Starity

Donnie Darko (2001)

2 oldal 1 2
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2006. július 10. 23:18 #1
carmody
carmody
    Csoport: Tag
Hozzászólás: 610
Csatolások: 54
Azonosító: 2165
Sziasztok!
Most láttam a filmet és sok kérdést hagyott bennem. Legelőször is azt, hogy miről szól a film.
Megosztaná velem a véleményét, akinek van?
Köszi előre is!
2006. július 11. 17:04 #2
515
515

StátuszBrowsing... :)
Hozzászólás: 1375
Csatolások: 1470
Azonosító: 3579
Egyik nagy-nagy kedvencem a film, csak sajnos elég régen láttam. De szerintem ez is egy olyan film, amit érdemes mindenkinek megnézni. wink.gif
Az biztos, hogy bennem is sok kérdést hagyott, miután megnéztem. És hogy miről szól? Hát ez egy elég nehéz kérdés. biggrin.gif Nekem az jutott először eszembe miután megnéztem, hogy ez a film jóval több, mint első ránézésre látszik.

A film 1988-ban játszódik, Donnie Darko egy átlagosnak mondható (?) középiskolás, akinek az egyik éjszaka egy ember nagyságú nyúl bejelenti, hogy a világnak 28 nap, 6 óra, 42 perc és 12 másodperc múlva vége lesz. És pont ekkor főhősünk szobájába a semmiből belezuhan egy leszakadt repülőgéphajtómű, és mivel így a nyúl Donnie-t ez elől megmentette, Donnie ezután tartozni fog neki. Itt kezd el igazán csak beindulni a történet. Vajon egy tizenéves fiatal srác mit tud tenni, hogy a világ ne pusztuljon el? És amúgy is, mi fog pontosan 28 nap múlva történni? A filmben ezután nagyon sok dolog történik, amikről igazából elég nehéz beszélni, nehogy az ember lelőjön valami poént. Néha már nem is tudtam a film nézése közben eldönteni, hogy pontosan mi lesz a végkifejlet, vagy mi lesz a megoldás erre az egész helyzetre. Aki pedig meg tudja magyarázni első megnézés után, hogy pontosan mi történik a film végén, az igazán szerencsés. biggrin.gif

A film sötét, misztikus, nem egy helyen félelmetes, és néha az Amerikai szépség jutott róla eszembe, nemcsak a zenéi (amik mind fantaszikusak), hanem a képi világa miatt is.
A szereposztást is jól eltalálták: Jake Gyllenhaal remekül játssza Donnie szerepét. Patrick Swayze-t is érdekes volt a filmben látni. Különösen két szereplőt nagyon bírtam, akikről nem is tudtam, hogy szerepelni fognak a filmben: az egyik Donnie irodalomtanára, a másik pedig a fizikatanára (aki látta, tudja kikről van szó biggrin.gif). Jó volt őket ebben a filmben látni. smileeee.gif
Lehet, hogy nem ártana megint megnézni. wink.gif

user posted image
2006. július 12. 11:16 #3
ML
ML
Special Agent
    Csoport: Kiemelt tag
Hozzászólás: 16254
Csatolások: 49586
Azonosító: 4268
Hát lehet, hogy én voltam rossz hangulatban, amikor megnéztem, de nem tetszett. Voltak benne jó dolgok (zenék, szereposztás is, ahogy 515 említette), de nekem az összhatás valahogy nem volt pozitív. Majd azért szerintem kap tőlem még egy esélyt. smileeee.gif
2006. július 12. 11:36 #4
carmody
carmody
Köszi a hozzászólásokat! Már azt hittem, senki sem látta, vagy aki igen, szintén nem értett belőle semmit. Mondjuk nálam előfordul, hogy nehezen követek filmeket, főleg azokat, amikben 1nél több szereplő van. biggrin.gif
Nem lehetne azt, hogy spoilerezünk? Különben hogy értem meg, miről szólt?
Naszóval SPOILERVESZÉLY!

