Volt persze, amit én is kihagytam vagy nagy nehezen olvastam el (mélypont a 11. osztály volt, amikor csupa olyan könyvet adtak fel, amiben öngyilkosság lett a vége), de én letudtam mindig a kötelezőket nyáron... és általában élveztem is.
Fontos-e elolvasni a kötelező olvasmányokat?
2015. január 04. 14:46
|
|
Szandi0820mousquetaire™ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 08.05.02. Hozzászólás: 8894 Csatolások: 233962 Azonosító: 59785 offline
|
Szerintem igen, mert ahogy említették is, nem véletlenül adják fel ezeket, alapműveltséghez tartoznak.
Az x oldal leírás a semmiről pedig nem igazán lehet kifogás, az ugyanúgy megvan a mai irodalom gyöngyszemeiben is.
Volt persze, amit én is kihagytam vagy nagy nehezen olvastam el (mélypont a 11. osztály volt, amikor csupa olyan könyvet adtak fel, amiben öngyilkosság lett a vége), de én letudtam mindig a kötelezőket nyáron... és általában élveztem is.
Sőt, manapság már olyanokat is elolvastam, amiket nekünk sajnos nem adtak fel, szüleimnek pedig igen (pl. a Nyomorultak).
2015. január 04. 14:54
|
|
Heidi98 |
Csoport: Tag Csatlakozott: 14.11.20. Hozzászólás: 779 Csatolások: 31 Azonosító: 236244 offline
|
Lehet, hogy minden ripacskodó tizenévest jobban érdekel a jutyubos, fészbúkos meg tvitteres könyvek tömkelege, de olyanokat olvastam, hogy felment az agyvizem. Nem tudom elhinni, hogy még az idősebb fórumozók között is akad olyan, akinek problémát okoz a régebben élt írok nyelvezete.
ON: mindenféleképpen fontosnak találom azt, hogy a 16 évnél fiatalabb diákok - de még az afeletti korosztály is - minden évben minimum 1, de akár 2 kötelező olvasmányt kapjon. Először is fejleszti a szókincset, másodszor: a mai írók a klasszikusok nyomába sem érnek. Ma csak az internetről folyik a vita, meg értelmetlen, üres, lelketlen tiniregények kerülnek a könyvesboltok polcaira, és háttérbe szorul az igazi művészet. Mondhatnám, hogy én is internetfüggő, ripacskodó fészbúkfan vagyok, aki egy betűt sem olvasott még életében, de ez nem lenne igaz, mert sokakkal ellentétben 600-800 oldalas könyveket szoktam elolvasni, és már 10 éves korom óta fontosnak tartom, hogy legyen kötelező olvasmány.
az pedig mindennek a csúcsa, hogy némelyik irodalom szakos tanár nem ad fel kötelező olvasmányt. Gratuláció!
ON: mindenféleképpen fontosnak találom azt, hogy a 16 évnél fiatalabb diákok - de még az afeletti korosztály is - minden évben minimum 1, de akár 2 kötelező olvasmányt kapjon. Először is fejleszti a szókincset, másodszor: a mai írók a klasszikusok nyomába sem érnek. Ma csak az internetről folyik a vita, meg értelmetlen, üres, lelketlen tiniregények kerülnek a könyvesboltok polcaira, és háttérbe szorul az igazi művészet. Mondhatnám, hogy én is internetfüggő, ripacskodó fészbúkfan vagyok, aki egy betűt sem olvasott még életében, de ez nem lenne igaz, mert sokakkal ellentétben 600-800 oldalas könyveket szoktam elolvasni, és már 10 éves korom óta fontosnak tartom, hogy legyen kötelező olvasmány.
az pedig mindennek a csúcsa, hogy némelyik irodalom szakos tanár nem ad fel kötelező olvasmányt. Gratuláció!
2015. január 04. 17:47
|
Beylacarter |
Csoport: Kitiltott Csatlakozott: 12.09.22. Hozzászólás: 8612 Csatolások: 2491 Azonosító: 186418 offline
|
Ez egy egyszerű kérdés, mégis borzasztóan sikerült elgondolkodtatnia. Talán rá kellene vágnom, hogy igen, hiszen mindig is többre tartottam azokat az embereket, akik tanultabbak és műveltebbek az átlagnál. Az olvasás egy nagyon-nagyon fontos részét képezi egy ember személyiségi fejlődésének. Nem csak a szókincset tudja bővíteni, valamint fejleszteni a fogalmazást, illetve a kifejezést, de mindemellett a kreativitásért is felelős, hiszen a leírt dolgokat neked kell elképzelned - ezért van az, hogy egy könyvadaptáció esetében csalódsz, mert a cselekményt, a helyszínt vagy a szereplőt teljesen másképp képzelted el, mint ahogyan a filmben előtted megjelentették. Olvasni és fantáziát szárnyaltatni (akár írás formájában) az egyik legjobb dolog a világon!
