A könyvek és a fiatalok viszonya
2011. szeptember 02. 15:12
|
MuffinMuffinúj tag |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.07.16. Hozzászólás: 82 Csatolások: 0 Azonosító: 155662 offline
|
Ezért vannak a kötelező olvasmányok. Egy részt, a gyerekek megismerik, egy adott mű történetét, másrészt fejleszti a szókincsüket és helyesírásukat, mellesleg, mikor egyre idősebbek lesznek, egyre nehezebb szövegű könyvek vannak. Sajnos az a baj, hogy pl. egy általános iskolában egy adott könyvet az osztály 40 %-a nem olvassa ki, vagy csak átlapozgatja és pár oldalt elolvas benne.
2011. szeptember 02. 15:13
Idézet (dolores2 @ 2011.09.02. 15:01)
Szerintem meg ezen kár veszekedni! Valaki szereti a régi komoly könyveket, valaki pedig nem. Én sem olvasok önszántamból ilyen könyveket, csak amit az egyetemen előírnak, mert nagyon hamar leszívják az agyamat, pontosan a nehéz nyelvezete miatt.Úgy gondolom,hogy az emberek nagy része sokkal inkább akar elszakadni a valóságtól és átélni egy irracionális, lehetetlen történetet, mintsem pl: egy valós háborús történetbe éljék bele magukat! (persze ilyenek is kellenek, nem mondom,hogy nem)
Nem, nem. Nem vitázunk, csak rámutattam, hogy néhány érve megdönthető. Teljes mértékben megértem, ha valaki nem szereti az ilyen jellegű könyveket, nincs is ezzel semmi gond, senki sem lehet egyforma. Rengetegen akarnak elrugaszkodni a valóságtól és ezzel sincs semmi gond. Én is sokkal több olyan könyvet olvasok, amik "mesebeli" alapokra épülnek, mint sem háborús alapokra. Egy szóval sem mondtam, hogy azok a könyvek kevesebbek lennének, amiket olvas, mint a háborús könyvek. Ő nem tudja beleélni magát, ez teljesen érthető, hisz nem mindenki tudja mindenbe beleélni magát. Igen az ilyen regényeket többnyire nehéz megemészteni, ezért is olvassák a fiatalok többet a már többször említett ifjúsági könyveket. Mindenesetre a lényeg, hogy az olvasás senkinek nem árt meg.
1 felhasználónak tetszik:
thunderbird
2011. szeptember 02. 15:15
Most kaptam épp egy vörös pöttyös könyvet, de ezen kívül mindenféle regényt elolvasok, leginkább Fantasy típusú könyvekért vagyok oda. Én, ha választhatok hogy megnézem-e vagy elolvasom, inkább elolvasom, mert a szereplőket én "alkotom" meg, aztán ha tetszett megnézem a filmet, ami egyébként már nem olyan mint a könyv. Én általában fekve olvasok, úgy könnyebb. És nem csak olvasni, de írni is szoktam - szeretek.
1 felhasználónak tetszik:
thunderbird
2011. szeptember 02. 15:16
Én rengeteg szoktam olvasni. Minden félét. És engem sem érdekel, hogy menő vagy sem. Olvasni jó dolog.
2011. szeptember 02. 15:21
|
|
nessagirl95visszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.05.29. Hozzászólás: 136 Csatolások: 0 Azonosító: 128344 offline
|
Nagyon szeretek olvasni... és pont annyira szeretem a twilightot, mint egy Mikszáth könyvet, nem igazán teszek különbséget, ami tetszik, az tetszik
2011. szeptember 02. 15:21
|
|
Zsófi765hot blooded |
Csoport: Tag Csatlakozott: 09.08.04. Hozzászólás: 2617 Csatolások: 259 Azonosító: 103946 offline
|
Én is nagyon sokat szoktam olvasni. Szerintem mindenkinek szüksége van arra, hogy olvasson. Én szoktam Agatha Christie krimi könyveket olvasni, Harry Potter könyveket, de más fantasy stílusú könyveket is szeretek olvasni.
