Starity

Tanuljunk angolul!

6 oldal 1 2 3 4 5 6
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2011. január 27. 13:53 #61
- törölt felhasználó -    
Idézet (LaDiabla @ 2011.01.26. 21:08)

2. Present Continuous, azaz folyamatos jelen 
- a beszéd közben történő esemény pl.: She is calling me now.
- nem a beszéd közben történő, de fennálló szituáció pl.: I am studying English.
- előre megtervezett eseménykor pl.:I am travelling tomorrow.
- az 'always' (mindig) szó használatakor pl.: He is always singin in the shower.

Ehhez még azt hozzátenném, hogy akkor is használhatjuk, ha valamivel kapcsolatban a nemtetszésünket fejezzük ki. Pl. He is always singing in the shower, azaz mindig énekel a zuhany alatt. Nem jelen pillanatban történik, de nekünk nem tetszik a dolog.. biggrin.gif
2011. január 27. 14:00 #62
LadyStella
LadyStella
HUMANOID

StátuszTu es mon décor, ma plus belle histoire.♥
  Csoport: Tag
Hozzászólás: 470
Csatolások: 185
Azonosító: 142273
Én tudok angolul,szerencsére. 4 éves korom óta tanulok és már haladó szinten vagyok,tehát tudnék boldogúlni Angliában is. Meg keresztapukám francia,nem tud magyarul és mivel én nem tudok franciául ezért angolul beszélünk smileeee.gif
2011. február 02. 12:10 #63
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista

StátuszSoy una chica húngara, chenoísta y apasionada por Londres.
  Csoport: Moderátor
Hozzászólás: 10969
Csatolások: 8081
Azonosító: 128114
Angolórán vagyok a picikkel. laugh.gif Néhol kicsit uncsi... rolleyes.gif biggrin.gif
2011. február 06. 00:02 #64
Clairy
Clairy
AsianGlampire™
Hozzászólás: 1908
Csatolások: 136
Azonosító: 97193
Amúgy nekem már van nyelvvizsgám... (Középfokú, 80%os, így megkaptam rá a nemzetközi minősítést. cool.gif ) Úgyhogy van pár pluszanyagom pl: az összes nyelvtan használata példamondattal, hivatalos-baráti levél írás szabályai+kitöltő sablonmondatok amiket szinte mindig el tudsz sütni, hogy növeld a szavak számát meg ilyenek. Szóval ha gondoljátok gépelek egy kicsit...
3 felhasználónak tetszik: Sally Sparrow, DisneyFan, Domcicc
2011. február 11. 19:20 #65
Karina197
Karina197
impossible

Státuszegy szakasz lezárult.
Hozzászólás: 7877
Csatolások: 12522
Azonosító: 138204
Háromféle jelenidőt különböztetünk meg:
1. Simple Present, azaz sima jelen
-  ismétlődő cselekmény esetén pl.: I usually play soccer every day.
- általános, állandó dolgok kifejezésére pl.: The cat loves milk.
- előre tervezett eseményekkor pl.: I arrive in London at midnight and than I go to Birmingham.
- nem a beszéd közben történő, de fennálló szituáció pl.: I am studying English.
- az 'always' (mindig) szó használatakor pl.: He is always singin in the shower.
3. Present Perfect, azaz befejezett jelen idő
- a cselekmény a múltban kezdődött és akkor is fejeződött be, de a jelenben is eredménye van pl.: I have broken the windscreen.
- múltban kezdődött, de a jelenre is érvényes és a jövőre is pl.: I have lived in London.
- múltban kezdődött, s a jelenben ér véget pl.: I haven't seen you for months.
- múltban kezdődött és csak nagyon rövid ideje ért véget (mint magyarban az 'épp csak') pl.: I have just finished that book.
- amikor a cselekvés megtörténtét próbáljuk elmondani pl.: I have never eaten sweets before. Have you ever eaten almond?

