A könyvek és a fiatalok viszonya
2012. november 30. 17:05
Én mindig is szerettem olvasni, de a Harry Potter volt az a könyv, amit többször is képes vagyok elolvasni. Szeretem még az Abigélt, Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekrit.
2012. november 30. 17:09
Én azóta imádok olvasni, mióta először, még kicsiként könyvet kaptam a kezembe. Igaz, olvasni sem tudtam, de kívülről fújtam a a kedvenc meséimet, és "felolvastam" őket anyumnak. Később, mikor már megtanultam olvasni, akkor sem múlt el a könyvek iránti szenvedélyem, sőt, ez a mai napig tart. Pedig már felnőttem, elmúlt a tinikorom is.
Az a baj, hogy sokan ma nyűgnek, felesleges időtöltésnek tartják az olvasást. Pedig az olvasás nemcsak a szókincset, de a képzelőerőt is növeli, erősíti. Ezért van az, hogy sok fiatal már nem tudja helyesen, vagy jól kifejezni magát élőbeszédben, mert egyszerűen nem olvasnak. A kötelezők pedig csak rontanak a helyzeten, főleg, mert a mai kötelezők már anyukám idejében is kötelező olvasmányok voltak. És 20-30-40 év alatt nem változtak.
Az a baj, hogy sokan ma nyűgnek, felesleges időtöltésnek tartják az olvasást. Pedig az olvasás nemcsak a szókincset, de a képzelőerőt is növeli, erősíti. Ezért van az, hogy sok fiatal már nem tudja helyesen, vagy jól kifejezni magát élőbeszédben, mert egyszerűen nem olvasnak. A kötelezők pedig csak rontanak a helyzeten, főleg, mert a mai kötelezők már anyukám idejében is kötelező olvasmányok voltak. És 20-30-40 év alatt nem változtak.
2012. december 28. 14:22
Szerintem is szörnyű, hogy alig-alig olvasnak a gyerekek/kamaszok. Én rengeteget olvasok, pedig jómagam is beletartozom ebbe a korosztályba. Óvodásként édesanyám naponta olvasott nekem, valószínűleg emiatt is szeretek ma is "kivégezni" egy-egy olvasmányt. A Harry Potter és a Twilight az én kedvenceim között is ott van. Főleg a Potter történetek voltak rám hatással, mert a mai napig szeretem az ehhez hasonló történeteket, így kezdtem el írni egy mesét én is. A cikkben említett pöttyös könyvek közül is olvastam párat: a Rosa, kis húgom, Rosa nekem nagyon tetszett, de a Családcserét is csak ajánlani tudom, az Erzsébet királyné pedig a kedvenceim között van.
2013. március 18. 14:34
|
|
szabina2522 |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.02.06. Hozzászólás: 1359 Csatolások: 0 Azonosító: 195503 offline
|
Bevallom őszintén életem során 2 könyvet olvastam el az elejétől a végéig
2013. április 28. 15:24
|
|
Eszti0305szjger.♥ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.04.28. Hozzászólás: 1039 Csatolások: 3 Azonosító: 201010 offline
|
12 vagyok,és én személy szerint imádok olvasni,és a mai napig nem értem,hogy mi ebben olyan rossz dolog.
A kötelező olvasmányok közül én sem nagyon szeretem mindet,hogy őszinte legyek...Viszont nem vetem meg a régebbi könyveket,a legnagyobb kedvenceim James F.Cooper és Karl May indiános regényei *-* Azok sem mai könyvek már,de egyszerűen fantasztikusak.^^
Nem vagyok Harry Potter fanatikus,a filmért sem vagyok oda..
A Twilight-ot csak filmben láttam,és tetszett.
Egyéb iránt minden féle könyv jöhet,régi,vagy mostani,nem számít:D
Ja,és a pöttyös könyveket is imádom;)
Nem vagyok Harry Potter fanatikus,a filmért sem vagyok oda..
Egyéb iránt minden féle könyv jöhet,régi,vagy mostani,nem számít:D
Ja,és a pöttyös könyveket is imádom;)
2013. június 17. 13:17
Én imádok olvasni,most fogok nyolcadikba menni.Több mint 160 könyvet elolvastam már,és azok legtöbbször jók voltak.A harry potter 3.-4. előtt olvastam el,mind a 7 részt,és tetszett,de nem voltam érte.oda.Amúgy meg az osztály esze beszólt nekem,hogy mér' olvasok
A kötelezőket nagyon szeretem,és idén olvastam a Candide-ot,amit a világ egyik legjobb könyvének tartok.Ennek ellenére a kedvencem a Gyűrűk Ura.Nagyon szép volt,és az egyik legjobb ajánlott vagy kötelező olvasmány.És az egyik osztály társam meg hülyének néz,mivel sírtam azon a részen amikor Théoden meghalt:/
Amúgy most Trónok harcát olvasok.