2011. szeptember 02. 15:23
|
|
AllieNessie |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.03.09. Hozzászólás: 768 Csatolások: 32 Azonosító: 146918 offline
|
A könyv csak szöveg.A szöveg betűkből, a betűk hangokból állnak. De ha ezek a hangok összeolvadnak könnycseppeket is képesek fakajtani.
2011. szeptember 02. 15:24
|
Appalache |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.04.18. Hozzászólás: 505 Csatolások: 15 Azonosító: 149552 offline
|
Úgy tapasztaltam, hogy aki azt mondja, szeret olvasni, majd kinyögi, hogy a Harry Potter vagy a Twilight a kedvence, az tuti hazudik, és valójában egy-két könyvnél még életében nem olvasott könyvet. Szóbeli angol érettségin egy csajnak az olvasásról kellett beszélni, és azt mondta, szeret olvasni (holott ismerem, és tudom, hogy utál), és mikor a tanár megkérdezte, hogy mi a kedvence, azt mondta, a Harry Potter. Erre a bizottság érdekesen nézett, mert hát aki szeret olvasni, az azért művelt, és már túl van a Harry Potteren. Most ezzel nem azt akarom mondani, hogy az ilyen könyveknek semmi értékük, mert izgalmasak, csak annyira tucatolvasmányok, hogy na...Egyébként én is olvastam már vörös pöttyös könyvet, a Shivert, és máig egyik kedvenc könyvem.
Egyébként örülök, hogy ennyi komoly témájú cikk tűnik fel mostanában Starityn, és nem a sztáros hírekkel van tele a címlap.
Egyébként örülök, hogy ennyi komoly témájú cikk tűnik fel mostanában Starityn, és nem a sztáros hírekkel van tele a címlap.
2011. szeptember 02. 15:30
|
|
Ellie Andrews*homo sensorium* |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 10.08.18. Hozzászólás: 6949 Csatolások: 3307 Azonosító: 133484 offline
|
"nincs se háború, se ilyen, se olyan, ebbe nem lehet beleélni magunkat"
Erre muszáj reagálnom. Engedtessék meg nekem, hogy megkérdezzem, akkor a Twilightba mégis hogy éled bele magad? Mert hogy se vámpírok, se vérfarkasok nincsenek. Akkor miről beszélünk? Azért ekkora blődségeket ne jelentsünk már ki.
Erre muszáj reagálnom. Engedtessék meg nekem, hogy megkérdezzem, akkor a Twilightba mégis hogy éled bele magad? Mert hogy se vámpírok, se vérfarkasok nincsenek. Akkor miről beszélünk? Azért ekkora blődségeket ne jelentsünk már ki.
8 felhasználónak tetszik:
thunderbird,
ophely88,
Mary Westmacott,
Sally Sparrow,
saii,
x maite x,
DiscoDiva,
Szandi0820
2011. szeptember 02. 15:35
|
Appalache |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.04.18. Hozzászólás: 505 Csatolások: 15 Azonosító: 149552 offline
|
Azzal egyetértek, hogy nem megfelelő korban osztják ki a kötelezőket, bár én szerencsés vagyok, mert általánosban egész jól beosztották. Gimiben ismerek olyan osztályt, ahol a tanár már 7.-ben feladta az Odüsszeiát, ami még 9.-ben is kemény volt a nyelvezete miatt.
Grace Benning, eszembe jutott a kommentedről, hogy egyik osztálytársam azt mondta magyarfakton (!), hogy azért nem tetszett neki az Egri csillagok, mert még nem tanult a történelmi háttérről, és nem értette a háborús részeket. A többi faktos meg nagyban egyetértett vele, én meg ültem ilyen koboldmaki szemekkel, mert hát 1: a Egri csillagokban nem a háborús rész a lényeg, és 2: azért olvasunk el valamit, hogy táguljon a látókörünk. Most például ne olvassam el az Egy gése emlékiratait, csak mert semmit se tudok a japán kultúráról?