Ezer köszönet ezért, nekem mindig az időkkel voltak/vannak gondjaim. Ezer köszönet, még néhányszor áttanulmányozom, hogy tökéletes legyen! meghajolo.gif
2011. február 11. 22:48 #66
- törölt felhasználó -    
Huh, úgy látom jól fog jönni ez a topic, ugyanis most kezdem tanulni az angolt!!! Sok segítséget fogok itt találni! meghajolo.gif
2011. február 11. 22:50 #67
- törölt felhasználó -    
Idézet (EmilyTaylor @ 2011.02.11. 22:48)
Huh, úgy látom jól fog jönni ez a topic, ugyanis most kezdem tanulni az angolt!!! Sok segítséget fogok itt találni! meghajolo.gif

Kérdezz bátran, ha van valami. wink.gif
2011. február 11. 22:52 #68
- törölt felhasználó -    
Idézet (Karina197 @ 2011.02.11. 19:20)
Ezer köszönet ezért, nekem mindig az időkkel voltak/vannak gondjaim. Ezer köszönet, még néhányszor áttanulmányozom, hogy tökéletes legyen! meghajolo.gif

Ha már úgyis angolos topik, a titulusodat nem ártana kijavítani. Gondolom, azt akartad írni, hogy believe. A belive ennek a 'hinni' igének a felszólító módja. wink.gif
2011. február 11. 22:53 #69
DisneyFan
DisneyFan
Hozzászólás: 5299
Csatolások: 17709
Azonosító: 129416
Idézet (Clairy @ 2011.02.06. 00:02)
Amúgy nekem már van nyelvvizsgám... (Középfokú, 80%os, így megkaptam rá a nemzetközi minősítést.  cool.gif ) Úgyhogy van pár pluszanyagom pl: az összes nyelvtan használata példamondattal, hivatalos-baráti levél írás szabályai+kitöltő sablonmondatok amiket szinte mindig el tudsz sütni, hogy növeld a szavak számát meg ilyenek. Szóval ha gondoljátok gépelek egy kicsit...

Huh, az nagyon jó lenne meghajolo.gif
2011. február 11. 23:18 #70
- törölt felhasználó -    
Levelek írása

1.) Magánlevél

Ez a legegyszerűbb levélküldési forma, nem sok megkötés van benne, hiszen többnyire barátainknak, rokonainknak küldünk ilyen e-maileket.
- A megszólítás lehet Dear Samantha; Hi Samantha; Hello és még sorolhatnánk.
- Mivel egy levélnél fontos változatos szókincs használata, a megfogalmazásnál nem árt odafigyelni. A téma nincs meghatározva, ha nyaralásról írunk, mondjuk kezdhetjük így:
Dear Samantha,
I'm having a great time with my family in Spain. The weather is sunny and warm, so we usually spend our time lying on the beach. It's near the hotel, so we don't have to walk much to get there.

- Feltétlen írd meg, milyen az idő, mit csinálsz ott, stb...
- A befejezés szintén többféleképpen nézhet ki:
- Best wishes, /aláírás/ (ezt nem lehet magyarosan lefordítani, valami olyasmi inkább, hogy 'sok szeretettel, XY').
- Love, XY.
- Write soon. (írj minél hamarabb)
- See you soon. (hamarosan találkozunk)

2.) Hivatalos levél

Ez már jóval bonyolultabb, és több fajtája is van. Pl. állásajánlatra jelentkezés, ez a leggyakoribb.
- Ha mondjuk egy cégnek küldjük a levelet, és nem tudjuk, hogy nő vagy férfi fogja-e elolvasni, ezt a kezdést használjuk: Dear Sir or Madam.
- A bevezetésben röviden bemutatkozunk, és elmondjuk, hogy az álláshirdetésre jelentkezünk, és hogy hol láttuk a hirdetést.
- Figyelem, nagyon fontos! Hivatalos levélben tilos az olyan összevonás, mint például az I'm, mert így olyan, mintha nem is magáznánk az illetőt. Vagy nem is tudom... Nem hangzik túl hivatalosan. A lényeg, hogy nem lehet összevonni.
- Mondjuk így lehet elkezdeni:

Dear Sir or Madam,
I am writing to you to sign for the job. I saw the adwertisement in the newspaper. My name is David Cook, I am 30 years old and live in Burmingham.

- Aztán jönnek az eddigi munkatapasztalatok.
I have a experience of working in an office. I was a journalist for five years... És a többi.

- Mivel egy munkahely felelősségteljes, becsületes és szorgalmas dolgozót szeretne alkalmazni, legjobb, ha egy utolsó bekezdésben ezt is összefoglaljuk. Kicsit magunkat is kell jellemezni.
I think I am hard-working, honest and reliable enough, and a little too ambitious.