A kötelezőket nagyon szeretem,és idén olvastam a Candide-ot,amit a világ egyik legjobb könyvének tartok.Ennek ellenére a kedvencem a Gyűrűk Ura.Nagyon szép volt,és az egyik legjobb ajánlott vagy kötelező olvasmány.És az egyik osztály társam meg hülyének néz,mivel sírtam azon a részen amikor Théoden meghalt:/
Amúgy most Trónok harcát olvasok.
2013. július 01. 22:57
|
|
PinkBarbieLittle Butterfly |
Csoport: Tag Csatlakozott: 12.06.13. Hozzászólás: 1975 Csatolások: 0 Azonosító: 177766 offline
|
Én az ilyen filmek könyveit, mint a Harry Potter meg Alkonyat soha nem olvastam...
A filmet könnyebb megnézni. De biztos velem van baj. Nekem sose ment az olvasás, valahogy nem tudok arra figyelni ami a lapon van, mindig újra kell olvasnom, hogy megértsem miről írtak éppen azon az oldalon. Közben is állandóan gondolkozok valamin, de olvasom attól, csak nem tudok oda figyelni. Aztán meg nem is emlékszek mit olvastam.
2013. július 12. 17:49
Én imádok olvasni! Rengeteg könyvet elolvastam már és sokkal jobb elfoglaltság, mint egész nap a gép előtt ülni!
2013. december 22. 22:24
|
|
JapaneseGirl۞ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.11.23. Hozzászólás: 3498 Csatolások: 168 Azonosító: 215737 offline
|
én 14 vagyok és szeretek olvasni.
I
books.
I
2014. február 03. 12:50
|
|
Vandaa7 |
Csoport: Tag Csatlakozott: 14.01.02. Hozzászólás: 662 Csatolások: 0 Azonosító: 218286 offline
|
Nem azért,de én 13 éves vagyok és igen is szeretek olvasni!
Mostmár ha valamivel büntetni akarnak anyuék nem a gépezést meg az ilyeneket tiltják el hanem az olvasást.xdd (de végülis mindig mondják h olvassak)
Imádok olvasni és igen szeretem könyvbe az Alkonyatot (meg a Hp-t is,csak azt most fogom kérni,mert el szeretném olvasni) és igen is szeretem a vörös pöttyös könyveket,DE olvasok régi könyveket is.pl. egy csomó Émile Zolát olvasok,ami a mai fiatalok körébe nem túl népszerű,a régi időkről ír,arról h régen mik voltak és egy csomó régies kiejtés/szó van benne még is értem max ha valamit nem értek utána nézek.
És nagyon sokat olvasok..hetente-kéthetente legalább egy könyvet elolvasok..de amikor nincs mit olvasnom akkor újra olvasom a többit vagy mást csinálok..
De éppen ezaz h ma már egy csomó fiatal szeret olvasni köszönhetően a Hp-nek,Alkonyatnak,Éhezők viadala,szent Johanna Gimi stb. szóval ha nem is régi könyvet,de újjat igen és ez is számít nem?!
jaa és azt még hozzátenném,hogy igen filmet is szeretek nézni,szóval azt is rengeteget nézek..de ez miért baj?!
Naa bocsánat h itt fárasztom az emberiséget,és olvassátok végig,lehet h hosszú,de csak 2 percet vesz el az életedből..
Mostmár ha valamivel büntetni akarnak anyuék nem a gépezést meg az ilyeneket tiltják el hanem az olvasást.xdd (de végülis mindig mondják h olvassak)
Imádok olvasni és igen szeretem könyvbe az Alkonyatot (meg a Hp-t is,csak azt most fogom kérni,mert el szeretném olvasni) és igen is szeretem a vörös pöttyös könyveket,DE olvasok régi könyveket is.pl. egy csomó Émile Zolát olvasok,ami a mai fiatalok körébe nem túl népszerű,a régi időkről ír,arról h régen mik voltak és egy csomó régies kiejtés/szó van benne még is értem max ha valamit nem értek utána nézek.