Nekem most olyannak tűnik, miután kicsit járt rajta az agyam, hogy Donnie kapott egy esélyt a sorstól, hogy változtasson a az elkerülhetetlen halálán (emmá elég paradoxon), de végülis nem használta ki, mert ugyanúgy elba**ódtak a dolgok ebben az alternatív valóságban. A kérdéses pillanatban (a világ vége) pedig úgy döntött, inkább ő pusztuljon, mint más (a nyúl és a barátnője). Nyilván többről szól, de engem a lecsupaszított történet érdekel pár szóban. Szerintetek nem erről szól?
PL a halálnagyis részeket abszolút nem értettem.
2006. július 12. 18:07 #5
515
515

StátuszBrowsing... :)
Hozzászólás: 1375
Csatolások: 1470
Azonosító: 3579
Hát, sajna ezt spoiler nélkül tényleg nem lehet megbeszélni. biggrin.gif
Akkor itt is SPOILERVESZÉLY! laugh.gif

[SPOILER]

Szerintem a film legvégét úgy lehet értelmezni, hogy miután meghal Donnie barátnője, és lelövi Frank-et, teljesen kétségbe esik, és - bár nem teljesen tisztázott, hogy mi módon - de valahogy sikerül végrehajtani az időutazást arra az időre visszamenőleg, amikor Donnie szobájába belezuhan a repülőgéphajtómű (ugyanis van az a jelenet, amikor visszafelé kezd el játszódni minden, és az előtte lévő monológ is erre utal!). Ezután Donnie egyszerűen bentmarad a szobájában, így nem kerülheti el végzetét.
Következőleg pedig van az a hosszabb jelenet a Mad World című számra, ahol végigmutatják az összes többi szereplőt, ugyanis ettől a pillanattól kezdve mindannyiuk élete megváltozik (pl. van aki így már nem is fogja Donnie-t megismerni).
És így valóban a saját halálát választja, minthogy mások haljanak meg. És ezért a 'vége lesz a világnak' szöveget is másképp kell értelmezni, ugyanis szerintem ez nem valami természeti, vagy akármilyen katasztrófát akar jelenteni, hanem azt, hogy kinek vagy kiknek 'lesz vége a világnak'. Donnie film végi döntése miatt ez esetben csak neki...
Így csak ő hal meg, de ha életben marad, akkor Gretchen is meghal, valamint Frank is, akit ő öl meg. Mondom régen láttam, ezért már nem emlékszem pontosan, de szerintem az édesanyja és a húga is feltehetőleg meghalnak ha Donnie életben marad, mert úgy tudom, hogy a hajtómű az ő gépükről szakad le a vihar közepette, mikor éppen hazafelé tartanak, és így bekerülve egy 'csatornába', az egy másik helyen/időben, éppen Donnie szobájára zuhan rá. (Asszem ezzel a film a hajtóművet is megmagyarázta.)
Mondjuk egy kis logikátlanságról olvastam a filmmel kapcsolatban, miszerint ha Frank saját magát akarta volna megmenteni, akkor egyszerűen nem is kellett volna csinálnia semmit. Ebben viszont lehet, hogy van valami... De a film ettől még nagyon JÓ! (Meg szerintem aki először megnézni, úgyse ezen fog gondolkodni... XD)

[/SPOILER]

Egyébként sajnos azt vettem észre, hogy ezt a filmet nagyon kevesen látták, vagy egyáltalán nem is ismerik. sad.gif
Pedig én is szívesen meghallgatnám más emberek véleményét is, hogy szerintük miről szólt, esetleg ők hogyan értelmezték a végét.
És a filmben voltak nagyon nagy szövegek. Egyik kedvencem, amikor a moziban megjelent Donniék előtt a nyúl, és Donnie 'Miért viseled ezt a hülye nyúlruhát?' kérdésére, a nyúl teljes nyugodsággal visszakérdezte, hogy: "Miért viseled azt a hülye emberruhát?..." Áh, király! laugh.gif cool.gif