Grace Benning, eszembe jutott a kommentedről, hogy egyik osztálytársam azt mondta magyarfakton (!), hogy azért nem tetszett neki az Egri csillagok, mert még nem tanult a történelmi háttérről, és nem értette a háborús részeket. A többi faktos meg nagyban egyetértett vele, én meg ültem ilyen koboldmaki szemekkel, mert hát 1: a Egri csillagokban nem a háborús rész a lényeg, és 2: azért olvasunk el valamit, hogy táguljon a látókörünk. Most például ne olvassam el az Egy gése emlékiratait, csak mert semmit se tudok a japán kultúráról?
2011. szeptember 02. 15:39
|
the__domo |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.09.17. Hozzászólás: 920 Csatolások: 1 Azonosító: 134922 offline
|
Idézet (Grace Benning @ 2011.09.02. 15:30)
"nincs se háború, se ilyen, se olyan, ebbe nem lehet beleélni magunkat"
Szerintem is. De ez az egész Twilight-őrület is csak a megfilmesített változata miatt van. Ha az nem történt volna meg, tuti nem lenne ilyen népszerű a velem egykorúak körében. Mert szerintem ha például egy régi könyvet előhúznának a puttonyból, pl Bieberkével a főszerepben, vagy akármilyen más világsztárral, tuti hogy az is nagy zsongást vált ki.
Amúgy a Harry Potter könyveket és filmeket egyaránt imádom.
2011. szeptember 02. 15:41
Idézet (Domcicc @ 2011.09.02. 15:01)
Harry Potterről jut eszembe, látom, sokan olvassák itt a mostani 10-15 évesek közül, és hogy már az utolsó kötetnél tartanak. Szerintem azt a könyvet nem szabad ilyen fiatalon olvasni. Én az 5. kötetet olvastam 15 évesen, és egy éjszakán át sírtam miatta, mert pont akkoriban ért némi veszteség a családban, és Sirius halála is ugyanígy megérintett. A 6-7. kötetről nem is beszélve, azok már nem azt a kedves, varázslatos világot tartalmazzák, mint az első 1-3 kötet, itt már komolyabbra, sötétebbre is fordul a dolog, ez a rengeteg halál...14 évesen szerintem nem szabadna még ezt a három utolsó HP könyvet olvasni.
Ugyan miért ne szabadna?
2011. szeptember 02. 15:41
|
|
Mia |
Csoport: Kiemelt tag Csatlakozott: 06.04.23. Hozzászólás: 2575 Csatolások: 2322 Azonosító: 15188 offline
|
Appalache.
Ne haragudj, de ezt magamra vettem. Imádok olvasni, és mégis a Harry Potter a kedvencem. Akkor most hazudok?
Nagyon kedvelek persze más könyveket is, kezdve az Elfújta a széllel, a Jane Eyre-el és a Büszkeség és balítélettel (csak hogy irodalmi remekeket említsek) de semmi sem volt még rám akkora hatással, mint a Harry Potter, ez ennyire egyszerű. Műveltebbnek tartom magam jó pár embernél a korosztályomból, és nem azért, mert beképzelt vagyok, szimplán csak mert igenis olvasok, és tanulok folyamatosan. Mégsem vagyok túl a HP-n és mégsem fogom csak azért azt mondani, hogy a világirodalom klasszikusai a kedvenceim, mert a HP sablonosnak vagy értéktelennek tűnik egyesek szemében. Aki olvasta, az tisztában van a varázsával, és a mondanivalójával, aki pedig nem, az ne akarjon róla nyilatkozni, mert így NEM lehet. A Harry Potter sosem lesz tucatolvasmány, már csak a fantasztikus világból kiindulva sem, amit mögé teremtettek. Nagyon kevés könyv rendelkezik ilyen komplett háttérrel, és ezt azt hiszem mindenki elismerheti. Bocsánat, ha néhol nyers voltam, de ez a téma a gyengém.
Ne haragudj, de ezt magamra vettem. Imádok olvasni, és mégis a Harry Potter a kedvencem. Akkor most hazudok?
