályuknak valóak. Nem mondtam egy szóval sem, hogy akik olvasnak ilyen könyveket 10-14 évesen, mint Darren Shan vagy Stephen King könyvei, azokból fogyatékosok válnak. Ez nem is lehetne lehetséges. Én se lettem fogyatékos. biggrin.gif Mondjuk Darren nem ír még olyan durván, 13 évesen én is olvasgattam. King azért már más tészta, sokkal sötétebb világa van. Azért ne mondjuk már, hogy érzelmileg egészséges valakinek az, ha arról olvas 13 évesen, hogy egy lányt szívatnak állandóan, malacvérrel öntenek le puszta szemétségből, aztán az bosszút áll mindenkin az erejével. Meg a Mobil. Egy hétig nem mertem felvenni a telefonom amiatt a könyv miatt. Igen, nekem egy kicsit érzékenyebb lelkivilágom van az év egyik felében, a másikban elég érzéketlen tudok lenni az ilyen dolgokra, és én is szeretem az ilyen típusú regényeket, legnagyobb kedvenc íróm Bret Easton Ellis, aki ha akarna se tudna olyan írást összehozni, ami nem kavarja a botrányt.
Elismerem, meg kell ismerniük a fiataloknak is ezeket a könyveket, mert zseniálisak, de szerintem a többségük számára bőven elegendő lenne, ha 14 éves kor felett kezdenének ilyeneket olvasgatni. Számos olyan remekmű van a világban, amelyek nem tartalmaznak ennyi rossz dolgot, és mégis fejlesztő jellegűek. Aki 13 évesen érzelmileg, értelmileg elég érett azokhoz a könyvekhez, melyekről itt most szó van, áldásom rá, had olvassa, de ahogy én itt látom a mai generációt a fórumon...sokakat nem ismerek, de csak néhány hozzászólásból, véleményből átjön, hogy ennek a korosztálynak a nagy része nem elég érett felfogású ahhoz, hogy ne csak menjen végig a sorokon, fogja is fel, miről olvas. Én örülök, hogy te és még 2-5 ember rajtad kívül (az itteniek közül) vagytok elég értelmesek ehhez. Összefoglalva: korrigálom, amit írtam, nem vonatkozik minden egyes 10-14 évesre, általánosítottam a többség alapján. Bocsánatot kérek attól a néhány kivételtől.
A Twilightról annyit, hogy annak idején engem is elcsábított pár hétre, aztán egy ismerősöm felhívta a figyelmem rá, hogy nézzek a bűvköre mögé, azóta nem vagyok oda-vissza érte, de még mindig jobb, mint a belőle készült filmek. A Burok nekem is jobban tetszett.

Nem, ne vedd magadra, nem csak neked írtam, nem te voltál az egyetlen, aki ezt felvetette. smileeee.gif
Mindegy, a lényeg az, hogy az én lelki világomat nem zaklatták fel Stephen King könyvei, annyi idősen sem. De hát mások vagyunk, mi emberek, ettől olyan szép a világ. biggrin.gif
2 felhasználónak tetszik: thunderbird, Domcicc
2011. szeptember 02. 20:50 #177
- törölt felhasználó -    
Idézet (num1Kolosszus @ 2011.09.02. 20:49)
Nem, ne vedd magadra, nem csak neked írtam, nem te voltál az egyetlen, aki ezt felvetette. smileeee.gif
Mindegy, a lényeg az, hogy az én lelki világomat nem zaklatták fel Stephen King könyvei, annyi idősen sem. De hát mások vagyunk, mi emberek, ettől olyan szép a világ. biggrin.gif

Én elég érzékeny vagyok, és valószínű, hogy két hétig nem aludnék rendesen egy King-könyv után. rohog.gif De most már érdekel, muszáj leszek kiolvasni egyet. biggrin.gif
2 felhasználónak tetszik: num1Kolosszus, Heetella
2011. szeptember 02. 21:05 #178
Domcicc
Domcicc
Dekker's bitch

StátuszAnglia :3
Hozzászólás: 3553
Csatolások: 5834
Azonosító: 123419
Na tessék megvolt a marketing King számára laugh.gif
Nem vettem magamra, csak láttam, hogy reagáltál, és gondoltam akkor már én is reagálok, így kialakul egy beszélgetés, baráti vita smileeee.gif
2 felhasználónak tetszik: num1Kolosszus, thunderbird
2011. szeptember 02. 21:14 #179
Appalache
Appalache
Hozzászólás: 505
Csatolások: 15
Azonosító: 149552
num1Kolosszus, szerintem azért kell olvasni elsősorban, mert ezáltal fejlődik a képzeleted, a szókincsed és a helyesírásod is, már ha nem mai könyvet olvasol, mert azokban rendszeresek a hibák. Nem szeretem azokat a történeteket, ahol minden a szádba van rágva, szeretek gondolkodni, és régen is szerettem, mikor a kötelezőket olvastam. Azok a történetek se jók, amik tökéletesen le vannak zárva. Például olvastatok már Szabó Magdát? Én a gyerekkönyveit olvastam (Abigél, Születésnap, Álarcosbál,stb.) és a végén majd megcsap az ideg, hogy vajon mi történhet a főhősökkel a könyv után és elkezdek agyalni, hogy hogyan folytatódhat az életük, és szinte könyörögni akarok egy folytatásért, csak hát késő, meg elmúlna a varázs.
A kötelező olvasmányokból meg rengeteget profitáltam, mert most is föl tudom a legtöbbet idézni és töriben meg magyarban is a segítségemre lettek.
Szeretek olvasni még kisebbeknek való könyveket is, pl. Jacqueline Wilsont, akinek szinte minden könyve megvan, ami magyarul megjelent és lehet, hogy 9-10 éveseknek való, de a mai napig előveszem és végigolvasom őket, pedig 18 vagyok. Aki szeret olvasni, annak ajánlom ezt az írót, mert mindig hátrányos helyzetű családokról ír (elvált szülők, szegény család, alkoholista anya, stb.) Szeretem Böszörményi Gyulát is, Meg Cabotot, L.M. Montgomeryt meg Émile Ajart. Utóbbit azoknak ajánlom, akik szeretnek lélektani témákat olvasni, én az Előttem az élet c. kötetet olvastam el, és nagyon tetszik, bár kell hozzá idő, míg megérted.
És szerintem ide tartoznak a versek is, amiket ugye talán még jobban utál az ifjúság, mint a könyveket, mert az elemzésük dögunalom. Pedig csak az a probléma, hogy a tanárok nem hagyják a diákokat gondolkozni és szabadon véleményt nyilvánítani. Na mindegy, ez más tészta smileeee.gif
Most összevissza írtam, ami eszembe jutott még a témával kapcsolatban smileeee.gif
1 felhasználónak tetszik: Mia
2011. szeptember 02. 21:26 #180
Flower21
Flower21
♥ Books&Movies ♥

Státusz♥ Sunshine ♥ Books ♥ Loki ♥ BTS ♥ Sherlock ♥ Paul Walker
Hozzászólás: 1122
Azonosító: 151172
azt hiszem, hogy ez nem igazán vonatkozik rám, mivel nagyon szeretek olvasni, és el sem tudnám képzelni a napomat anélkül, hogy egy jó könyvet el ne olvassak smileeee.gif havonta legalább 25 könyv smileeee.gif
15 oldal 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!