És nagyon sokat olvasok..hetente-kéthetente legalább egy könyvet elolvasok..de amikor nincs mit olvasnom akkor újra olvasom a többit vagy mást csinálok..
De éppen ezaz h ma már egy csomó fiatal szeret olvasni köszönhetően a Hp-nek,Alkonyatnak,Éhezők viadala,szent Johanna Gimi stb. szóval ha nem is régi könyvet,de újjat igen és ez is számít nem?!
jaa és azt még hozzátenném,hogy igen filmet is szeretek nézni,szóval azt is rengeteget nézek..de ez miért baj?!
Naa bocsánat h itt fárasztom az emberiséget,és olvassátok végig,lehet h hosszú,de csak 2 percet vesz el az életedből..
2014. február 04. 20:16
|
|
patko-petravisszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.04.18. Hozzászólás: 471 Csatolások: 25 Azonosító: 200376 offline
|
van egy csomó könyvünk de csak nyáron szoktam olvasni.
2014. február 04. 20:23
Az olvasáshiány oka, hogy sokan lusták a kezükbe venni egy könyvet, és olvasni. Meg arra hivatkoznak, hogy nincs idejük, eközben a fiatalság nagy része napi 24 órából 23 és felet a fészbúkon meg más netes oldalakon lóg tanulás előtt, közben, után, vagy helyett. A mai fiatalság nagy része egyszerűen buta, mást nem tudok rájuk mondani. Mély tiszteletem a kivételnek.
2014. április 11. 19:07
|
|
Szandi0820mousquetaire™ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 08.05.02. Hozzászólás: 8894 Csatolások: 234158 Azonosító: 59785 offline
|
Sally, ez egy fenomenálisan fantasztikus cikk lett, mélységes hálám érte.
A cikkben leírtakkal csak egyetérteni tudok, az én közvetlen környezetemben sincs sok ember, akikkel osztozhatnék az olvasás iránti szeretetemben. Már kicsi korom óta olvasok, úgyhogy azóta már megfordult "pár" könyv a kezemben, de nagyon ritkán volt olyan, hogy félbehagytam volna egy olvasmányt (azt is azért, mert ha tovább olvastam volna, biztos, hogy kettétépem).
Én nagyon szerettem olvasni a kötelezőket is, a nagy kedvenc például a Rómeó és Júlia és A Pál utcai fiúk (előbbit 9. osztályban már el sem kellett olvasnom ahhoz, hogy olvasónaplót írjak belőle, annyiszor olvastam). Egyedül a 11. osztályos kötelezőket kellett félbeszakítanom egy kis időre, mert folyamatosan olyan könyveket olvasni, amiben valaki meghal a végén, nem túl szívderítő. De én a mai napig sajnálom, hogy nekünk például A nyomorultak nem volt kötelező... annyira csodálatos.
Azt sem tudom megérteni, hogy néhányan miért viszonyulnak olyan ellenségesen a régies nyelvezetű könyvekhez, főleg magyarul. Angolul még megértem, hogy nehéz falat egy mondjuk Shakespeare-olvasmány, néhány helyen nekem is beletört a Hamletbe a bicskám (az eredeti shakespeare-i angol miatt), de magyarul szerintem abszolút nem bonyolultak. Ráadásul ugyanúgy bele lehet élni magunkat. Bár ez csak egyéni vélemény.
A cikkben leírtakkal csak egyetérteni tudok, az én közvetlen környezetemben sincs sok ember, akikkel osztozhatnék az olvasás iránti szeretetemben. Már kicsi korom óta olvasok, úgyhogy azóta már megfordult "pár" könyv a kezemben, de nagyon ritkán volt olyan, hogy félbehagytam volna egy olvasmányt (azt is azért, mert ha tovább olvastam volna, biztos, hogy kettétépem).
Én nagyon szerettem olvasni a kötelezőket is, a nagy kedvenc például a Rómeó és Júlia és A Pál utcai fiúk (előbbit 9. osztályban már el sem kellett olvasnom ahhoz, hogy olvasónaplót írjak belőle, annyiszor olvastam). Egyedül a 11. osztályos kötelezőket kellett félbeszakítanom egy kis időre, mert folyamatosan olyan könyveket olvasni, amiben valaki meghal a végén, nem túl szívderítő. De én a mai napig sajnálom, hogy nekünk például A nyomorultak nem volt kötelező... annyira csodálatos.