Remélem, tudtam valamennyire segíteni, hirtelen így későn ezek jutottak az eszembe. smileeee.gif
5 felhasználónak tetszik: Domcicc, Sally Sparrow, DisneyFan, Lisa Veronicas, LadyAlexa
2011. február 12. 10:45 #71
Clairy
Clairy
AsianGlampire™
Most olyan kedvem van, úgyhogy gépelek egy kicsit. smileeee.gif
Igeidők

Múlt

Simple Past
Képzése
+ ige második alakja
- didn't és ige első alakja
? fordított szórend
Használata:
- egyszeri, pillanatnyi cselekvés a múltban pl: They returned home yesterday afternoon.
- szokásos, ismétlődő cselekvés a múltban pl: They went to church on Sundays last year.
Gyakori időhatározók:
yesterday, last night, two hours ago, one day, the other day, once

Past Continuous/Progressive (ki, hogy hívja...)
Képzése:
+ was/were és ige inges alakja
- wasn't/weren't és ige inges alakja
? fordított szórend
Használata:
- a múlt adott időpontjában folyamatosan végbe menő cselekvés pl: We were cleaning the house at this time yesterday.
- huzamosabb idig tartó cselekvés a múltban pl: It was raining all day yesterday.
- két múlt idejű cselekvés közül a tartósabb cselekvés kifejezésére pl: My mother was hoovering when I entered the room.
- párhuzamosan folyó, egyaránt tartós cselekvés a múltban pl: While they were playing, I was doing my homework.
Gyakori időhatározók:
all (the) morning, all day, from...to..., while, in the meantime

Past Perfect:
Képzése:
+ had és ige harmadik alakja
- hadn't és ige harmadik alakja
? fordított szórend
Használata:
- cselekvés a múltban egy későbbi cselekvés vagy időpont előtt már befejeződött pl: By the time we arrived at the railway station, the train had already left. She had finished her work by six yesterday.
- a cselekvés a múltban kezdődött, és egy későbbi cselekvés kezdetekor még folyamatban volt pl: He had learnt English for two years before he went to England.
Gyakori időhatározók:
when, before, after, by..., by the time, till, until, as soon as

Past Perfect Continuous/Progressive
Képzése:
+ had been és ige inges alakja
- hadn't been és ige inges alakja
? fordított szórend
Használata:
- a cselekvés a múltban kezdődött és egy későbbi cselekvés megindulásáig, vagy azon túl is tartott pl: I had been waiting for him for over an hour when he appeared.
- a cselekvés a múltban kezdődött, és egy későbbi időpont előtt fejeződött be, vagy azon túl is tartott pl: By that time she had been learning English for five years.
Gyakori időhatározók:
for..., since..., by..., by that time...
5 felhasználónak tetszik: Esment, Halál lánya, Domcicc, DisneyFan, LadyAlexa
2011. február 12. 10:56 #72
Clairy
Clairy
AsianGlampire™
Háromféle jelenidőt különböztetünk meg:
1. Simple Present, azaz sima jelen
-  ismétlődő cselekmény esetén pl.: I usually play soccer every day.
- általános, állandó dolgok kifejezésére pl.: The cat loves milk.
- előre tervezett eseményekkor pl.: I arrive in London at midnight and than I go to Birmingham.
3. Present Perfect, azaz befejezett jelen idő
- a cselekmény a múltban kezdődött és akkor is fejeződött be, de a jelenben is eredménye van pl.: I have broken the windscreen.
- múltban kezdődött, de a jelenre is érvényes és a jövőre is pl.: I have lived in London.
- múltban kezdődött, s a jelenben ér véget pl.: I haven't seen you for months.
- múltban kezdődött és csak nagyon rövid ideje ért véget (mint magyarban az 'épp csak') pl.: I have just finished that book.
- amikor a cselekvés megtörténtét próbáljuk elmondani pl.: I have never eaten sweets before. Have you ever eaten almond?

4. Present Perfect Continuous/Progressive
Képzése:
+ have/has been és ige inges alakja
- haven't/hasn't been és ige inges alakja
? fordított szórend
Használata:
- a múltban kezdődő és a jelenben is tartó cselekvés kifejezése pl: We have been waiting for them for twenty minutes. It has been raining since early morning.
- a cselekvés a múltban kezdődött és a beszéd pillanata előtt fejeződött be (érzelmi színezettel) pl: I have been working in the garden all day. (Egész nap a kertben dolgoztam -> fáradt vagyok) What have you been doing to my phone? (Mit tettél a telefonommal? -> bosszús vagyok)
Gyakori időhatározók:
for..., for a long time, since early morning, for long hours
wink.gif
2 felhasználónak tetszik: Domcicc, DisneyFan
2011. február 13. 21:39 #73
Karina197
Karina197
impossible

