Szép napot!
Találtam egy Forma-1 es pilótát akinek nincs szerkesztője :
Jean-Éric-Vergne Elszeretném vinni, így írtam hozzá egy életrajzot:
Jean–Éric Vergne (Pontoise, 1990. április 25. –) francia autóversenyző, 2012-től a Scuderia Toro Rosso Formula–1-es pilótája.
Korai évei:
Vergne 4 évesen gokartozott először az apja gokart pályáján Párizs közelében. 2000-ben versenyzett először. 2001-ben francia bajnok lett az úgynevezett "Kids" ("Minimes") kategóriában. Három évvel később második helyezett lett a francia "Rotax Max" bajnokságban. 2005-ben második ként végzett az ICA osztály Európa-bajnokságon James Calado mögött. A karrierje csúcspontja egy Párizs közelében lévő Angerville-i úgynevezett "Premier kf1" gokart versenyen jött, a következő évben amikor hetedik helyen végzett.
2007-ben ült először együléses versenyautóban, ahol csatlakozott a Francia Formula Renault Campus sorozathoz ahol kényelmesen megnyerte az első kísérletét, figyelembe véve 10 dobogós helyezését, s 13 futamát ebben a capatban. Vergne tagja lett a híres Red Bull Junior Team-nek miután 2007-ben a Francia Automobil Szövetség Sport (FFSA) lezárta a 2007-es szezont.
Formula 3
2009-ben a Brit Formula 3-as bajnokságban folytatta pályafutását. 12 győzelmet aratott a szezon során, a Spa-Francorchamps-i hétvégén mindhárom futamot megnyerte.
Formula Renault
2010-ben bemutatkozott a Formula Renault 3.5-ben. Harmadik versenyén Silverstone-ban győzni tudott. 2011-ben nyert Spa-ban és mindkét futamot megnyerte a Hungaroringen, emellett többször végzett még dobogón.
2011 December 14-én hivatalosan is megerősítette, hogy versenyezni fog a Toro Rosso mellett a 2012-es szezonban, ahol a Red Bull Junior Team tagja, Daniel Ricciardoval közösen.
Hopp... Még találtam valakit, (
Pedro-de-la-Rosa akit szintén szeretnék elvinni, így őhozzá is írtam egy életrajzot:
Pedro Martínez de la Rosa (Barcelona, 1971. február 24.) spanyol autóversenyző, jelenleg a Hispania csapatnál versenyez.
86 nagydíjon vett részt, először 1999. március 7-én. Azon nagyon kevés pilóta közé tartozik, aki élete első futamán már pontot szerzett. Összesen 6 bajnoki pontot szerzett a régi pontozási rendszerben, majd az új számítási rend szerint további huszonkettőt.
Sok pályatársától eltérően de la Rosa pályafutását európai rádióirányítású autóversenyben kezdte. 1983 és 1987 között kétszer lett ennek a sorozatnak a bajnoka. Ezt követően elkezdett kartingozni, amiben 1988-ban kezdett el versenyezni. 1989-ben a Spanyol Formula Fiat Uno csapatához, akikkel 1989-ben megszerezte a bajnoki címet.
A Formula–1 előtt
1990-ben de la Rosa a spanyol Formula Ford 1600 sorozathoz csatlakozott, ahol ebben az évben bajnok lett. Szintén részt vett a Brit Formula Renault versenybe is, ahol hat futam alatt két alkalommal léphetett dobogóra. 1991-ben a spanyol Formula Renault szériában három dobogós helyezéssel negyedik helyen zárta a viadalt. 1992-ben mind az európai, mind a brit Formula Renault sorozatnak is a ő lett a bajnoka. Bár a következő két évben nem ért el nagy eredményt, 1995-ben a japán Formula 3 sorozatot megnyerte, s a Macau Nagydíjon harmadik helyen ért célba. 1996-ban Pedro mind a Formula Nippon F3000, mind az All Japan GT Bajnokságban a nyolcadik helyen végzett. Később mindkét futamot megnyerte.