2011. szeptember 02. 15:45
|
|
Yorikovisszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.06.12. Hozzászólás: 269 Csatolások: 0 Azonosító: 152849 offline
|
Én imádok olvasni.Főleg fantasy könyveket olvasok de néha leülök Rómeó és Júliát olvasni vagy valamit Dantétól.Szerintem bármilyen lehet egy könyv ha egyszer jó.Bármely korban,időben játszódhat és a nyelvezete is lehet bonyolult mert ha valakit érdekel elolvassa.Én a saját környezetemben azt tapasztalom hogy sokan szeretnek olvasni azért mert tudják hogy mi érdekli őket és olyan könyveket vesznek/olvasnak
2011. szeptember 02. 15:46
|
|
Loca77♫♪♫♥Mariposa♥♫♪♫ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.05.22. Hozzászólás: 975 Csatolások: 3 Azonosító: 151572 offline
|
én szeretek olvasni általában kalandregényeket vagy valami hasonlót
például a Váratlan utazás,Arany iránytű,Marley and me ....nincs bennük semmi rémisztő
2011. szeptember 02. 15:47
Idézet (Mia @ 2011.09.02. 15:41)
Appalache.
Nagyon kedvelek persze más könyveket is, kezdve az Elfújta a széllel, a Jane Eyre-el és a Büszkeség és balítélettel (csak hogy irodalmi remekeket említsek) de semmi sem volt még rám akkora hatással, mint a Harry Potter, ez ennyire egyszerű. Műveltebbnek tartom magam jó pár embernél a korosztályomból, és nem azért, mert beképzelt vagyok, szimplán csak mert igenis olvasok, és tanulok folyamatosan. Mégsem vagyok túl a HP-n és mégsem fogom csak azért azt mondani, hogy a világirodalom klasszikusai a kedvenceim, mert a HP sablonosnak vagy értéktelennek tűnik egyesek szemében. Aki olvasta, az tisztában van a varázsával, és a mondanivalójával, aki pedig nem, az ne akarjon róla nyilatkozni, mert így NEM lehet. A Harry Potter sosem lesz tucatolvasmány, már csak a fantasztikus világból kiindulva sem, amit mögé teremtettek. Nagyon kevés könyv rendelkezik ilyen komplett háttérrel, és ezt azt hiszem mindenki elismerheti. Bocsánat, ha néhol nyers voltam, de ez a téma a gyengém.
Nehogy azt hidd, hogy nincs véleményem, de egyetértek.
2011. szeptember 02. 15:47
|
|
ophely88time lady |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.08.08. Hozzászólás: 7455 Csatolások: 0 Azonosító: 157806 offline
|
Idézet (Domcicc @ 2011.09.02. 15:44)
Nem lehet elképzelni? Nem lehet beleélni magad? Gyerekek, nincs fantáziátok vagy mi van? 
Pont itt a baj, NINCS fantáziájuk. Az pedig nem segít, hogy minden könyvből filmet csinálnak
Kapcsolódó sztárok
Nyílt titok, hogy mi az oka Sydney Sweeney és Zendaya rivalizálásának - kitálalt egy bennfentes
Nyílt titok, hogy mi az oka Sydney Sweeney és Zendaya rivalizálásának - kitálalt egy bennfentes
Inkább nem mutatkoztak együtt.
Gyermeket vár Aubrey Plaza - alig több mint egy évvel a férje halála után
Gyermeket vár Aubrey Plaza - alig több mint egy évvel a férje halála után
Terhes a színésznő, első gyermekét várja.
Összeházasodtak a Vámpírnaplók sztájai
Összeházasodtak a Vámpírnaplók sztájai
Titkos esküvőn mondták ki az igent.
Jennifer Aniston a párjával osztott meg közös képet
Jennifer Aniston a párjával osztott meg közös képet
Ritkán enged bepillantást a kapcsolatába.
Zendaya villantós sötétbarna estélyiben, Sydney Sweeney angyali fehérben vonult fel az Eufória premierjén!
Zendaya villantós sötétbarna estélyiben, Sydney Sweeney angyali fehérben vonult fel az Eufória premierjén!
Új fotók a hírességekről.
Párjával sétálgatott Reese Witherspoon
Párjával sétálgatott Reese Witherspoon
Ritkán látni őket együtt nyilvánosan.