Imádok olvasni, tíz éves korom óta könyvmoly vagyok, de a kötelezőket rühelltem. Én azon a véleményen vagyok, hogy felesleges egy kamasz kezébe olyan művet adni, ami nem az ő korosztályának íródott. Aki olvas Shakespeare-t, Hemingwayt, Madácsot, Wasst és egyéb szépirodalmi írók műveit, persze, hogy művelt, de csak akkor lesz az, ha tudja is mit olvas és fel is fogja az üzenetét. Én speciel tizenhat voltam, amikor a Hamletet kötelezően el kellett olvasnom. Kénytelen voltam végig szenvedni és becsületesen elolvasni, mert hát kettesnél azért jobb jegyet akartam. Aztán ennek az lett a vége, hogy a tanár újra íratatta velem a dolgozatot, mert felfedezte, hogy olvastam ugyan, de a sztori lényege és mondanivalója nem jött át. Így mi értelme van az olvasásnak? Persze, huszonhárom éves fejjel egy drámát könnyedén tudok értelmezni, de ez 15-16 éves koromban nem így volt. Ez a probléma a kötelezőkkel és nem az, hogy kötelező olvasmány. Nem köti le a nebuló figyelmét, unalmasnak és időpocsékolásnak tartja, és valljuk be, a kötelező olvasmányok többsége ilyen. Biztosan vannak olyan eminens tanulók, akik becsületből elolvasták vagy olyanok, akiknek tényleg bejön a szépirodalom, de nem csak a mai generációk, hanem még a szüleitek, nagyszüleitek idejében is ment a sumákolás a kötelezőket illetően. Egyáltalán nem újkeletű dolog. Nekünk több 500-600 könyvünk van itthon (legtöbbjét én kaptam vagy én vettem) és egész életem során max 2-3 kötelezőt olvastam el. Most ettől rossz ember lennék? Nem, csak jobban szeretem én is a szabadon választott könyveket, és nem igazán kötnek le a szépirodalmi művek. Egyébként rettentően válogatós vagyok a könyvek terén, szóval mindenféle sz*rt nem vagyok hajlandó a kezeim közé venni, és igen is - nem kevés - igényes modern regényt lehet találni, csak nem pont azt kell megvásárolni, amit mindenhol a p*fádba nyomnak, ugyanis az esetek többségében pont, hogy azok az értékelhetetlen pongyvaregények (gondolok itt a fifty shadesre vagy Oravecz Nóra műveire).
Összegezve a dolgokat: az olvasás nagyon fontos, vannak olyan kötelezők is, amelyeket érdemes 16-25 év között elolvasni, de úgy gondolom, hogy nem tartozik a világ legfontosabb dolgai közé, ha valaki tud igényesen szabadon választani műveket.
Imádok olvasni, tíz éves korom óta könyvmoly vagyok, de a kötelezőket rühelltem. Én azon a véleményen vagyok, hogy felesleges egy kamasz kezébe olyan művet adni, ami nem az ő korosztályának íródott. Aki olvas Shakespeare-t, Hemingwayt, Madácsot, Wasst és egyéb szépirodalmi írók műveit, persze, hogy művelt, de csak akkor lesz az, ha tudja is mit olvas és fel is fogja az üzenetét. Én speciel tizenhat voltam, amikor a Hamletet kötelezően el kellett olvasnom. Kénytelen voltam végig szenvedni és becsületesen elolvasni, mert hát kettesnél azért jobb jegyet akartam. Aztán ennek az lett a vége, hogy a tanár újra íratatta velem a dolgozatot, mert felfedezte, hogy olvastam ugyan, de a sztori lényege és mondanivalója nem jött át. Így mi értelme van az olvasásnak? Persze, huszonhárom éves fejjel egy drámát könnyedén tudok értelmezni, de ez 15-16 éves koromban nem így volt. Ez a probléma a kötelezőkkel és nem az, hogy kötelező olvasmány. Nem köti le a nebuló figyelmét, unalmasnak és időpocsékolásnak tartja, és valljuk be, a kötelező olvasmányok többsége ilyen. Biztosan vannak olyan eminens tanulók, akik becsületből elolvasták vagy olyanok, akiknek tényleg bejön a szépirodalom, de nem csak a mai generációk, hanem még a szüleitek, nagyszüleitek idejében is ment a sumákolás a kötelezőket illetően. Egyáltalán nem újkeletű dolog. Nekünk több 500-600 könyvünk van itthon (legtöbbjét én kaptam vagy én vettem) és egész életem során max 2-3 kötelezőt olvastam el. Most ettől rossz ember lennék? Nem, csak jobban szeretem én is a szabadon választott könyveket, és nem igazán kötnek le a szépirodalmi művek. Egyébként rettentően válogatós vagyok a könyvek terén, szóval mindenféle sz*rt nem vagyok hajlandó a kezeim közé venni, és igen is - nem kevés - igényes modern regényt lehet találni, csak nem pont azt kell megvásárolni, amit mindenhol a p*fádba nyomnak, ugyanis az esetek többségében pont, hogy azok az értékelhetetlen pongyvaregények (gondolok itt a fifty shadesre vagy Oravecz Nóra műveire).