Azt sem tudom megérteni, hogy néhányan miért viszonyulnak olyan ellenségesen a régies nyelvezetű könyvekhez, főleg magyarul. Angolul még megértem, hogy nehéz falat egy mondjuk Shakespeare-olvasmány, néhány helyen nekem is beletört a Hamletbe a bicskám (az eredeti shakespeare-i angol miatt), de magyarul szerintem abszolút nem bonyolultak. Ráadásul ugyanúgy bele lehet élni magunkat. Bár ez csak egyéni vélemény.
1 felhasználónak tetszik:
Sally Sparrow
2014. április 25. 16:33
Emlékszem,a legjobb barátnőm éppen a Harry Pottert olvasta és ment hittanórára.Az óra után vissza jön és mondja nekem:"A tanár aztmondta,hogy ne olvassak Harry Pottert."
Erre nem tudtam mit mondani.
Erre nem tudtam mit mondani.
2014. szeptember 03. 10:03
|
|
Pasik Imádójavisszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.06.14. Hozzászólás: 278 Csatolások: 80 Azonosító: 203698 offline
|
Eddig csak a Harry Potter és a High School Musical filmek könyveit olvastam.
2015. szeptember 25. 22:57
|
miss audreyúj tag |
Csoport: Tag Csatlakozott: 15.09.25. Hozzászólás: 2 Csatolások: 0 Azonosító: 250079 offline
|
Szerintem nem lehet általánosítani, hogy a fiatalok nem szeretnek olvasni, és hogy ha igen, akkor is csak szemetet. Én is szeretek olvasni, szépirodalmat is, és na jó, néha egy-egy könnyebb ifjúsági regényt is. Ilyenkor elkerülhetetlen látni, mennyi a különbség a valódi érték, és az összecsapott munka között. A vörös pöttyös könyvek nagy részére az utóbbi vonatkozik. Sok ilyen könyv többet árt, mint segít. (Gondolok itt a rossz megfogalmazásra, trágár beszédre) És oké, igaz, aki ilyen könyveket olvas- még ha csak ezeket olvassa- legalább olvas. De akkor sem túlzottan dicséretes ezen könyvek olvasása, óva intek tőle mindenkit, hogy csak ilyeneket olvasson!
De azért szerencsére nem minden tini ilyen, én ismerek olyanokat, akik szintén igényes, kiforrott ízléssel rendelkeznek, ami az olvasmányválasztásukat illeti. A kötelezőkről pedig annyit, hogy bár amit az emberre erőltetnek, az kezdetben nem kellemes, de utólag nekem a legtöbb kötelezőm tetszett, többet kimondottan szerettem és élveztem is.
De azért szerencsére nem minden tini ilyen, én ismerek olyanokat, akik szintén igényes, kiforrott ízléssel rendelkeznek, ami az olvasmányválasztásukat illeti. A kötelezőkről pedig annyit, hogy bár amit az emberre erőltetnek, az kezdetben nem kellemes, de utólag nekem a legtöbb kötelezőm tetszett, többet kimondottan szerettem és élveztem is.
Kapcsolódó sztárok
Nyílt titok, hogy mi az oka Sydney Sweeney és Zendaya rivalizálásának - kitálalt egy bennfentes
Nyílt titok, hogy mi az oka Sydney Sweeney és Zendaya rivalizálásának - kitálalt egy bennfentes
Inkább nem mutatkoztak együtt.
Lebuktak - Kendall Jenner és Jacob Elordi a Coachella fesztiválon csókolózott
Lebuktak - Kendall Jenner és Jacob Elordi a Coachella fesztiválon csókolózott
Új sztárpár van alakulóban?
"Nem sokan sírnak utána" - romokban Blake Lively hollywoodi karrierje
"Nem sokan sírnak utána" - romokban Blake Lively hollywoodi karrierje
Nehéz lesz feltornáznia magát.
Tátva maradt a fanok szája egy korai fotó láttán: ezt a testrészét csináltatta meg Chad Michael Murray
Tátva maradt a fanok szája egy korai fotó láttán: ezt a testrészét csináltatta meg Chad Michael Murray
Senki nem gondolta, hogy ezt tette.
"Mrs. Blanco" - fotókon, mennyire élvezi Selena Gomez a házaséletet
"Mrs. Blanco" - fotókon, mennyire élvezi Selena Gomez a házaséletet
Nagyon boldog a híresség.
Camila Cabello a párjával jelent meg a 2026-os Coachella fesztiválon
Camila Cabello a párjával jelent meg a 2026-os Coachella fesztiválon
A párjával bulizott egyet.