A Formula–1-ben
De la Rosa harmadik pilótaként a 2005-ös kanadai nagydíjon
1998-ban csatlakozott a száguldó cirkuszhoz, ahol a Jordan csapat tesztpilótája volt. 1999-ben az Arrowshoz szerződött, ahol első futamán megszerezte ebben a sorozatban az első pontját. 2000-ben javított teljesítményén, s mind a hockenheimi pályán, mind a Nürburgringen pontot szerzett. A 2001-es év elején a Prost csapat tesztpilótája lett, innen azonban hamarosan továbbállt a a Jaguarhoz. Kétéves szerződése értelmében egy év tesztpilótáskodás után lépett volna elő versenyzővé. Luciano Burti azonban négy verseny után távozott, így de la Rosa már a spanyol nagydíjon rajthoz állhatott. Versenyzőként sok problémája volt csapattársával, Eddie Irvine-nal. 2001-ben szerzett 3 pontot, de a következő idényben nem ért el pontot érő helyet. Emiatt 2003-ban a visszavonuló Irvine-nal együtt elbocsátották.
A McLaren tesztpilótája lett, majd 2005-ben Juan Pablo Montoya vállsérülése miatt ő vezette a csapat egyik kocsiját a bahreini nagydíjon. Egyetlen leggyorsabb körét ezen a versenyen teljesítette.
2006. július 11-én-én bejelentették, hogy de la Rosa veheti át a megüresedett autót, ami Montoya amerikai NASCAR-ba történő távozása miatt maradt vezető nélkül. A 2006-os magyar nagydíjon Jenson Button után másodikként ért célba; életében először állhatott dobogóra. Az elején még kérdéses volt, hogy a szezon végéig marad-e, de néhány sikeres versenyzést követően kétség sem fért hozzá.
Visszavonulása után
Hosszú találgatásokat követően kiderült, hogy Fernando Alonso mellett Lewis Hamiltoné lesz a másik autó.
2005-ben, mikor nem kellett versenyeznie, a spanyol Telecinco szakkommentátora volt. 2007-től a McLaren tesztpilótája.
Visszatérés a Sauberrel
2010-ben a Sauber versenyzőjeként tért vissza, a McLaren tesztpilótai állását hagyta maga mögött a versenyzés kedvéért. Csapattársa Kobajasi Kamui lett.
Bahreinben hidraulikai problémák miatt kiesett, de a következő nagydíjon (Ausztrál GP) már a 12. helyen végzett. Ezután négy futamon nem tudott célba érni, mivel különböző problémák hátráltatták. Törökországban a jó eredménynek számító 11. helyen végzett, és épp hogy lecsúszott a pontszerzésről, míg Kanadában ismét feladni kényszerült a futamot motorhiba okán. Az európai nagydíjon 12. lett. Ezután a Brit és a német nagydíjon is korán búcsúzott, ismét kiesett. A Formula–1 magyar nagydíjon remekelt, és nagyszerű teljesítményével a 7. helyen látta meg a kockás zászlót, 6 pontot szerezve. A nyári szünetet követően a Belgiumban a 12. lett, két héttel később az olasz nagydíjon a 14. helyen végzett. Pár nappal a futam után a BMW Sauber-Ferrari bejelentette, hogy Nick Heidfeldet ülteti be a szingapúri nagydíjtól a szezon végéig.
2011 márciusában bejelentették, hogy visszatér tesztpilótának a McLarenhez.
Visszatérés a HRT-vel
2011.11.21-én bejelentették, hogy 2012-ben ismét versenyezhet a Formula-1-ben. de la Rosa kétéves megállapodást írt alá a Hispania Racing alakulatával, ahol csapattársaként megkapta Narain Karthikeyan-t.
Még bővítem, egyenlőre ennyi lenne.
Természetesen ha találok, képeket is frissítek.
Előre is köszönöm!