Összegezve a dolgokat: az olvasás nagyon fontos, vannak olyan kötelezők is, amelyeket érdemes 16-25 év között elolvasni, de úgy gondolom, hogy nem tartozik a világ legfontosabb dolgai közé, ha valaki tud igényesen szabadon választani műveket.
2015. január 04. 17:55
|
|
mentholkiller queen |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.07.16. Hozzászólás: 5095 Csatolások: 183 Azonosító: 206342 offline
|
Szerintem fontos, mert az alapműveltség részei. Más kérdés hogy az ember legtöbbször utálja a kötelezőket. Őszintén szólva én is. De amúgy imádok olvasni (soha nem értettem azt aki nem szeret) ha magamtól választhatom ki, hogy mit.
És vannak szép, igényes könyvek, amik nem kötelezőek, és azokból is simán lehet művelődni.
És vannak szép, igényes könyvek, amik nem kötelezőek, és azokból is simán lehet művelődni.
2015. január 05. 16:28
|
|
Bella Pearlsoy valiente |
Csoport: Tag Csatlakozott: 12.12.16. Hozzászólás: 1652 Csatolások: 1037 Azonosító: 191721 offline
|
Szerintem igen, mert ha elolvasod, akkor később több információt tudsz elővenni. Mellékesen még megjegyezném, hogy a kitöltős olvasónapló nagy hülyeség...
1 felhasználónak tetszik:
Pocok2001
2015. január 10. 12:12
|
westher |
Csoport: Tag Csatlakozott: 15.01.01. Hozzászólás: 1585 Csatolások: 225 Azonosító: 238307 offline
|
Igen, fontos. Attól, hogy kötelező olvasmány nem biztos hogy nem is jó.
Személy szerint én A Pál utcai fiúkat egy nap alatt végigolvastam, (könyvmoly létemre nem meglepő) mert nagyon jó kis könyv. Igaz, nem a legjobb vége van de az élet nem mindig happy end. A lényeg a mondanivalója.
2015. március 08. 02:36
Nem,senkit nem érdekel,és ne a kormány döntse már el helyettem hogy mi az érték és a jó.Olyan unalmas könyvet mint a Szent Péter esernyője még nem pipáltam,egy fejezetet nem tudtam végig olvasni belőle.Lemásoltam a netről és..4es kaptam
Szerintem csak megutáltatja gyerekekkel az olvasást.Ez csak az én véleményem.
2015. március 12. 13:07
Fontos,mert azontúl,hogy ezeknek a könyveknek az elolvasása hozzátartozik az alapműveltséghez,egy csomó része is kultúránknak,történelmünknek.Persze változtathatnának már a listán,mert bármennyire is szeretek olvasni,még egy "Ábel a rengetegben típusú" könyvet én el nem olvasok,az hótziher.
Pocok2001
2015. március 13. 16:44
|
|
Selena Gomez 199ari |
Csoport: Tag Csatlakozott: 12.02.05. Hozzászólás: 2003 Csatolások: 9 Azonosító: 168601 offline
|
Persze hogy fontos.
Hányingert kapok a legtöbb diáktól akik folyton húzzák a szájukat, egy oldalt sem olvasnak el az adott kötelező olvasmányból és szidják hogy mennyire unalmas stb anélkül hogy egy betűt is olvastak volna belőle. Szerintem gyönyörűek a régi magyar klasszikus regények, a történelmi ihletésűek és a kitaláltak is lásd pl Egri csillagok, Pál utcai fiúk, A kőszívű ember fiai...
