Fontos-e elolvasni a kötelező olvasmányokat?
2010. május 26. 15:21
|
lpmaskmancick |
Csoport: Tag Csatlakozott: 06.09.15. Hozzászólás: 3799 Csatolások: 991 Azonosító: 17852 offline
|
Én szerintem fontos lenne, de én nem sokat olvastam el, általában megtanultam az elemzésüket és azt írtam le amikor dogát írtunk, és volt hogy nem egy kötelezőből írtam úgy ötöst órai dolgozatban, hogy el sem olvastam.
2010. május 27. 20:19
Szerintem nem az. Én sosem olvastam el, és szín ötös vagyok irodalomból.
Jól kitudom magyarázni magam...
2010. június 02. 17:39
|
|
Minimanó94♥Mrs. Brown♥ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.02.17. Hozzászólás: 4150 Csatolások: 1061 Azonosító: 120485 offline
|
Persze azért adják fel, mert illik tudni miről szól, ki írta, miért meg mikor és miegyéb "hasznos" információt. Persze, kegyetlenül kikérdezik
az olvasónapló szerintem meg nem jó semmire, mert nekünk pl. az osztályból tavaly kb három ember, ha megcsinálta a többi meg azt másolta le. Szóval fölös..
Persze szerintem nem egy hatodikba készülő gyereknek kellene feladni az Egri csillagokat, mert akkor az volt ami a legkevesbé érdekelt! Elolvastam, de hát nem aratott nálam nagy sikert, azóta meg nem is fogtam a kezembe, meg nem is fogom!
Majd harminc év múlva, most semmiképpen nem!
Persze IMÁDOK olvasni, csak ha egyszer valami kötelező,azt olyan nehezen veszi az ember a kezébe, és annak akár milyen gyorsan is olvasod sose lesz vége. Az egyetlen elviselhető olvasmány a Szent Péter esernyője volt. Talán.
Bár nekem a Rómeó&Júlia is tetsik, csak jobban szeretem, ha valaminek Happy End a vége, nos erről nem lehet ezt elmondani.
Pf, Antigoné? Na kinek tetszett?
az olvasónapló szerintem meg nem jó semmire, mert nekünk pl. az osztályból tavaly kb három ember, ha megcsinálta a többi meg azt másolta le. Szóval fölös..
Persze szerintem nem egy hatodikba készülő gyereknek kellene feladni az Egri csillagokat, mert akkor az volt ami a legkevesbé érdekelt! Elolvastam, de hát nem aratott nálam nagy sikert, azóta meg nem is fogtam a kezembe, meg nem is fogom!
Majd harminc év múlva, most semmiképpen nem!
Persze IMÁDOK olvasni, csak ha egyszer valami kötelező,azt olyan nehezen veszi az ember a kezébe, és annak akár milyen gyorsan is olvasod sose lesz vége. Az egyetlen elviselhető olvasmány a Szent Péter esernyője volt. Talán.
Bár nekem a Rómeó&Júlia is tetsik, csak jobban szeretem, ha valaminek Happy End a vége, nos erről nem lehet ezt elmondani.
2010. június 02. 17:47
|
|
Sally SparrowLondonb*zi chenoista |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 10.05.26. Hozzászólás: 10969 Csatolások: 8081 Azonosító: 128114 offline
|
Csatlakozom!
Idézet (ventura @ 2010.05.25. 21:55)
Fontos, mert az alapvető műveltséghez tartozik az ismeretük. 
1 felhasználónak tetszik:
Pocok2001
2010. június 02. 17:48
|
|
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 10.05.26. Hozzászólás: 10969 Csatolások: 8081 Azonosító: 128114 offline
|
Pl. nekem...
Idézet (Minimanó94 @ 2010.06.02. 17:39)
2010. június 02. 17:49
|
|
|
Hát én erre annyira nem lennék büszke...
