Starity

Kémia - Ha kérdésed van, vagy terved, írd meg!

2 oldal 1 2
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2011. április 22. 22:20 #21
- törölt felhasználó -    
Idén végre nincs kémiáám w00t.gif
Lenne egy kérdésem.. Oké, hogy mindennapi dolgok feltupírozva, és mind-mind szükségünk van rájuk.. de ki a jófene találta ki? _nevet.gif
1 felhasználónak tetszik: dana
2011. szeptember 27. 17:16 #22
Trinda
Trinda
BFMV
    Csoport: Tag
Hozzászólás: 2563
Csatolások: 122
Azonosító: 132827
Sziasztok!Agyilag hülye vagyok a kémiához,ezért fordultam hozzátok!
Számítások,egyenlet...Jujj,ezeket már is nem tudom!7-8-ba utált a tanár bármit is mondtam,jót vagy rosszat,azt mondta:hát nem jó...,most pedig szigorú,és úgy magyaráz,mintha én valami kémikus lennék!
A segítségeteket kérem,hogy kell megtudni,hogy melyik atomot jellemzik a felírt adatok,melyek az izotópok?
Az adatok:
Protonszám...Neutronszám
17 ... 18
17 ...20
Stb ...stb
Az első kettőt jó ha elmagyarázzátok,hogy miért,utána szerintem menni fog!Ha nem még írok biggrin.gif
Remélem nem én vagyok az egyetlen,aki ezt nem érti,mert ez nekik is nagy segítség.
Mielőtt még írnál,azt nem fogadom el válaszként:"én is hülye vagyok a kémiához" mert ha ezt írom a dolgozatba,akkor gondok vannak wink.gif Köszönöm a válaszaitokat előre is meghajolo.gif
2011. szeptember 27. 17:36 #23
joe_r
joe_r
Tündérke™ Addict

StátuszRest in peace Nicky "The Kentucky Kid" Hayden
  Csoport: Moderátor
Hozzászólás: 15114
Csatolások: 6612
Azonosító: 44
Nem magamtól vagyok ilyen okos, de tudom használni a guglit... rohog.gif

Szóval, a nulladik lépésben előveszel egy priódusos rendszert.
Majd ezen, amellett, hogy látod felsorolva az elemeket, az adott elem négyzetében találsz számokat is.

A felül lévő szám mutatja az elem relatív atomtömegét. A bal alsó szám a rendszám, ami rendszerint egyenlő a protonszámmal.
Tehát a példádban, ha a protonszám 17, akkor a keresett elem a klór (Cl). És mivel ennek a drága jó klór atomnak a tömege a periódusos rendszer szerint 35, és azt elvileg tudjuk, hogy jobbára proton, és neutron az, amit mérni képes az ember, ezért, hogy kivonod a 35-ből a 17-et, vagyis a relatív tömegből a protnszámot, akkor kiderül, hogy ezen derék klór atom a 17 proton mellett rendelkezik még 18 neutronnal is.

Ha a kapott neutron érték megegyezik azzal, ami neked neutronnak meg van adva, akkor ez egy klór atom, ha több, vagy kevesebb, akkor klór izotóp.
1 felhasználónak tetszik: Trinda
2 oldal 1 2
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!