Státuszegy szakasz lezárult.
Hozzászólás: 7877
Csatolások: 12522
Azonosító: 138204
Idézet (Dancsy @ 2011.02.11. 22:52)
Ha már úgyis angolos topik, a titulusodat nem ártana kijavítani. Gondolom, azt akartad írni, hogy believe. A belive ennek a 'hinni' igének a felszólító módja. wink.gif

Ez egy Demi dalból van. wink.gif wink.gif
Én csak hinni szeretnék magamban. wink.gif
2011. február 13. 22:12 #74
wannascream
wannascream
-
Hozzászólás: 1866
Csatolások: 3203
Azonosító: 126443
Idézet (Karina197 @ 2011.02.13. 21:39)
Ez egy Demi dalból van. wink.gif  wink.gif 

Lehet, hogy abból van, de az attól még believe. wink.gif
2 felhasználónak tetszik: Dancsy, thunderbird
2011. február 14. 10:24 #75
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista

StátuszSoy una chica húngara, chenoísta y apasionada por Londres.
  Csoport: Moderátor
Hozzászólás: 10969
Csatolások: 8081
Azonosító: 128114
Köszi mindenkinek!

Én egyébként írtam már félhivatalos e-mailt angoloknak, megértették és válaszoltak is. biggrin.gif Oké, voltak benne csalások (nem fejből nyomtam az egész levelet), de írásban miért ne lehetne? Szóban vagyok zavarban... Úgy még az a kevés sem jut eszembe, amit tudok. sad.gif Vagy eszembe jut, de németül és/vagy spanyolul... unsure.gif (de ez fordítva is igaz laugh.gif )
2011. február 15. 15:28 #76
eva tarko
eva tarko
єxpєc†o pα†ronum™
Hozzászólás: 2133
Csatolások: 7196
Azonosító: 114770
Hat en is nagyon orulok,hogy van ilyen tema mert nem vagyok valami jo angolbol.Es akkor mar azt is megszeretnem kerdezni,hogy amikor 8-bol 9-be atmentek akkor irtod angolbol is felmeret, hogy bejussatok?Nagyon megszeretnem tudni mert ,hogy en romaniabol vagyok.
2011. február 15. 17:13 #77
Clairy
Clairy
AsianGlampire™
Idézet (eva tarko @ 2011.02.15. 15:28)
Hat en is nagyon orulok,hogy van ilyen tema mert nem vagyok valami jo angolbol.Es akkor mar azt is megszeretnem kerdezni,hogy amikor 8-bol 9-be atmentek akkor irtod angolbol is felmeret, hogy bejussatok?Nagyon megszeretnem tudni mert ,hogy en romaniabol vagyok.

Tudtommal nem kell, csak ha nyelvi osztályba mész. Mármint nálunk a gimiben van angolos osztály akiknek angolból kellett felvételezni meg németes is van, nekik meg németből... Alapból csak magyarból és matekból kell szerintem. Meg ha valamilyen szokosodó osztályba mész akkor abból a tantárgyból is. (Pl nálunk van bioszos osztály is és azoknak bioszból is kellett szóbelizniük...)
2011. február 15. 17:17 #78
- törölt felhasználó -    
Idézet (Karina197 @ 2011.02.13. 21:39)
Ez egy Demi dalból van. wink.gif  wink.gif 

Igen, vagyis believe, nem belive. Szerintem rossz dalszöveget olvastál wink.gif
2011. február 16. 15:54 #79
eva tarko
eva tarko
єxpєc†o pα†ronum™
Hozzászólás: 2133
Csatolások: 7196
Azonosító: 114770
Idézet (Clairy @ 2011.02.15. 17:13)
Tudtommal nem kell, csak ha nyelvi osztályba mész. Mármint nálunk a gimiben van angolos osztály akiknek angolból kellett felvételezni meg németes is van, nekik meg németből... Alapból csak magyarból és matekból kell szerintem. Meg ha valamilyen szokosodó osztályba mész akkor abból a tantárgyból is. (Pl nálunk van bioszos osztály is és azoknak bioszból is kellett szóbelizniük...)

KOSZI a infot meghajolo.gif
2011. február 16. 17:46 #80
Clairy
Clairy
AsianGlampire™
Idézet (eva tarko @ 2011.02.16. 15:54)
KOSZI a infot meghajolo.gif

Nagyon szivesen. smileeee.gif