user posted image user posted image user posted image
1 felhasználónak tetszik: Domcicc
2006. július 12. 19:00 #6
Jamesch
Jamesch
visszatérő vendég
Hozzászólás: 213
Csatolások: 45
Azonosító: 1910
Nekem is a kedvenc filmem, mert hihetetlen hangulata van, meg valóban a zenék is jók.
Amúgy sztem is vmi olyasmiről szólhat amit carmody leírt
2006. július 12. 19:10 #7
Pbetti2
Pbetti2
visszatérő vendég
Hozzászólás: 213
Csatolások: 24
Azonosító: 9641
Nekem is nagyon tetszett a film. A kedvenc jelenetem az volt, amikor lekerül a nyúlmaszk Frankről és csak annyit mond: "sajnálom". Aztán a végén minden kiderül. De az sem volt rossz amikor az irodalomtanár kifakkadt és ott ül nem messze tőle a külföldi lány...
Nagyon jó film volt. A végén a Mad world jó választás volt szerintem.
2006. július 12. 20:15 #8
redsas
redsas
visszatérő vendég
Hozzászólás: 247
Csatolások: 99
Azonosító: 4123
Nekem is az egyik kedvenc filmen(és nagyon jó a zenéje)!
Az is lényeges szerintem,hogy a srác pszichológiai beteg,és gyógyszereket szed(nem szed),és lehet ,hogy az egész csak az ő képzelgése,álma az egész!
2006. július 12. 20:51 #9
majordirk
majordirk
visszatérő vendég
Hozzászólás: 276
Csatolások: 0
Azonosító: 15205
Amikor pár évvel ezelőtt láttam eléggé meglepett a film.
Mondanivalóját nem tudtam kihámozni, elég volt érezni a lényegét.
A film jó.
2006. július 13. 08:41 #10
redsas
redsas
visszatérő vendég
Hozzászólás: 247
Csatolások: 99
Azonosító: 4123
Az is fasza rész,amikor Donnie a pszichiáternél van és hipnózisban van(ha jól emlékszem),és a dokinő kérdezgeti a vágyairól és ő a rém rendes családból C. Applegate-re akar marokmarcsázni:)
2006. július 13. 09:47 #11
carmody
carmody
Köszi, akkor megerősítettetek abban, hogy ez inkább ilyen érezzük a lényeget, vagy próbáljuk meg összerakni az apró részeket, de legalább gondolkodjunk rajta jó sokáig típusú film, és nem én vok egyszerű. Bár az vagyok.
Hasonló témában ott volt a butterfly effect, és az meg olyan volt, hogy az ember végig értette, de legalábbis a végén egyértelműen összeállt a kép. Tehát ilyen szempontból nekem jobban tetszett, viszont nem nyitnak róla fórumokat az emberek, hogy kibeszéljék, max annyit jegyeznek meg, hogy jó film volt.
2006. július 13. 10:02 #12
Robin
Robin
사랑해 한국
Hozzászólás: 1831
Csatolások: 978
Azonosító: 736
[SPOILER]
A lenyeg az, amit mar 515 is mondott, hogy a vilag veget nem ugy kell felfogni, hogy mindenki meghal, 'csak' ugy, hogy Donnie. Hiszen ha o meghal, szamara vege is a vilagnak.
[/SPOILER]
2008. szeptember 05. 01:29 #13
susurrus
susurrus
Rickrolled

Státusz"You choose your friends by their character and your socks by their color." - GO
Hozzászólás: 2760
Csatolások: 5176
Azonosító: 22484
Nagyon jó film! Nem könnyû megérteni, talán nem is kell mindent érteni, de nekem tetszett! thumbsup.gif Ideje lenne újra megnéznem wink.gif

2008. szeptember 05. 02:19 #14
- törölt felhasználó -    
jó film nagyon,3x láttam már. Érdemes a director's cut-ot is megnézni

ja és:
http://www.moviesonline.ca/movienews_14649.html
2008. október 30. 21:37 #15
bajer
bajer
Hozzászólás: 7390
Csatolások: 46002
Azonosító: 61874
annyiraimádom . <3
2010. május 31. 00:29 #16
Fuller
Fuller
Gyllenhaalic

