Idézet (PuMiToO @ 2010.06.26. 13:52)
Emcsinek szánt leírást berakom ide is, hátha hasznát veszi ennek is valaki, mint a diétás kajával kapcsolatos leírásomnak.
Csak az olvassa el akit érdekel is!!
Az aerob edzésnek az a feladata, hogy zsírt égessünk vele, na már most a kardió edzés, ahogy a neve is mutatja kardiovaszkuláris edzés. Utóbbinak az a lényege, hogy az állóképességet, vérkeringést javítsa. Aerob edzés a sétálás és kardió a futás, ahogy ezt már leírtam. Én aerob edzés végett szobakerékpárt használtam, de a séta is egy nagyon jó aerob edzés. Meg kell találni azt az intenzitást ami még az aerob fázisba esik. Vagyis, hogy a pulzus nem menjen 110 fölé. Ahogy írtam is, ez egy lassú, monoton, alacsony intenzitású mozgás és legalább 45 percig kell, hogy tartson. Mondjuk heti 5x és ha nem unod, naponta 2x.
Nekem úgy nézett ki egy napom, hogy reggel felkeltem, bekaptam a zsírégetőimet és tekertem 60 percet a biciklin, utána estig csináltam a pontosan mérlegelt kaját, amit most nem írok le és este megint tekertem lefekvés előtt (szintén bekapva 1-1 zsírégetőt) úgy 45 percet. Ez már egy felső határ 60+45 perc, ennél többet NEM kell. Felesleges, nem fogsz többet fogyni.
Lényegében azért égeted a zsírt aerob edzés alatt, mert az lassú monoton és ÁLLANDÓ mozgás (fontos, hogy ne állj meg), így van ideje a szervezetnek, hogy a zsírt zsírsavakra és hasonlókra bontsa, ÍGY fel tudjuk használni energiaként. A zsír azért egy alattomos dolog, mert alapjáraton nem tudjuk energiaként felhasználni. Ezért kell diéta alatt szénhidrátot is bevinni, mivel az izmok rendes működéséhez szénhidrát kell, az izmok abból nyerik ki az energiát (nyilván nem csak abból).
Na már most, az egész folyamattal csak egy probléma van, mégpedig az, hogy zsírt bizony nagyon és nagyon lassan tudunk égetni. Az aerob edzés is egy lassú folyamat, a zsír is lassan ég. Viszont, ha az ember egy magasabb fokozatba kapcsol, hogy gyorsabban fogyjon, akkor átlép a kardió fázisba, amikor már nem CSAK a zsír ég, hanem a szénhidrát is, mert az izmoknak már az kell, mert megerőltetőbb munkát végeznek. A szénhidrát könnyen elfogy, de a zsír nem, ezért könnyű abba a hibába esni, hogy csak a szénhidrát ég. Lassú, monoton, állandó mozgás 110 pulzus alatt. Ennyi a lényege kb.
Ja és még egy fontos dolog, az éhgyomor kérdés. Azt mondják, hogy azért kell éhgyomorral végezni az aerob edzést, mert ha már bevittél szénhidrátot, akkor nem a zsírt fogod égetni, hanem a bevitt szénhidrátot. Erről nagyon megoszlanak a vélemények. Valóban célszerű a reggeli aerob-ot éhgyomorra csinálni, de semmi gond nem történik, ha eszel előtte. Fehérjét, csak fehérjét célszerű is. Szénhidrátot kellene mellőzni.
Elnézést, picit össze vissza lett. Kicsit csaltam, hogy szakszavakat is jól írjam, köszönet érte drugs bunny-nak

"Az aerob gyakorlatok tempója inkább a közepes iramot közelítse meg, bár ki lehet számolni az ideális zsírégető tartományba eső pulzusszám alsó és felső határát. A módszer a következő: 220-ból vonjuk ki az életkorunkat. A kapott számot szorozzuk be 0,6-tal és 0,85-tel, a két kapott szám az ideális pulzusszám-tartomány. Ennél alacsonyabb vagy magasabb pulzusszám már nem a zsírégetést segíti elő, bár előfordulhat, hogy valakinek nem ez a célja. A magasabb pulzusszám a tüdő-kapacitást és az állóképességet növeli, az alacsonyabb pulzusszám pedig bemelegítésnek kiváló.
Én így tudtam eddig, a fentebb idézett cikk is ezt támasztja alá. Lehetséges hogy létezik más szemlélet irányából történő megközelítése a témának.