Idézet (lpmaskmancick @ 2010.05.26. 15:21)
Én szerintem fontos lenne, de én nem sokat olvastam el, általában megtanultam az elemzésüket és azt írtam le amikor dogát írtunk, és volt hogy nem egy kötelezőből írtam úgy ötöst órai dolgozatban, hogy el sem olvastam. 
Pocok2001
2010. június 02. 17:52
|
|
Minimanó94♥Mrs. Brown♥ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.02.17. Hozzászólás: 4150 Csatolások: 1061 Azonosító: 120485 offline
|
Idézet (Sally Sparrow @ 2010.06.02. 17:49)
Hát én erre annyira nem lennék büszke...
Én se, de nem rossz taktika!
Bátor Ventillátor
2010. június 02. 18:20
|
|
DomciccDekker's bitch |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.03.23. Hozzászólás: 3553 Csatolások: 5834 Azonosító: 123419 offline
|
Az alapprobléma leginkább ott van, hogy éveket csúsznak el a kötelezők feladásával. Ha pl gimiben adták volna a kezembe A Kis Herceget, jobban értettem volna (mivel újraolvastam, ez megtörtént), de nem egy 8 éves gyereknek való. Az Egri Csillagokat sem általános 4-ben kellett volna feladni, bár nekem az tetszett. Nem olvastam el én se minden kötelezőt, de a nagyját igen. A Kőszívű Ember Fiait kifejezetten utáltam, Az Aranyemberrel egyetemben... Szerintem fontos, hogy ezek nagy részét elolvassuk, csak nem megfelelően motiválnak minket, illetve hát nem a jó korosztályt célozzák meg velük. Persze ez is változó, mert másként gondolkodunk.
Az elemzés azért fontos (mindenféle belemagyarázás nélkül), mert így fejlődik a tudatunk... buta liba lennék, ha nem gondolkodtam volna soha, hogy mi mit jelenthet. Nekem jó irodalomtanáraim voltak, szerintem. Egy óra olyan volt gimiben, hogy elolvasták a könyvet 20-ból 10-en és akkor ez a 10 ember beszélgetett arról, hogy számukra mit jelentett a könyv, ha voltak eltérő vélemények azt megvitattuk, nem kaptunk hajba rajta, hanem tisztességesen megbeszéltük miért látjuk másként ugyanazt a dolgot. Szerintem ez a helyes. Persze néha a tanár is elmondta, hogy mi az általános vélemény a könyvről, de főleg azokat írtuk le a füzetbe, amiket mi mondtunk.
A verselemzésről is annyit, hogy én is utálom ezeket a belemagyarázásokat, hát honnan tudnánk mi 150 évvel később, hogy Petőfi mire gondolt, mit érzett, mikor a verseit írta? Persze mi ezeknél is ilyen fórumot alakítottunk ki, de fakton csak belemagyarázás volt, ami nekünk nagyon nem tetszett és mire leérettségiztünk a faktos tanár is megutálta miattunk a tanítást... Mondjuk erre nem vagyok büszke, mert emberileg jó volt, csak tanárnak pocsék.
Az elemzés azért fontos (mindenféle belemagyarázás nélkül), mert így fejlődik a tudatunk... buta liba lennék, ha nem gondolkodtam volna soha, hogy mi mit jelenthet. Nekem jó irodalomtanáraim voltak, szerintem. Egy óra olyan volt gimiben, hogy elolvasták a könyvet 20-ból 10-en és akkor ez a 10 ember beszélgetett arról, hogy számukra mit jelentett a könyv, ha voltak eltérő vélemények azt megvitattuk, nem kaptunk hajba rajta, hanem tisztességesen megbeszéltük miért látjuk másként ugyanazt a dolgot. Szerintem ez a helyes. Persze néha a tanár is elmondta, hogy mi az általános vélemény a könyvről, de főleg azokat írtuk le a füzetbe, amiket mi mondtunk.