Én imádom őket. Gyönyörűen vannak megírva, sok régi magyar szóval és ami a legfontosabb rálátást ad néhány híres történelmi eseményeinkre, sokszor elgondolkodtat, elgyönyörködtet, és még néha meg is nevettet, ráadásul a szókincsünk is fejlődik.
Mert nem csak olyan könyvek léteznek mint a Szürke ötven árnyalata és hasonló szennyek. Elég szomorú hogy a legtöbb diák nem tudja értékelni ezeket a remekműveket. Én 15 éves vagyok, tehát még csak azt se lehet mondani hogy azért gondolkozok így mert már elmúltam 18. Eddig egyetlen egy volt ami nem tetszett és az az Aranyember, de annak is meg van az oka hogy miért nem tetszett.
Sőt, szerintem az irodalom óra egyik legjobb része a kötelező olvasmányok. Azon is el kéne gondolkodni, hogy vajon miért kötelezők? Nem véletlenül. Hanem azért mert ezektől lehet művelődni, ezekből lehet tanulni. Ráadásul gyönyörűek, főleg a történelmi olvasmányok, én azokat kedvelem a legjobban. És azzal sincs semmi baj ha olvasónaplót kell csinálni, senki sem halt még bele egy olvasónapló elkészítésébe.
Hányingert kapok a legtöbb diáktól akik folyton húzzák a szájukat, egy oldalt sem olvasnak el az adott kötelező olvasmányból és szidják hogy mennyire unalmas stb anélkül hogy egy betűt is olvastak volna belőle. Szerintem gyönyörűek a régi magyar klasszikus regények, a történelmi ihletésűek és a kitaláltak is lásd pl Egri csillagok, Pál utcai fiúk, A kőszívű ember fiai...
Én imádom őket. Gyönyörűen vannak megírva, sok régi magyar szóval és ami a legfontosabb rálátást ad néhány híres történelmi eseményeinkre, sokszor elgondolkodtat, elgyönyörködtet, és még néha meg is nevettet, ráadásul a szókincsünk is fejlődik.
Mert nem csak olyan könyvek léteznek mint a Szürke ötven árnyalata és hasonló szennyek. Elég szomorú hogy a legtöbb diák nem tudja értékelni ezeket a remekműveket. Én 15 éves vagyok, tehát még csak azt se lehet mondani hogy azért gondolkozok így mert már elmúltam 18. Eddig egyetlen egy volt ami nem tetszett és az az Aranyember, de annak is meg van az oka hogy miért nem tetszett.
Sőt, szerintem az irodalom óra egyik legjobb része a kötelező olvasmányok. Azon is el kéne gondolkodni, hogy vajon miért kötelezők? Nem véletlenül. Hanem azért mert ezektől lehet művelődni, ezekből lehet tanulni. Ráadásul gyönyörűek, főleg a történelmi olvasmányok, én azokat kedvelem a legjobban. És azzal sincs semmi baj ha olvasónaplót kell csinálni, senki sem halt még bele egy olvasónapló elkészítésébe.
2015. március 14. 11:41
|
|
Ria1997dollophead |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.05.17. Hozzászólás: 1072 Csatolások: 0 Azonosító: 151247 offline
|
Hát ami engem illet, én mindig elolvastam mindent amit feladtak, még akkor is ha nem tetszett. Leginkább csak azért mert nem mertem volna úgy beülni órára hogy fogalmam sincs miről van szó. A Pál utcai fiúk meg a Robinson Crusoe például emlékszem, kifejezetten tetszett. Az Egri csillagokkal már kicsit megszenvedtem, nem tudom hány éves voltam, de annyi idősen az a könyv végtelen hosszúnak tűnt. Bár én mindig olyan voltam, hogy ha valamit rám erőltetnek, akkor az már csak azért sem tetszik. Ettől függetlenül fontos, persze, olvasni mindig az, attól butább senki nem lesz. De ha valaki semmiképp sem akarja elolvasni, sajnos megtalálja a módját hogy ne tegye.