StátuszI am not here, I'm not listening, I'm in my head and I'm spinning
Hozzászólás: 7244
Csatolások: 3308
Azonosító: 40785
Kedvenc filmem. meghajolo.gif Heti nézős.
A megértéséhez mindenképpen érdemes elolvasni Az időutazás filozófiáját.
A film legfőbb erőssége a "rejtély" mellett a karakterek. Le a kalappal Richard Kelly és a színészek előtt. meghajolo.gif
1 felhasználónak tetszik: Domcicc
2010. május 31. 00:40 #17
Fuller
Fuller
Gyllenhaalic

StátuszI am not here, I'm not listening, I'm in my head and I'm spinning
Hozzászólás: 7244
Csatolások: 3308
Azonosító: 40785
Rendező: Richard Kelly
Szereplők: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Drew Barrymore, Mary McDonnell, Holmes Osborne, Katharine Ross, Patrick Swayze, Noah Wyle, Maggie Gyllenhaal, James Duval, Beth Grant

Donnie, éles ésszel és élénk fantáziával megáldott, tipikus amerikai kamasz. 1988-at írunk, "...elérkezett a világvége..." mondja Frank, a 190 centi magas, visszataszító szörnynyúl akit csak Donnie Darko lát. Frank jelet küld Donnie-nek különleges küldetéséről. Felfedi előtte a világmindenség belső változásait, amitől Donnie zavarttá és nyugtalanná válik. Kis idő múlva furcsa dolgok történnek a városban. Könyörtelenül fogy az idő. Donnie rájön, hogy semmi sem véletlen. Az idő és a tér eddig feltételezett határai átléphetőek. Legjobb szándéka ellenére közeli hozzátartozói élete veszélybe kerül. Világossá válik számára, hogy csak ő háríthatja el a közelgő pusztulást...

2010. május 31. 00:54 #18
Domcicc
Domcicc
Dekker's bitch

StátuszAnglia :3
Hozzászólás: 3553
Csatolások: 5834
Azonosító: 123419
Egyik kedvenc filmem. A rajzvizsgámhoz is ez volt az egyik, amit választottam. thumbsup.gif
Hasonló típusú, mint a Butterfly Effect, pont azért néztem meg, mert így ajánlották nekem még régen. Ez is olyan, hogy megnézed 10x és mindig új dolgokra jössz rá. Aztán valahogy összeáll a kép. A lényegét én is úgy értelmeztem, mint 515. Isteni zenéje és szereposztása van, nem is lehet rá mást mondani. Patrick Swayze-t imádtam benne, és nagy meglepetés volt Noah Wyle is. smileeee.gif
A szomorú, hogy habár én (meg ti) így állok hozzá a filmhez, mikor megmutattam a barátaimnak, teljesen máshogy fogták fel, mivel nem értették, és pont emiatt nem tetszett nekik. dry.gif
1 felhasználónak tetszik: Fuller
2010. május 31. 01:39 #19
Bessie
Bessie
Jung Kook

Státusz❤ YoonKook ❤
  Csoport: Moderátor
Hozzászólás: 15798
Csatolások: 67785
Azonosító: 27941
Nagyon jó film. Jake-et ebben a filmben láttam először, és már itt feltűnt, hogy jó színész lesz a srácból. Nagyon tetszett mindenkinek a színészi játéka.
Tudom, sokan elvontnak tartják a filmet, de ez azért van, mert mostanában a szájbarágós filmek a menők.

Imádom az olyan filmet, aminek mondanivalója is van, és a film végeztével is lehet a témán gondolkozni. thumbsup.gif meghajolo.gif
2 felhasználónak tetszik: Fuller, Domcicc
2010. május 31. 01:42 #20
Christo
Christo

StátuszQuot libros, quam breve tempus.
  Csoport: Kiemelt tag
Hozzászólás: 7844
Csatolások: 21645
Azonosító: 77830
Kicsit beteg film, de nekem nagyon bejött... thumbsup.gif Gary Jules Mad World-je meg egyszerűen gyönyörű....
3 felhasználónak tetszik: Fuller, Domcicc, House Of Wax
2 oldal 1 2
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!

Kapcsolódó sztárok