A verselemzésről is annyit, hogy én is utálom ezeket a belemagyarázásokat, hát honnan tudnánk mi 150 évvel később, hogy Petőfi mire gondolt, mit érzett, mikor a verseit írta? Persze mi ezeknél is ilyen fórumot alakítottunk ki, de fakton csak belemagyarázás volt, ami nekünk nagyon nem tetszett és mire leérettségiztünk a faktos tanár is megutálta miattunk a tanítást... Mondjuk erre nem vagyok büszke, mert emberileg jó volt, csak tanárnak pocsék.
2010. június 02. 22:14
|
|
Jessy♥F1♥ addict |
Csoport: Tag Csatlakozott: 07.08.23. Hozzászólás: 3076 Csatolások: 15340 Azonosító: 37540 offline
|
én imádok olvasni így az összes kötelezőt is elolvastam,de persze volt olyan amin én is alig bírtam magam átrágni...
Az aranyember viszont kifejezetten tetszett,nekem az egyik kedvencem
a legrosszabb olvasásélményem viszont Esterházy Péter:A függő
szerintem borzalmas és szinte kivehetetlen,pedig ez kortárs,csak posztmodern...
tudom,hogy az egyik legnagyobb kortárs író,nekem akkor is élvezhetetlen
még a Goriot apó ment lassan a hosszú leíró részek miatt
viszont nagyon szeretem a színdarabokat,novellákat pl.A sirály,A köpönyeg,Ivan Iljics,A csinovnyik halála
a verselemzéshez meg ennyit: egyszer Arany hallott egy elemzést az egyik művéről amiben így fogalmaztak:a költő azt gondolta,hogy.... mire Arany:Gondolta a fene
ennek egy kicsit durvább változatáról is hallottam,de a lényeg ugyanez
nem szabad túlgondolni,a legjobb ha a saját érzéseidről beszélsz egy vers alapján,meg persze némi háttér infót azért érdemes tudni
Az aranyember viszont kifejezetten tetszett,nekem az egyik kedvencem
a legrosszabb olvasásélményem viszont Esterházy Péter:A függő
szerintem borzalmas és szinte kivehetetlen,pedig ez kortárs,csak posztmodern...
tudom,hogy az egyik legnagyobb kortárs író,nekem akkor is élvezhetetlen
még a Goriot apó ment lassan a hosszú leíró részek miatt
viszont nagyon szeretem a színdarabokat,novellákat pl.A sirály,A köpönyeg,Ivan Iljics,A csinovnyik halála
a verselemzéshez meg ennyit: egyszer Arany hallott egy elemzést az egyik művéről amiben így fogalmaztak:a költő azt gondolta,hogy.... mire Arany:Gondolta a fene
ennek egy kicsit durvább változatáról is hallottam,de a lényeg ugyanez
nem szabad túlgondolni,a legjobb ha a saját érzéseidről beszélsz egy vers alapján,meg persze némi háttér infót azért érdemes tudni
2010. június 03. 15:50
|
|
Coco Selly |
Csoport: Kiemelt tag Csatlakozott: 09.08.22. Hozzászólás: 5338 Csatolások: 158038 Azonosító: 105880 offline
|
Nekünk nagyon szigorú a magyar tanárunk, ezért megköveteli, amit lediktál. Komolyan veszi a műveket, először önállón kell feldolgoznunk, majd ő is elmondja az értelmezési lehetőségeket, stb.
Hasznos- nem hasznos kérdés: Hát haszna van, az biztos, hisz ezáltal is javul a beszéd- és kifejezőkészség. Minél többet olvasunk, annál gazdagabb lesz a szókincsünk.
Nálam is volt, amit kihagytam, de több volt azért, amit elolvastam
Én pl könnyen megtanulom a magyart, mivel humán beállítottságú vagyok, a matekkal már akadnak gondjaim
Hasznos- nem hasznos kérdés: Hát haszna van, az biztos, hisz ezáltal is javul a beszéd- és kifejezőkészség. Minél többet olvasunk, annál gazdagabb lesz a szókincsünk.