Pocok2001
2015. március 20. 18:11
|
|
Earth Song |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.11.01. Hozzászólás: 867 Csatolások: 0 Azonosító: 214568 offline
|
Számomra ami úgy kezdődik, hogy KÖTELEZŐ, ahhoz alig akarok hozzáállni, de ez valahol természetes is, hiszen az ember általában utálja a kötelező dolgokat. Például imádom az Elfújta a szelet, de ha kötelező lenne, biztosan nem vélekednék pozitívan róla. A 'kötelező' szó egyszerűen elborzasztja az embert. Ki nem állhatom, ha megmondják, mit csináljak. Nem mondom, hogy fölösleges elolvasni a kötelezőket, de ha valamelyiket kihagyod, nem olyan nagy baj. Én is utálom a Szürke ötven árnyalatához hasonló könyveket, amiknek nulla mondanivalója van, mégis odáig vannak értük, de igenis vannak olyan irodalmi művek, melyek nem kötelező olvasmányok, mégis hatalmas értéket képviselnek! Nem feltétlenül egy kötelező olvasmány az, amiből a legtöbbet tanulsz. A magyartanárunk például bevallotta, hogy szerinte unalmasak a kötelező olvasmányok, és ő a mai napig ki nem állhatja őket. (azt is mondta, hogy nem akar ezzel befolyásolni senkit, de szerintem senkit nem kellett, mindenki magától vélekedik így :D ) Ugyanakkor ő a legolvasottabb, legintelligensebb ember akivel valaha találkoztam, úgyhogy nem hinném, hogy minden áron fontosak lennének.
Bátor Ventillátor
2015. május 08. 19:37
|
|
sziv55 |
Csoport: Tag Csatlakozott: 13.07.16. Hozzászólás: 649 Csatolások: 10 Azonosító: 206347 offline
|
Idézet (Selena Gomez 199 @ 2015.03.13. 16:44)
Persze hogy fontos.
énis
Pocok2001
2015. november 05. 15:02
Idézet (Christo @ 2010.05.25. 22:18)
Számomra a Tüskevár volt egy kínszenvedés... de Az ember tragédiája kifejezetten tetszett.
Az a baj az összes ilyen olvasmánnyal, hogy megy a rizsa több száz oldalon keresztül és az istennek sem akar történni valami...
Az a baj az összes ilyen olvasmánnyal, hogy megy a rizsa több száz oldalon keresztül és az istennek sem akar történni valami...
Igen. Az egész Egri csillagokban ez volt, most meg rá kellett jönnöm, hogy a Kőszívű ember fiai túlszárnyalja az előzőt az unalmasságban..
Szandi0820
2016. január 01. 18:15
Igen, fontos. Nem véletlenül adják fel őket. A tanárok értünk vannak.
2016. január 10. 21:14
|
|
DivergentDark witch |
Csoport: Tag Csatlakozott: 15.04.15. Hozzászólás: 2157 Csatolások: 138 Azonosító: 242716 online
|
Igen. Bár nem olvastam el se az Egri csillagokat se Szent Péter esernyőjét..Sőt az Egri Csillagokból kb 20 oldalt olvastam a másiknak meg a ciméig jutottam..
2016. május 13. 19:53
|
|
Astronomergirl. |
Csoport: Tag Csatlakozott: 16.04.11. Hozzászólás: 4130 Csatolások: 1568 Azonosító: 255584 offline
|
Ha nem olvasod el nem lesz jó a doga belőle, ha elolvasod akkor ügyes vagy. De ne feledd, hogy az olvasás ma már megoldható. Használj hangoskönyvet.
Florence Pugh hivatalossá tette a kapcsolatát
Florence Pugh hivatalossá tette a kapcsolatát
2 évvel az első randevúzási pletykák után.
Blake Lively megszólalt, miután ejtették Justin Baldoni elleni szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait
Blake Lively megszólalt, miután ejtették Justin Baldoni elleni szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait
Blake Lively megszólalt.
Ő lehet Taron Egerton párja
Ő lehet Taron Egerton párja
Kiderült, kivel alkothat egy párt Taron Egerton.
Részben megszületett a döntés Blake Lively és Justin Baldoni ügyében
Részben megszületett a döntés Blake Lively és Justin Baldoni ügyében
Kiderült, hogyan döntött a bíróság.
Vanessa Hudgens elárulta, mivel küzdött a szülése után
Vanessa Hudgens elárulta, mivel küzdött a szülése után
Szülés után problémái voltak.
Lizzo megfogadta, hogy addig nem veszíti el a szüzességét, amíg nem nyer Grammy-díjat
Lizzo megfogadta, hogy addig nem veszíti el a szüzességét, amíg nem nyer Grammy-díjat
A 30-as éveiig várt.
"Elolvadok!" Lily Collins lánya nagyon cuki mérföldkőhöz ért
"Elolvadok!" Lily Collins lánya nagyon cuki mérföldkőhöz ért
Nagyon édes fotót posztolt róla.
Megszületett Hailee Steinfeld gyermeke!
Megszületett Hailee Steinfeld gyermeke!
Édesanya lett a híresség.