Én pl könnyen megtanulom a magyart, mivel humán beállítottságú vagyok, a matekkal már akadnak gondjaim
Pocok2001
2010. június 03. 16:00
|
|
delena3cuidado con el ángel♥ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.04.03. Hozzászólás: 1385 Csatolások: 372 Azonosító: 124110 offline
|
én általában el szoktam olvasni a kötelezőket, és néhány tetszik is =)
de már volt arra is példa, hogy megvettem az egész könyvet, de az első 60-70 oldal után annyira uncsi és sablonos lett, hogy inkább egy rövidített változatát olvastam el... és amit irodalomórán elmondott a tanár, hogy fontos lehet, (és esetleg nem volt benne a rövidített változatban) azt pedig aláhúzogattam és megjelölgettem a könyvben... és színötös vagyok
de én mindenesetre azt mondom, hogy fontosnak nem fontos (ha vkinek nem számít a jegye), de erősen ajánlott.
de már volt arra is példa, hogy megvettem az egész könyvet, de az első 60-70 oldal után annyira uncsi és sablonos lett, hogy inkább egy rövidített változatát olvastam el... és amit irodalomórán elmondott a tanár, hogy fontos lehet, (és esetleg nem volt benne a rövidített változatban) azt pedig aláhúzogattam és megjelölgettem a könyvben... és színötös vagyok
de én mindenesetre azt mondom, hogy fontosnak nem fontos (ha vkinek nem számít a jegye), de erősen ajánlott.
2010. június 03. 16:02
|
|
delena3cuidado con el ángel♥ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.04.03. Hozzászólás: 1385 Csatolások: 372 Azonosító: 124110 offline
|
Idézet (cocoselly @ 2010.06.03. 15:50)
Nekünk nagyon szigorú a magyar tanárunk, ezért megköveteli, amit lediktál. Komolyan veszi a műveket, először önállón kell feldolgoznunk, majd ő is elmondja az értelmezési lehetőségeket, stb.
Nálam is volt, amit kihagytam, de több volt azért, amit elolvastam

én is jobban megértem a humánt, mint a matekot
2010. június 03. 16:10
|
|
CandUsperfect imperfection |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.04.19. Hozzászólás: 7938 Csatolások: 1586 Azonosító: 125437 offline
|
Idézet (delena3 @ 2010.06.03. 16:02)
én is jobban megértem a humánt, mint a matekot 
Jah, én is inkább humán beállítottságú vagyok. Én egyetlen kötelezőt olvastam el: A kőszívű ember fiait. De az nagyon jó
2010. június 03. 16:13
Ebben az ügyben szerintem nehéz lenne kompromisszumot kötni. Nekem ezek voltak eddig(8.oszt.) a kötelezők, mindet olvastam: Kincskereső kisködmön (4.o.), A két Lotti(4.), A Pál utcai fiúk(5.), Egri csillagok(6.), A kőszívű ember fiai(7.), Szent Péter esernyője(8.), Légy jó mindhalálig(8.). Legalábbis ezekre emlékszem. Az utóbbi kettő kivételével szerintem mind korai volt, főleg nekem, ugyanis utálom a történelmet és ügye ezeknek a fele az. De azt sem várhatjuk el (szerintem), hogy Harry Potter vagy Twilight legyen a kötelező. Nálunk az évvégi irodalomórák azzal telnek, hogy mindenki behozhat egy általa választott SZÉPIRODALMI művet és azt ajánlhatja a többieknek. Idén volt, aki 8-os létére az 1984-et , vagy éppen a Mesterségem a halál c. regényt hozta be.(én tavaly Jane Eyre-t, idén Üvöltő szeleket ismertettem)
2010. június 03. 16:16
|
|
dreamscometruevisszatérő vendég |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.03.16. Hozzászólás: 498 Csatolások: 226 Azonosító: 122968 offline
|
Nálunk, ha jól emlékszem már 2.-ban is volt kötelező olvasmány, persze valami kis 5-10 oldalas mese lehetett, de kötelezőnek kötelező volt. Aztán 3.-tól jöttek a nehezebb darabok, és sajnos miattuk nem szerettem olvasni. Igaz, mindig minden kötelezőn átrágtam magamat, de kínszenvedés volt. Aztán egyszer kaptam egy könyvet a szüleimtől, amitől visszajött a kedvem az olvasáshoz. Tapasztalataim alapján én is csak azt tudom mondani, hogy nem mindig megfelelő a könyvválasztás.
Az Egri csillagokhoz annyit, hogy nekem pl. kifejezetten tetszett
De a Tüskevárat nagyon utáltam.
Jelenleg egy elég jó irodalomtanárunk van. Igaz, nyárra 15 db. kötelezőnk volt, de olyanok mint pl. Agatha Christie, Rejtő Jenő stb.. Persze, a 15 között volt olyan amit annyira nem élveztem, de a legtöbb szuper könyv.
Az Egri csillagokhoz annyit, hogy nekem pl. kifejezetten tetszett
Jelenleg egy elég jó irodalomtanárunk van. Igaz, nyárra 15 db. kötelezőnk volt, de olyanok mint pl. Agatha Christie, Rejtő Jenő stb.. Persze, a 15 között volt olyan amit annyira nem élveztem, de a legtöbb szuper könyv.
Bátor Ventillátor
2010. június 03. 16:16
Fontosnak fonto,s de én inkább a neten a rövid történetét olavsom egy könyv minden részének(remélem értitek mire gondolok) és abból mindent megtudok, ami fontos.
2010. június 03. 17:45
|
|
Minimanó94♥Mrs. Brown♥ |
|
Idézet (CandUs @ 2010.06.03. 16:10)
Jah, én is inkább humán beállítottságú vagyok. Én egyetlen kötelezőt olvastam el: A kőszívű ember fiait. De az nagyon jó
Am mindegyik kötelezőmbe belekeztem és mindegyiknek a feléig jutottam xD De a kötelező szó hallatán az ember tényleg kisebb lelkesedéssel kezd neki az olvasásnak.
Hát általánban az összes lány inkább humán mint real beállítottságú. Hm ez van a srácoknak jobban megy a matek, fizika és a többi, nekünk csajoknak meg az irodalom, nyelvtan ..stb...
Amúgy meg az Antigonét azért nem szeretem mert DRÁMA! azzal viszont egyet értek, hogy a legszebb dráma, de akkos is dráma...
Utálom, ha valamin sírni kell... utálom, ha utána napikig bennem van, hogy mért ilyen kegyetlen velük az élet? Mért halt meg?
De amúgy Haimon kifejezetten szimpatikus személy volt!
Férje nyilatkozott Selena Gomez diagnózisáról
Férje nyilatkozott Selena Gomez diagnózisáról
Így nyilatkozott róla Benny Blanco.
Ez a gond a fanok szerint az új Harry Potter-sorozat előzetesével
Ez a gond a fanok szerint az új Harry Potter-sorozat előzetesével
Nincsenek megelégedve a rajongók.
Kylie Jenner és Timothée Chalamet nyaralós képei láttán te is a tengerpartra vágysz
Kylie Jenner és Timothée Chalamet nyaralós képei láttán te is a tengerpartra vágysz
Közös nyaraláson vesznek részt.
Florence Pugh hivatalossá tette a kapcsolatát
Florence Pugh hivatalossá tette a kapcsolatát
2 évvel az első randevúzási pletykák után.
Ő lehet Taron Egerton párja
Ő lehet Taron Egerton párja
Kiderült, kivel alkothat egy párt Taron Egerton.
Sophie Turner megsérült, leállt a Tomb Raider forgatása
Sophie Turner megsérült, leállt a Tomb Raider forgatása
Megsérült a híresség.
Blake Lively megszólalt, miután ejtették Justin Baldoni elleni szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait
Blake Lively megszólalt, miután ejtették Justin Baldoni elleni szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait
Blake Lively megszólalt.
Jennifer Lopez izmos háttal búcsúzott a koncertsorozatától
Jennifer Lopez izmos háttal búcsúzott a koncertsorozatától
Véget ért a Las Vegas-i show-ja.